Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení v RD, kombinace více způsobů

RD nepodsklepený, s podkrovím.

V celém baráku se počítá s klasickým topením (radiátory), zdrojem tepla bude plynový kotel (nucený oběh). Ovšem v koupelce by mělo být podlahové topení (vodou, napojeno na stejný rozvod a kotel) plus "žebřík" (napojen taky na ohřívanou vodu z kotle). A tak mě dopředu trochu straší, zda s tím podlahovým topením nebude nějaký problém (zavzdušňování, nefunkčnost).

Na základové desce by mělo být kolem 20cm polystyrénu (tepelná izolace) a někde nad tím v té koupelce ten zemní topící had.

Je reálné tohle rozchodit?

Zatím jsem nepřemýšlel, jak budou vedeny trubky k jednotlivým radiátorům v přízemí, zda volně v prostoru (škaredé) nebo taky v podlaze. Doma mám celý barák podsklepený, trubky jsou ve sklepech pod stropem...

Předmět Autor Datum
Jestli Tě to uklidní, máme to úplně stejně jak píšeš. Radiátory v místnostech, v koupelně žebřík a p…
strejdabrabenec 10.06.2009 22:01
strejdabrabenec
Dík za reakci. Mně je to jedno, uklidní se syn ;-) S mědí počítám. Tu podlahovku ("hada") v koupelc…
L-Core 10.06.2009 22:32
L-Core
Já vím že Ty už máš dávno postaveno.:-) Podlahovka je prý "originál", nechal jsem to na instalatérov…
strejdabrabenec 11.06.2009 09:08
strejdabrabenec
Dneska rozvody jen v podlaze, vyústění ze zdi, a pro podlahovku "trojcestný omezovací temostatický v…
milan.cukrar 11.06.2009 18:33
milan.cukrar
Tak jsem koukal na ten svůj termostatický ventil (o něm jsem se zmiňoval). Nechci se hádat, nejsem i…
strejdabrabenec 11.06.2009 19:53
strejdabrabenec
samozřejmě že nemusí být trojcestný, ale pak má vlastní přívod vody, kdešto třícestný je na přívodu…
milan.cukrar 11.06.2009 20:17
milan.cukrar
Takový brainstorming se mi líbí, jen tak dál :-) Je to (montáž topení) sice věc instalatérské firmy…
L-Core 11.06.2009 20:21
L-Core
Když už jsme u toho, já takhle přemýšlel dopředu ohledně krbu. Při rekonstrukci jsem na něj sice nem… poslední
strejdabrabenec 11.06.2009 20:42
strejdabrabenec

Já vím že Ty už máš dávno postaveno.:-) Podlahovka je prý "originál", nechal jsem to na instalatérovi, aby vybral něco kvalitního. Bohužel sám nevím, co to přesně je za materiál, je to něco tvarovatelného (tuhá hadice), co se ukládalo do takového plastového podkladu (tvarem něco jako nopová fólie). Snad místní kolegové z oboru budou vědět, faktura se mi nechce hledat.

Tak jsem koukal na ten svůj termostatický ventil (o něm jsem se zmiňoval). Nechci se hádat, nejsem instalatér, ale musí být opravdu trojcestný? Já tam mám obyčejný termostatický ventil, do kterého voda jednou trubkou přichází a druhou odchází. Je to ale samozřejmě připojeno na páteř rozvodu, za podlahovkou už není žádný radiátor. Takže když se ventil uzavře, voda může dál kolovat jinudy-radiátory.

Takový brainstorming se mi líbí, jen tak dál :-)

Je to (montáž topení) sice věc instalatérské firmy, ale když budu líp vědět wo_co_gou, tím líp. Když jsem za reálného socialismu dělal topení doma, začlo se cokoliv dělat až po hrubé stavbě a omítkách. Dnes budu muset uvažovat/plánovat dopředu, před "čistýma" (betonovýma) podlahama, popřípadě před omítkama (budou-li svislé rozvody do podkrovek ve zdi, nevím).

Když už jsme u toho, já takhle přemýšlel dopředu ohledně krbu. Při rekonstrukci jsem na něj sice neměl, ale nechal jsem si na místo, kde by mohl stát, přivést trubky z a do páteřního rozvodu topení. Nechal jsem je zaslepené. Čistý beton jsem na tom místě udělal silnější a vyztužil ho kari sítí. Investice navíc za pár korun, a za pár let se mi to hodilo. Postavil jsem krb s teplovodním výměníkem, který jsem napojil na rozvod. Výborná věc, vřele doporučuju, nebylo to ani tak drahé (vložka ABX Oxford i s výměníkem cca 18 tisíc, celé se to vešlo do 30 tisíc-práce vlastní). Na plynu jsem ušetřil tolik, že se mi to skoro vrátilo už první zimu. Ale je fakt, že komín jsem měl už stávající, dělal jsem "pouze" totální rekonstrukci.
EDIT: Kdyby někdo ohrnoval nos, že za 30 to musí být šrot, přikládám foto, myslím že to není tak hrozné.
[171-img-1679-jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru