Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Postup nastavení "spodní" regulace radiátoru

Pánové pomozte. Je tu několik vláken týkajících se radiátorů a vytápění, ale dovolil jsem si svůj dotaz trošku zviditelnit ;-):

Mám deskové radiátory Korado Radik, každé těleso je vybaveno škrtícím ventilkem na výstupu. Jaký je správný postup nastavení aby vše hřálo jak má? Topenáře chci volat asi jako poslední možnost (já to prostě přeperu! ]:)).
Zatím jsem zvolil logickou dedukcí postup kdy u všech těles otevřu škrtící kohout naplno, zkontroluju kam až dolezla teplá voda a postupně přiškrcuji ve směru od kotle k nejvzdálenějším tělesům dokud nezačnou i ta topit alespoň na 3/4 desky. Správně, nebo je jednodušší způsob?

Díky za rady a komentáře.

Předmět Autor Datum
To je správný postup. Čím blíž ke kotli, tím více přiškrtit, čím dál, tím víc otevřít. Poslední nech…
sHpy00n 13.02.2009 22:09
sHpy00n
Děkuji. Jsa vybaven imbusem vhodného rozměru, jdu na věc.
Jack 13.02.2009 22:25
Jack
Nic to není. Stačí trochu přemýšlet. Voda teče nejmenším odporem. Kde je nejmenší odpor? Co nejblíž…
Rce 13.02.2009 22:26
Rce
Ku.a, to mám doma hic. Podařilo se. Díky :beer: poslední
Jack 14.02.2009 21:45
Jack

Nic to není. Stačí trochu přemýšlet. Voda teče nejmenším odporem. Kde je nejmenší odpor? Co nejblíž kotli a na rovném a tlustém potrubí. Kde je největší? Co nejdál od kotle, kde je nejvíce záhybů, kde je tenké potrubí. Účelem druhé regulace je, nastavit všude odpory stejné. Tak kde je odpor největší otevřeme naplno, kde naopak nejmenší, tak úměle přiškrcení děláme větší odpor, aby voda dotekla i do dalších radiátorů. Nic se na tom zkazit nedá, s chutí do toho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru