Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prostup tepla

Dobrý den, řeším otázku plastových oken do montované dřevostavby
- systém omítka, fasádní polystyren, dřevoštěpková deska OSB, nosná konstrukce z dřevěných hranolů, tepelná izolace 120 mm, parotěsná fólie, sádrokarton. Chtěl bych znát názory ohledně zvolení profilu oken, zda jsou právě do tohoto systému rodinného domu vhodná právě okna s nízkým prostupem tepla, rámu, šestikomorová, trojska Uw 0,9 w(m2k, Uw menší než 0,75 Wm2K -například systém REhau, Profi line, technologie Rau-Fipro , nebo stačí bohatě s ohledem na nežádoucí těsnost (z důvodu např. rosení, větrání) okna s profilem pětikomorovým, prostupem tepla W 1,1 m2K a prostupem rámů Uf 1,21 W(m2k. (např. Zendow od Deceunink, dvojska). Děkuji za názor.

Předmět Autor Datum
Určitě okna s lepšími parametry. A pokud víte, že jste líný větrat, tak udělat větrání s časovým spí…
kejki3 02.02.2009 23:22
kejki3
Záleží, jak má tlustý ten fasádní polystyrén. Aby okno nebylo "teplotěsnější" než stěny :-). Obecně…
Rce 02.02.2009 23:40
Rce
díky za názory, a jinak mimochodem máte zajímavé stránky.
Magi 04.02.2009 18:39
Magi
Jsem rád, že se stránky líbí. Děkuji za pochvalu ;-)
Rce 09.02.2009 03:29
Rce
samozrejme okno s lepsimi parametry je opravdu lepsi (neni to jen nejaky reklamni trik, u oken ne :)…
antiS 09.02.2009 02:55
antiS
Mikroventilace je jen reklamní tah a používat k větráni v zimě je IMHO psasárna. Jinak ale souhlas.…
sHpy00n 09.02.2009 07:43
sHpy00n
zadne okno, ani to nejdrazsi, neni uplne tesne.. pokazde jim projde nejaky ten vzduch,, ta mikrovent…
antiS 09.02.2009 10:34
antiS
Ale joo, joo. To je jasné že funguje. Nám jde spíš o to, že užívání mikroventilace v topném období j…
sHpy00n 09.02.2009 10:57
sHpy00n
to s tebou souhlasim ze to je jako kdyby bylo otevrene okno do koran.. neni to poznat hned, ale po p…
antiS 09.02.2009 11:01
antiS
mimochodem co zkouska?
sHpy00n 09.02.2009 11:16
sHpy00n
zkouska hodne spatny :( v pisemne casti jsme mohli pouzivat sesity a ucebnice, o cemz jsem bohuzel n…
antiS 09.02.2009 13:46
antiS
Vy dva odborníci, co si myslíte o předokenních roletách? Já plánuju konkrétně od Lomaxu (http://www.…
rokator 09.02.2009 11:35
rokator
Viděl jsem to snad na jediném baráku. Byl to opevněný hrad jednoho podnikatele z bývalého Sovětského…
Rce 09.02.2009 11:42
Rce
o tom nemam dostacujici informace :) takze radit nebudu at neplacam kraviny... hmm roleta dokaze udr…
antiS 09.02.2009 11:45
antiS
Já chci konkrétně tyhle http://www.lomax.cz/cz/predokenni-rolety/roletove- preklady/typy-provedeni/,…
rokator 09.02.2009 12:13
rokator
Vyplněné pěnou, to asi nějaké tepelně izolační vlastnosti bude mít, otázka je, jestli to bude dostat…
Rce 09.02.2009 14:05
Rce
Všem diskutujícím ohledně mé otázky díky. Už v tom mám jaksi jasno. Připlatím si za ty lepší těsnějš… poslední
Magi 09.02.2009 16:49
Magi

Určitě okna s lepšími parametry. A pokud víte, že jste líný větrat, tak udělat větrání s časovým spínačem. Kromě netěsnosti nazývané mikroventilace se dělá i větrací klapka - mnohem lepší řešení, třeba přes léto.

samozrejme okno s lepsimi parametry je opravdu lepsi (neni to jen nejaky reklamni trik, u oken ne :)). Ovsem muze se to odrazit ve vysledne cene, zalezi samozrejme na poctu oken apod.. ale na zatepleni baraku by se dle meho nemelo setrit, jelikoz penize na vytapeni (ktere v dnesni dobe neni levne) se vam behem par let vrati a da se rici ze vam barak zacne "vydelavat" (jak rikal nas ucitel, ktery nas kazdou hodinu upozornoval na to, jak perfektne zateplil barak) :)
ovsem nesmi se zapominat na fakt, ze mistnost musi "dychat" jestlize ji kompletne utesnite a neprojde do ni zadny vzduch, take to neni dobre.. clovek v takove mistnosti zacina byt unaveny (hromadi se oxid uhlicity a po par hodinach nevetrani to je znat), prestava byt kreativni, ale nema to vliv jen na cloveka ale i na mistnost jako takovou.. vydychany vlhky vzduch se hromadi a v krajnim pripade se muzou tvorit az plisne.. je tedy dobre mit na pameti je-li v mistosti clovek, je dobre cas od casu odvetravat, jak jiz kolega psal, muzete vyuzit "automatickeho odvetrani", coz je velmi sikovna vec a nebo jednoduce okno nastavit na mikroventilaci, kdy na prvni pohled vypada zavrene ale ve skutecnosti je pootevrene o par milimetru, ktere bohate staci k proudeni cerstveho vzduchu.. :)

zadne okno, ani to nejdrazsi, neni uplne tesne.. pokazde jim projde nejaky ten vzduch,, ta mikroventilace opravdu funguje, nechal jsem ji jednou pres noc a spal jsem pod oknem a dalsi den ryma.. :) nezda se to ale opravdu to vetra.. :) na skole jsme na to meli i nejake tabulky, takze nelzu

Ale joo, joo. To je jasné že funguje. Nám jde spíš o to, že užívání mikroventilace v topném období je docela slušnej energetickej provar. Ono se to nezdá, ale skutečnost je taková, že to je podobné jako kdybys otevřel okno a přitom topil. No a v letním období zase docela nestíhá. Ostatne ja mám okna zavřená i v létě, větrám zásadně jenom přez noc. Ráno vstaneme, okna na chvíli dokořán, pak zavřem, zatáhnem žaluzky a jdem do práce. Odpoledne se pak vacíme do relativně snesitelného prostředí a ne do výhně. Jestli větráme. tak zase jako v zimně. Intetzivně, ale krátce. Mikroventilaci vidim jen jako dobrý marketingový tah. Na oknech už se dnes nic moc nového nevymyslí. Muže být jen šesti- sedmi- osmikomorový profil, lépe řešené těsnění, sklo s vyšší izolační schopností, ale to je asi tak všechno. Proto obchodníci vymysleli mikroventilaci, která je IMHO k ničemu, ale obchodně se z ní stal trhák. Jenže to se v technických listech výrobcu nikdo nedočte. Ani profesrři a přednášející. Ne všichni, ale čast o jsou tak trochu odtrřeni od reality a žijí si ve svém školském světě a praktické zkušenosti z provozu se k nim dostanou s velkým zpožděním. Mohl bych vyprávět s jak moc otevřenou hubou jsem koukal jak se liší teorie od praxe když jsem prvně přišel na stavbu.

to s tebou souhlasim ze to je jako kdyby bylo otevrene okno do koran.. neni to poznat hned, ale po pul hodce, mozna dele je v pokoji opravdu zima, znam to kdyz mikroventilaci otevru a sedim u PC, za chvili se klepu kosou.. no co k tomu jinak rict :) pomalu me presvedcujes o opaku nez si myslim :)

zkouska hodne spatny :( v pisemne casti jsme mohli pouzivat sesity a ucebnice, o cemz jsem bohuzel nevedel, "kamaradka" mi nakecala jine informace, nevim za co jsem si od ni zaslouzil takove chovani =o/ takze ke zkousce jdu ve ST uz vybaven ucebnici a sesity s poznamkami takze se nebojim :)

o tom nemam dostacujici informace :) takze radit nebudu at neplacam kraviny... hmm roleta dokaze udrzovat "teplo"??? kdyz je venku -10 tak za roletou je 0 a v mistnosti +22stupnu?? aspon obrazek to rika, tomu se mi nechce verit, jelikoz to je plastove a plast nema takove izolacni vlastnosti aby to zvladnul, tomuhle bych zas tak neveril... to ze to snizuje hluk to jo, to je pochopitelne, kazda zabrana snizi hlukovou hranici :) a nevim jak to je s zivotnosti, jednou jsem se s pritelkyni prochazel a tyhle rolety jsou o novosteveb velmi popularni... no jak jsme se tak rpochazeli tak jsme sli kolem jednoho baraku, mohl tam stat tak 4,5let a rolety mel pomerne osoupane a nejake pokrivene... ale rikam nebyla to zadna super novostavba, tak buh vi jakou levnou variantu rolet si tam nechali nainstalovat :) osobne bych do tohoto nesel, vice se mi libi takove ocelove (zelezne) rolety na kolejnickach, ktere se nazatahuji nahoru, ale cele jezdi doleva nebo do prava podel okna :) nemam cas hledat ukazku od 12ti mam zkousku tak letim :) zatim ahoj

Vyplněné pěnou, to asi nějaké tepelně izolační vlastnosti bude mít, otázka je, jestli to bude dostatečné, na jejich stránkách jsem nějaká konkrétní čísla nenašel (neměl jsem zase moc času, nevylučuji, že tam někde silně utajené jsou). Když se tím nechlubí, tak to asi nebude nic moc. Spíš to bude trošku zábrana proti loupežníkům, každé znesnadnění dobytnosti je dobré. Ale na druhou stranu bych nepodceňoval, že to podstatně znesnadní prchání při požáru nebo jiném nutném rychlém ústupu. Asi by bylo nejlepší jim napsat a vyžádat si přesná čísla tepelně a hlukově izolačních vlastností.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru