Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem lze řešit vytápění domu pomocí krbových kamen. Krbová kamna máme v obývacím pokoji a rád bych pomocí vzduchovodů rozvedl horký vzduch z kamen i do okolních místností jak v přízemí, tak i v horním patře. Děkuji za náměty.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Můj názor na tento způsob vytápění (nebo spíš přitápění) není zrovna pozitivní: 1.Pokud rozvedete te…
Skipi 01.02.2009 19:46
Skipi
Není přepálený, pokud jsou kamna v pořádku vzduch proudí. Tady jsou věci z praxe http://bydlim.blogs…
kejki3 01.02.2009 20:26
kejki3
Tady jsem zkopčil malou část obsáhlejšího článku: Co o teplovzdušném vytápění většinou víme? Většin…
Skipi 01.02.2009 20:46
Skipi
Už staří Římané používali teplovzdušné vytápění. Asi i před nimi jiní. poslední
kejki3 02.02.2009 16:29
kejki3

Můj názor na tento způsob vytápění (nebo spíš přitápění) není zrovna pozitivní:
1.Pokud rozvedete teplý vzduch pomocí vzduchových hadic počítejte že budete výřit prach a pokud máte bíle vymalováno tak si to nafoťte a porovnejte po měsíci provozu.
2.Rozvod přepáleného vzduchu z rozžhavených krbových kamen bez bez dalších úprav (výměník, rekuperace) není zrovna to nejzdravější řešení.
Je to ale můj soukromý názor a jistě mi ho tu někdo bude vyvracet.

Tady jsem zkopčil malou část obsáhlejšího článku:

Co o teplovzdušném vytápění většinou víme?
Většinou asi to, že uvnitř kamen, krbu, tedy nějakého topidla, je tepelný výměník, který si v dolní části nasává chladný vzduch. Ten se na stěnách výměnku intenzivně ohřívá, zvětšuje svůj objem a v horní části topidla vystupuje do místnosti. Může být i různě rozváděn do dalších prostor v domě. Podle konstrukce topidla je na povrchu takového výměníku teplota mezi 150-300 °C.
Co o něm víme méně?
Jak bylo řečeno, studený a teplý vzduch trvale v celém domě cirkulují. Chladnější vzduch se do místnosti, kde kamna stojí, dostává různými netěsnostmi ve dveřích a oknech, ventilačními průduchy, třeba digestoři atp. Je to přirozené, bez toho by nemohl horkovzdušný systém prostě fungovat.
Pohybující se vzduchem sebou nese částečky prachu a nečistot. Do toho se mísí i charakteristické, libé i méně příjemné vůně. Propojení všech místností například způsobí, že bakterie z ložnic, kde někdo marodí a zápach z kuchyně, cigaretový dým z chodby nebo toalety, cestují celým domem. Systémem se z místnosti lépe šíří i různé zvuky.
Co o něm nevíme vůbec?
Pach a hlavně organické a umělohmotné mikroskopické nečistoty či při průchodu tepelným výměníkem, rozpáleným na stovky stupňů, pořádně přepálí. A proto se vzduch neustále pohybuje, tak se tento prach nedrží při zemi, ale stále se víří. Je nutné ho častěji utírat, přitom se v něm trvale pohybujeme, usazuje se nám na těle a vdechujeme jej. Více se potíme, máme pocit zašpinění, vysychají nám sliznice a zhoršují případné dermatologické problémy, někomu vypadávají i vlasy. Vdechování prachu dráždí dýchací cesty, jsme náchylnější k respiračním onemocněním, o alergiích dětí ani nemluvě. Přepálené organické nečistoty neumí náš dýchací systém dostatečně odbourat a při dlouhodobém působení může dojít až k rakovině plic.
Výrazný rozdíl teplot u podlahy a u stropu místnosti mate náš organismus. Je nám zima na nohy a na ruce, ale hoří nám uši. Oslabuje nám to imunitní systém, máme zvýšenou náchylnost ke vzniku angín, či nachlazení.
Co vědí jen kamnáři?
Vědí, jak vypadá vnitřek takového systému již po velmi krátké době používání. Je zčernalý usazenými nečistotami a plný prachu a zápachu a nelze jej nijak vyčistit leda, že by měl člověk tak tenké ruce, že by se mu vešly do rozváděcího potrubí, a tak dlouhé, že by tímto potrubím prošly od začátku až ke konci.
Co nevědí hygienici?
Nevědí nic z toho, co je zde uvedeno, protože kdyby to znali, museli by okamžitě zakázat používání takových to teplovzdušných systémů pro trvalé bydlení. Museli by se mnou souhlasit, že z pohledu zdraví obyvatel a jejich životního prostředí je tento způsob vytápění jeden z nejhorších.
Co dodat na závěr?
Pokud uvažujete o topení dřevem a myslíte to se zdravím svým a vašich dětí vážně, nenaleťte na lákavou reklamu o teplovzdušných rozvodech. Spojte se s odbornou kamnářskou fi rmou a zvolte zdravé sálavé teplo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru