Předmět Autor Datum
Na tyto parametry stačí i nejlevnější AL-KO. Ve studni bývá tvrdší voda než ve vodovodu, tak pračku…
Rce 12.01.2009 22:29
Rce
Ať jsou rádi, že jim proplachujeme! Však oni si to bakterie v ČOVce nějak přeberou a rozdýchají to .…
veckoo 12.01.2009 22:49
veckoo
Sigma jsou také výborné vodárny, měl jsem jí asi 15 let, IMHO se mi zadají hlučnější a větší, než Al…
Rce 12.01.2009 23:09
Rce
Můžou dát magnet na úpravu, nebo prostě občas pustit cyklus s octem. Než odejde topení, to už musí b… nový
kejki3 12.01.2009 23:51
kejki3
Jednak jsem to myslel trošku jako vtip. Ale záleží na tvrdosti vody. Já měl (než udělali obecní vodo… nový
Rce 13.01.2009 00:01
Rce
Ale to mohla být přemíra sody, nám odcházela tělesa na Philco právě při barvení, protože se dává sod… nový
kejki3 13.01.2009 00:53
kejki3
Tvrdost vody je různá, to co nám teče ze studny je spíš minerálka bez bublin :-). Topné těleso v pra… nový
Rce 13.01.2009 01:10
Rce
Mám Sigmácky fabricky "spřažený" rotační, článkový, horizontální, samonasávací čerpadlo řady SVA s e… nový
veckoo 13.01.2009 10:05
veckoo
Díky moc za všechny příspěvky, pračku nechám dle doporučení raději na obecnim, a odpady mě netrápí,… nový
sekosh 13.01.2009 11:15
sekosh
Já tedy radím mít dva rozvody, zejména, když nejde o žádné stočné. Mám to tak a spokojenost. poslední
kejki3 13.01.2009 12:45
kejki3

Na tyto parametry stačí i nejlevnější AL-KO. Ve studni bývá tvrdší voda než ve vodovodu, tak pračku zrovna na studniční vodu nedoporučuji, vodní kámen je holt prevít. Dále upozorňuji, že vypouštět do kanalizace vlastní vodu před WC atd může vést k velkým problémům a ještě větším pokutám.

Sigma jsou také výborné vodárny, měl jsem jí asi 15 let, IMHO se mi zadají hlučnější a větší, než Al-ko ale jestli je někde zavřená ve sklepě, tak proč ne.
Bacily v ČOVce to rozdejchají bez problémů, o tom žádná. Jde o to, aby to rozdejchali obecní kanálníci. Těžce se jim nelíbí, že za to vypouštění se neplatí dle vodoměru. Ale tady u nás to jde. Odborník zkoukne hajzlík, počet lidí, jejich břicha a vyměří paušál.
A tvrdou vodu bych nepouštěl do pračky, kotelní kámen... :-)

Jednak jsem to myslel trošku jako vtip. Ale záleží na tvrdosti vody. Já měl (než udělali obecní vodovod) tak tvrdou vodu, že na hrncích byly několika milimetrové nánosy kotelního kamene. Topné těleso v pračce mělo životnost tak rok, včetně Calgonu pro vaší pračku, sody a dalších sajrajtů.

Ale to mohla být přemíra sody, nám odcházela tělesa na Philco právě při barvení, protože se dává soda na úpravu prostředí. Stejně zatížená Fagorka měla výměn mnohem méně.
Docela mě zaujalo na jednom blogu o stavbě RD, dešťovka svedená do IBC kontejnerů v zemi a normální malá vodárna pro rozvod užitkové vody na splachování a praní. Tam by VaK ani nemohly remcat, protože odvod dešťové vody do kanalizace snad není protiprávní. Ani nemám vodu tvrdou, jako v ní prádlo šedne.

Tvrdost vody je různá, to co nám teče ze studny je spíš minerálka bez bublin :-). Topné těleso v pračce pokryté kotelním kamenem nepřenáší teplo a shoří. Z bojleru jsem násadou od rejče (tím držadlem) vymlátil po pěti letech 4 kýble šutru.

To je hezký nápad, s tou dešťovkou. Je měkká (prakticky destilovaná, akorát cestou pochytá sajrajt z luftu) a pamatuju, že již moje babička na praní chytala dešťovku, že dobře pere. A splachovat tím - určitě i lépe rozpustí trus. Avšak VaK remcat budou, protože odvod dešťovky se také musí platit, vypočítají paušál dle povrchy střech (ale asi by to vyšlo výhodněji, než klasické "vodné+stočné"). Někde, kde mají malou kapacitu hov*ovodu, tam se nesmí déšť vypouštět do kanalizace, tam by byla zase smůla.

Mám Sigmácky fabricky "spřažený" rotační, článkový, horizontální, samonasávací čerpadlo řady SVA s el. motorem, tuším, že se to prodávalo jako komplet na železným profilu a k tomu přikoupená větší nádrž a ověšeno základní elektronikou. Někdo to tak kdysi vymyslel a do dneška to šlape jak švýcarský hodinky. Tuším, že je tam asi už třetí čerpadlo a celý to mám ve sklepě.

S tou hlučností má Rce pravdu. Když nasává vodu, hlučí to docela dost a v noci to může rušit. Podle kvílivýho zvuku zase vím, že maká jak má. Je to o zvyk. Pokud je dobře nádrž natlakována a není zavzdušněná, natahovací proces vody trvá třeba i minutu a to mi pak nevadí, že kvílí. Spíš obtěžuje častý krátkodobý spínání a natahování trochy vody, když je nádrž zavzdušněná. To už podle délky hluku, poznám, že je čas odvzdušnit, případně vypustit, natlakovat ... Pokud se jednou budu rozhodovat pro výměnu, určitě budu hledat tišší řešení.

Díky moc za všechny příspěvky, pračku nechám dle doporučení raději na obecnim, a odpady mě netrápí, u RD je žumpa. Kanaldu má obec na druhé straně pozemku, což by pro mě představovalo budovat cca 70m přípojky. Ale od souseda vím, že místní kolchozníci jsou za patřičnou odměnu vstřícní :+)A s těmi zásobníky na dešťovku by to taky nemusel být zlý počinek. Opravdu díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru