Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto dřevo nebo plast?

Plánujeme výměnu oken, pořád váháme, jestli dřevo nebo plast, ale za dřevo mluví dlouholeté zkušenosti a osvědčenost jako stavební materiál. Může mi někdo podat skutečně reálný výklad o životnosti plastového okna?

Téměř po šesti letech se ptát na vysvětlení je poněkud.....pozdě. (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta, co vyhazovali Němci, byla jenom zažloutlá, žádné deformace jsem neviděl. To byly ty nejstarší. J…
kejki3 08.01.2009 08:51
kejki3
Nekoupit plastové okno z Polska se mu asi jen tak nepoštěstí. I veleslavená VEKRA má okna ( mám na m…
Schizo 08.01.2009 14:45
Schizo
Před vánoci jsem měnil okna na plastové. Vybral jsem dražší profil se středovým těsněním a takové po…
Montgomery 08.01.2009 18:06
Montgomery
prosím Vás vysvětlete mi jak to dřevo pracuje a dýchá rád se poučím.Josef poslední
dabac 19.11.2014 16:50
dabac
Má odpověď patřila uživateli "Schizo", netuším proč se zobrazuje až zde dole. nový
Karel44 19.11.2014 16:30
Karel44

Ta, co vyhazovali Němci, byla jenom zažloutlá, žádné deformace jsem neviděl. To byly ty nejstarší.
Já je mám jen 12 let, zažloutlá nejsou, jediné co odešlo byly kličky od jedné firmy. Od druhé vše OK. Komfort při mytí je nesrovnatelný, údržba 0. Jen to chce nekupovat levnější exempláře z Polska, tady jich jsou plné stavobazary.

Nekoupit plastové okno z Polska se mu asi jen tak nepoštěstí. I veleslavená VEKRA má okna ( mám na mysli rámy oken ) vyráběná v Polsku ( hlavně kvůli ceně, sám jsem na vlastní oči viděl ). U nás v paneláku si výměnu oken realizoval každý sám a musím říci, že co firma, to jiný profil, jiné kování, jiná cena, ale komplet všechny Made in Poland. A to tam bylo 5 firem z celého okolí . Asi takhle :

- Pro plast mluví jasně cena, je skoro 1/2 ceny dřevěnných oken a opravdu nulová údržba .

- Proti je jejich absolutní těsnost, která hlavně v panelových bytech, pokud se dostatečně nevětrá dokáže nadělat pěknou paseku a dle mého názoru horší zvuková izolace rámů oproti dřevu.
Co se životnosti týče, myslím si, že dnes jsou plasty již na takové úrovni, že vás přežijou bez úhony.
Ikdyž jsme u kamaráda renovovali stará špaletová dvojitá okna a řeknu vám, že i po 50letech je stačilo pouze přebrousit a natřít luxolem. Jsou z borovice a byly naprosto netknutý !

Do rodinného domku jsem si ale dal dřevěnná Eurookna z fixního hranolu a je to super. Dřevo je opravdu léty prověřený materiál a hlavně, dřevo pracuje a dýchá, ikdyž je třeba ho jednou do roka natřít balzámem proti vyprašování UV filtru z nátěru .

Před vánoci jsem měnil okna na plastové. Vybral jsem dražší profil se středovým těsněním a takové poláci (jejich prodejci) běžně nenabízí. Zaměřují se především na cenu. Polaci dělají především z profilu Aluplast, Gealan a Veka s dorazovým těsněním. Na druhou stranu ani polské okna nemusí být špatná.
Co se týče srovnání s dřevěnými (Euro), tak si myslím, že vlastnosti jsou srovnatelné. Těsnost (absolutní)bude stejná pokud si nepřiplatíte za nějaký systém větrání (ClimaTec_70, Corona Vento atd. u plastu) - Eurookna mají také nepropustná těsněni. Představa, že dřevo dýchá je poněkud mimo. Dřevem vzduch neprochází, maximalně je schopno vázat vodu, ale to je u oken záporná vlastnost, které se bráníme napoštěním a nátěrem. Taktéž výraz - dřevo pracuje je spíše naškodu. Eurookna jsou z lepených hranolu, aby nepracovaly - nekroutily se. Plast má rozhodně větší tepelnou roztažnost než dřevo.
Já osobně jsem vybral plast z důvodu ceny, ale ne to nejlevnější.

Zpět do poradny Nahoru