Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rosení plast oken

Dnešní dřevěná (euro)okna jsou špaletová. To jest okno koupíme hotové a nacpem do díry, kterou uděláme dle rozměrů okna. Deštinová okna se naopak dělala na míru díry a prakticky vyráběla na místě truhlářem. Obvykle jsou to taková třídílná - nahoře můžou být ještě dvě větračky.... Vyznačují se tím, že jsou to vlastně dvě okna za sebou. Někdy se vnitřní okna otevírají dovnitř a vnější ven. Jindy zase oboje dovnitř a proto jsou vnější okna menší. Díra ve zdi je obložena trámy a ty jsou pobity tenkými prkny = deštinami, od toho deštinová okna. Mezi vnější a vnitřním oknem je typická velká mezera...

Pozor, pozooor.. omyl. Ale převelikej.

Dnešní dřevěná euro okna jsou prostě EURO okna.. tečka.
Špaletová okna jsou přesně to, co popisuješ jako deštinová. A ani se nevyráběly na stavbě. Pěkně v truhlárně jako dnes, pravda většinou na míru, protože tehdy se nějaké typizované rozměry ještě nenosily, ale i tak stále v truhlárně. Na stavbu se dodaly a osazovaly již hotové. I dnes je po nich poptávka a také je spousta firem vyrábí. Využívají se zvlášť pro stylové rekostrukce chalup, vesnických stavení apod. Tyto oplývají dnešními vymoženostmi v podobě kování, tesnění, izolační zasklení pod. Přesné repliky se vyrábí a užívají už jen zřídka k rekonstrukcím historických objektů.

Deštinová okna jsou možná jen krajový název. Nikdy jsem to takhle neslyšel. Deštění se v historické stavařině hojně užívalo, ale v jiném významu a určení:

deštění
Stavitelství, táflování – obložení zdí, parapetů nebo hrubých tesařských konstrukcí hoblovanými dřevěnými deskami ke zlepšení vzhledu a izolace.

tzn., nejčastěji se s ním dnes ještě setkáme u původních tesařských zárubní. V podstatě předchůdce dnešních obložkových zárubní.

EDIT - dodatek:
Ještě mně vlastně napadlo.. aby se nezaměnily špaletová okna a dvojitá okna. Špaletová okna mají dvě křídla za sebou, mezera je 15 - 25cm a jsou osazená do jednoho masivního rámu. Prostor mezi křídly je tedy kolem dokola ohraničený tímto rámem. Křídla se vždy otvírají dovnitř. Naproti tomu dvojitá okna mají jeden rám s křídly na vnejším líci stěny a druhý samostaný rám s křídly osazený na vnitřním líci, v místnosti. Zde se právě vnější křídla otvírají ven, vnitřní dovnitř. Prostor uzavřený mezi jednotlivými okny je klasicky omítaný a bílený. Dvojitá okna jsou často i 60cm, přez celou stěnu hluboká.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny