Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem AKUMULAČNÍ KAMNA

ahoj vsem kutilum..Mam totaz ohledne akumulacnich kamen a jejich pripojeni do site.u nekterych typu(staticka akum.kamna,ktera zrejmne nejsou vhodna na vytapeni obytnych mistnosti)je uvedeno 230V strid.-to bych chapal,ale u dynamickych akum.kamen(vhodnych)je uvedeno napr.400/230V strid.muj dotaz je odkud se chytnout 400V ze site 230V?popripade jake mate zkusenosti s temito kamny a jaky typ(druh)je nejvhodnejsi na vytapeni mistnosti,popripade princip a funkci tohoto topeni. Predem diky za kazdou odpoved.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedavno jsem tim vsim prochazel. Pointa akumulacnich kamen je, ze se nahreji v dobe nizkeho tarifu c… nový
Jozka Skocdopole 29.09.2014 19:07
Jozka Skocdopole
Mozna jsem zamenil pasivni/aktivni za staticky/dynamicky. To prvni jsou kamna bez ventilatoru a topi… poslední
Jozka Skocdopole 29.09.2014 19:14
Jozka Skocdopole

Nedavno jsem tim vsim prochazel. Pointa akumulacnich kamen je, ze se nahreji v dobe nizkeho tarifu cihly, pak v dobe vysokeho tarifu se vypnou a ventilator vyhani teplo ven podle nastaveni termostatu. Pro nizky tarif musi mit tato kamna 3-fazove vedeni z pojistkove skrine pres blokovaci stykac az do mistnosti kde jsou instalovane, ktery se ovlada kodovanym signalem (HDO) s krabicky (prijimace) kterou doda (zdarma) dodavatel elektriny na zaklade zpravy revizniho technika (ktery se musi zaplatit), a ten vyda zpravu o zarizeni.
Zapojeni 3-fazovych 'aktivnich' kamen (s ventilatorem) vyzaduje 6 vodicu: zem, neutral, 3 faze a jedna pomocna faze (ktera je stale pod proudem) a pres termostat zapina a vypina ventilator. 3 faze topeni se automaticky zapinaji v pojistkove skrini pres ten stykac v dobe nizkeho tarifu. Pasivni akumulatorova kamna (bez ventilatoru) maji jen 5 vodicu. Tyto vyhrivaji svym telem podobne jako horkovodni radiator.
Mel jsem stesti ze v mem dome byla instalace provedena husim krkem od pojistkove skrine, takze stacilo jen protahnout 3 draty pro 3faze 400V. Byla to piplacka, ale nemusel jsem dlabat extra vedeni do vsech mistnosti vcetne prvniho poschodi. Dneska se vetsinou domy dratuji kabelem (je levnejsi) a v tom pripade by se muselo dlabat pres cely dum a do kazde mistnosti kde by byly instalovane akum.kamna.
Akumulacni kamna do 3 kW (ne vic!)se daji osidit a zapojit primo do zasuvky 230V, vsechny 3 faze se zapoji dohromady a zapoji na bezny zasuvkovy okruh. Budou odebirat 13A, coz je legalne v poradku. Problem je, ze topi na vysoky tarif (bez blokovani) a to bude prilis drahe. Ale fungovat budou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru