Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krov

Zdravím všechny znalé i neznalé.
Chystám se do realizace krovu.Měl by být krokvový(bez vaznic)sklon střechy je 45°,délka krokve od pozednice k vrcholu je 4,5m.Šířka domu je 6m délka 12m s přesahem střechy 40cm.Jaký rozměr trámu bych měl zvolit myslel jsem 100x200?
Prosím bez připomínek typu na co je projekt ap.
Vítám jakoukoli radu i k realizaci - na co si dát pozor ap
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě jedna otázka,v projektech jsem si všiml že je druhá a třetí krokev z čela je těsně u zdi.Nevím…
slugger 09.11.2008 20:14
slugger
V žádném případě nedoporučuji kotvit krov do štítových zdí! Vzhledem k různé roztažnosti tepelné i v… poslední
petr_s 13.12.2008 18:20
petr_s

Ještě jedna otázka,v projektech jsem si všiml že je druhá a třetí krokev z čela je těsně u zdi.Nevím jestli správně ale vydedukoval jsem z toho že jsou zapřený o zeď kvůli pohybu v ose hřebenu.Zkrátka aby se krov nesložil jako domino.Napadlo mne že bych dal jednu krokev na převis přes půdorys domu(50cm)a druhou do vnitřní strany domu těsně na zeď(rozteč cca 90cm),aby se zapřela o štít a ze strany štítu bych vynechal kleštinu,aby mohly trámy být opřeny o zeď,šímž by se zamezilo pohybu do strany v ose.Takže na první krokvi v domě by kleština u zdi nebyla,byla by jen z té druhé.

Nevím jestli je to dost srozumitelně napsané,možná by pomohl nákres.

V žádném případě nedoporučuji kotvit krov do štítových zdí! Vzhledem k různé roztažnosti tepelné i vlhkostní dřeva a vlastního baráku může dojít (a určitě by došlo) k poškození štítového zdiva, samozř. pokud by nešlo o dostatečně dimenzovaný ŽB:-). Je potřeba zavětrovat konstrukci krovu - většinou stačí střešními latěmi ve vnitřním prostoru krovu. V tvém případě by mělo stačit pouze v prostoru nad kleštinami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru