Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Jaký odvzdušňovací ventil do radiátoru?

Dobrý den všem,

lámu si hlavu s výběrem odvzušňovacího ventilu pro Fe-radiátor s Al vysekávanými lamelami pro proudění vzduchu, který nejsem schopen blíže identifikovat.
Původně byl osazen hydroskopický automatický odvzdušňovací ventil 1/4" (asi zn. Caleffi). Při snaze ručně odvdušnit, mi však zůstala plastová šroubovací čepička v ruce (asi byl zarostlý a já to ukroutil).
Oběhl jsem tři vodo-topo-plyno firmy a všude mi nabízeli buď ten samý, který jsem tam měl (cca 90 Kč), nebo chudší a levnější verzi pouze v ručním provedení (cca 20 Kč). Jak manuální tak automatický má však opět plastovou hlavu a to mě dost odrazuje. Materiál mosaz, povrchově niklováno, zbytek plast a pryž).
:-(

Přiznám se, že mi nějak uniká význam automatického odvzdušňování, a vlastně jsem nikdy neviděl, že by to samo odvzdušňovalo, protože plastový šroubek (čepička) je na doraz zašroubován. Čas od času sem preventivně obešel všechna radiátorová tělesa a ručně ty auto-hydro zázraky povolil a odpustil vzduch a trošku vody.
Ani jedna z firem není schopna nabídnout celokovový "NEAUTO" odvzdušňovací ventil.

Prohrabal jsem staré zásoby a našel fungl nový celo-mosazný s drážkou na šroubovák. Tento však v sobě nemá žádné těsnění a skládá se pouze z "matice" a "šroubu". V celo-mosazném to tedy těsní pouze kov na kov přes závit. Dočetl jsem se, že se již mosazné vůbec nepoužívají.

Znalé a zkušené praktiky chci požádat o zodpovězení pár otázek, rady a vysvětlení polopatě alá zdravý selský rozum. Nerad bych, aby mě automatický zázrak vyplavil a proto myšlenkově směřuju k ručnímu odvzdušňovacímu ventilu, který s citem dotáhnu rukou na doraz.

Otázky:

1. Jak principiálně funguje automatický odvzdušňovací ventil a má být nějak nastaven pootočením plastové čepičky? Rozdělal jsem ten ukroucený a ani po 10 min. kdy se mi usilovně rval velký mozek s malým jsem nepochopil, jak to funguje!!! Budiž mi útěchou, že to nevěděl a nevysvětlil ani jeden prodejce.

2. Když instaluju nový ventil, čím utěsnit závit? Teflon-páskou? Konopím? Konopí namočit nebo kápnout olej?

3. Lze automatický odvzdušňovací ventil po vyšroubování z radiátoru nějak vyčistit a rozhýbat? V horkém roztoku kyseliny citrónové? V odrezovači?

Předem díky za vysvětlení a přínosné rady.

------------------
edit:
Ještě jsem našel tyto ventily, ale těžko je seženu ...
http://www.arnema.cz/arnema_data/soucast.php?idtypy =379#cooliris
http://www.arnema.cz/arnema_data/soucast.php?idtypy =377#cooliris

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Prohrabal jsem staré zásoby a našel fungl nový celo-mosazný s drážkou na šroubovák. Tento však v sob…
StanB 23.10.2008 20:29
StanB
Děkuji za reakci, rady a úvahy. Myšlenkově se shodujeme. Cokoliv pryžo-plastového ve mě vzbuzuje ned…
veckoo 23.10.2008 21:46
veckoo
Automatický odvzdušňovák funguje na principu plováku, jsou tam nějaké placky nebo kuličky lehčí jak…
Rce 23.10.2008 23:13
Rce
Rce: Díky moc za vysvětlení. ;-) Osadil jsem ten mosazný odvzdušňovák. Neproudí-li někde nic odvzdu… nový
veckoo 24.10.2008 09:29
veckoo
Každý ventil na topení má dvě regulace. Jedna zjevná, co se otáčí rukama nebo to mačká termohlavice.… nový
Rce 24.10.2008 13:44
Rce
Rce, díky za pečlivé vysvětlení "po lopatě". Rozhodně se do té druhé regulace vrtat nebudu! Vím, že… nový
veckoo 26.10.2008 12:30
veckoo
Dal jsem si na čas, abych si to jako laik srovnal v hlavě a nepsal sem blbiny. Vezmu to od základu p… nový
veckoo 07.11.2008 11:25
veckoo
4. Odvzdušňovací ventily: Tohle je kapilola sama pro sebe. Výše diskutované automatické jsou postupe… nový
veckoo 07.11.2008 11:26
veckoo
6. Čerpadlo a filtr před ním ve zpátečce ke kotli: Řadu let filtr nikdo nečistil (prý by se to mělo… nový
veckoo 07.11.2008 11:27
veckoo
, ale nedařilo se mi s konopím. Prostě to nemám v rukách jako profíci. Vždycky se mi konopí po závit… nový
čumil 07.11.2008 12:58
čumil
Paráda. Výuční list si právem zasloužíš. Lze doplnit jen drobnosti: 1. Pokud při odvzdušňování nevy… poslední
Rce 08.11.2008 11:57
Rce

Prohrabal jsem staré zásoby a našel fungl nový celo-mosazný s drážkou na šroubovák. Tento však v sobě nemá žádné těsnění a skládá se pouze z "matice" a "šroubu". V celo-mosazném to tedy těsní pouze kov na kov přes závit. Dočetl jsem se, že se již mosazné vůbec nepoužívají.

Já nejsem sice přímo topenář, ale hodně jsem s tímto oborem přišel do styku a tak si dovolím přispět poznámkou. Uvedené mosazné odvzdušňovací ventily mám na topných panelech 20 let a ještě se jediný neměnil. Ten ventil nemá těsnění (gumové, fíbrové) tudíž tam nemá co zteřet nebo se vymačkat. Když se pozorně podíváš, tak zjistíš, že tam netěsní matice na šroub přes závit, ale na konci šroubu je zabroušený kužel, který těsní s protilehlým lůžkem ..... a věz, že kov na kov je jedno z nejdokonaleších a netrvanlivějších těsnění (parní ventily, šoupata kde zapadá klínovité jádro do broušeného lože atd.) ... akorát trochu háklivé na nečistoty, ale ty se po opětovném povolení a utažení odplaví. Já osobně bych nějaké "samoodvzdušňovací ventily" k radiátorům nikdy nedával. V nižších poschodích odvzdušňuješ akorát při plnění systému vodou, no a horní patro před topnou sezonou obejdu se šroubovákem a skleničkou a je pokoj. Představa, že si radiator potřebuje přes odvzdušňovák každou chvíli "upšouknout" mi přijde poněkud zcestná .......ale jak říkám ..... nejsem topenář.
Na utěsnění používám konopí a po namotání potřu olejem/vazelinou .. v nouzi stačí na malých průměrech i voda. Teflon mi nějak k srdci nepřirostl, asi to bude tím, že chce při montáži fajnovější zacházení a já ho většinou při utahování "ztrhal".
Můj závěr: pokud máš možnost namontovat klasické staré mosazné nebo niklované odvzdušňováky neváhej.(trochu si mě překvapil, že už se nedělají).

Děkuji za reakci, rady a úvahy.
Myšlenkově se shodujeme. Cokoliv pryžo-plastového ve mě vzbuzuje nedůvěru. Kamarád mi tvrdil, že se dají mosazné odvzdušňovací ventily koupit. Nelze tedy domýšlet, že když jsem je nekoupil ve třech firmách, že se nevyrábějí. Malo-velko obchodní prodejce mi však řekl, že je nemají protože to nikdo v dnešní době nechce a že se všude dávají samoodvzdušňovací.

:?:
Mám další otázku:

Nedařilo se mi do všech radiátorů dopustit vodu a tak jsem vodu z topného systému vypustil. Rozebral (sundal) jsem všechny termostatické hlavice a rozhýbal "jehličky".
Následovala prohlídka samo-odvzdušňovacích ventilů, ale ty jsem zatím z těles nevyšroubovával (jsou přes konopí), protože předpokládám, že pokud je průchozí hlavice, a potrubí, že by voda měla radiátorem protékat nezávisle na tom, zda je odvzdušňovací ventil funkční či ucpaný (zarostlý).

V doměnce, že vodu tlačím přes nádobu malým tlakem (slabým vzduchovým kompresorem max. 0,5 MPa), jsem začal zkušebně napouštět do trubek vodu přímo z domácí vodárny (max. tlak na budíku vodárny po natažení vody čerpadlem ze studně je 0,3 MPa).
Zajímavý je, že přes nádobu jsem vzduchovým čerpadlem 0,5 MPa vodu do trubek do patra nenahnal, zato slabší domácí vodárnou o tlaku 0,3 MPa jsem vodu do patra vytlačil. Pokud by mi toto uměl někdo vysvětlit, byl bych vděčný.

Do některých těles mi však stále neteče voda. Po stráveným odpoledni jsem se nehnul z místa a začínám to vidět na ucpaný 1/2" trubky na více místech. To se mi ale stále nechce věřit, protože jsem normálně dokončil topnou sezónu. Zajímavý je, že na stejný větvi mám v přízemí vodu jen v jednom ze tří radiátorů + v radiátoru v patře voda taky je a tento je umístěn nad naplněným radiátorem v přízemí.

V systému byla napuštěná několikaletá destilka a dopouštěl jsem destilku s 2 dcl Topekoru. Potrubí bylo vařeno asi před 15-20 lety a nikde to do dneška neteklo. Osazen už druhý plynový kotel a minulá topná sezóna byla OK.

Ještě musím dodat, že ne všechna tělesa topila přes sezónu. Nelze však logicky vyvodit, a není pravda, že by voda nešla právě do těles, která byla během sezóny téměř vypnutá.

Pokud jste to dočetli až sem a stále se neztrácíte, máte můj obdiv za Vaši trpělivost.
Věřím v přínosnou radu, která mi pomůže se hnout z místa, protože si skutečně nevím rady.

Automatický odvzdušňovák funguje na principu plováku, jsou tam nějaké placky nebo kuličky lehčí jak voda, pružiny. Když je tam luft, tak je to dole vlastní vahou, luft uniká se syčením ven. Když přileze voda, zvedne se to a zacpe díru (prosím nemyslet na neslušnosti). Za rok-dva to zaroste a voda s tím nehne a celek je již na kulový. Doporučuji na radiátory "ruční" odvzdušňováky. Automatické dáváme na nepřístupná místa někde nahoře na trubkách, stejně jsou tam na prd - hlavně usnadní první napuštění. Odvzdušňováky na radiátorech nesmíš povolovat tou úmělohmotnou maticí, ta je jen pro parádu. Musíš mít na to takový větší klíček jako na hračky, v topenářských prodejnách ke koupi. Je to čtverhran. Lze použít i šroubovák, ten čtyřhran má šlic na šroubovák, ale není to pohodlné. Povoluješ tento kovovej bazmek a ccsss cssss a až teče voda, zavřeš.

Neteče-li voda do radiátorů, může být ucpaná roura. Nejlépe se napouští topení ve dvou. Necháš vypnoutou pumpu. Jednoho pracovníka umístíš ke kotlu a bude sledovat manometr. Při méně jak 1KPa dopouští, při více jak 2 přestane. Ty obíháš v kruzích všechny radiátory a vypouštíš nadbytečný luft. Je prakticky fuk, jestli běháš od spodních k horním, každý topenář má svou metodu. Při správných spádech v topení by mělo stačit vypouštět nadbytečnou atmosféru jen někde na nejvyšším bodě, leč v životě není vše ideální a tak klusej po všech radiátorech. Nezapomenout otevřít na plné kule ventily radiátorů. Neproudí-li někde nic odvzdušňovákem, je to někde zacpané. To je pak prů***r. Prozkoumat druhou regulaci u ventilů, případně dole ve zpátečce je v takové pixličce s krytem na šroub imbus, kterým se též reguluje průtok.

//Edit: Ještě jsi se někde ptal na těsnění, zdali koudel nebo teflon. Koudel používají odbnorníci, laikovi doporučuji teflon. Namotat ho tolik, aby to šlo hodně ztuha zašroubovat. Teflon (i koudel - tu cikcak) motáme po směru závitu - opačně by se to vytlemilo ven při šroubování. Koudel nutno naolejovat, navazelínovat, odborně zaplivnout. Na teflon se žádný lubrikant nepoužívá, klouže sám.

Rce:
Díky moc za vysvětlení. ;-)
Osadil jsem ten mosazný odvzdušňovák.

Neproudí-li někde nic odvzdušňovákem, je to někde zacpané. To je pak prů***r. Prozkoumat druhou regulaci u ventilů, případně dole ve zpátečce je v takové pixličce s krytem na šroub imbus, kterým se též reguluje průtok.

Tomuto nerozumím. Co je myšleno druhou regulací u ventilů? Je to myšleno u termostatické hlavice? Prosím o vysvětlení ...

V těch radiátorech, který se mi nepodařilo napustit vodou se po vyšroubování "vnější" části odvzdušňovacího ventilu neozve tssss vzduchu směrem ven z radiátoru, ani to vzduch nepřisává dovnitř. Je to úplně mrtvé o atmosférickém tlaku.
Ještě zkusím opatrně povytočit odvzdušňovací ventil z tělesa, jestli začne vzduch/voda unikat přes povolený závitový spoj.
Zatím jsem s odvzdušňováky nehýbal, až na ten zatuhnutý a následně ukroucený. Všechny ostatní odvzdušňováky jdou povolit a vnější část lze lehce vytočit rukou. Spoje jsou těsněny přes konopí.

Chápu to tedy dobře, že když je ucpaný odvzdušňovací ventil, že radiátorem vůbec neprotéká voda ani vzduch, i když je průchozí termostatická hlavice a dole na konci radiátoru ve zpátečce je to taky průchozí?

Pořád se mi nechce věřit, že by se mi to přicpalo po bezproblému dokončený topný sezóně. Muselo by to být ucpaný ve dvou větvích ..., nad kotlem se dělí potrubí v téčku na levnou a pravou stranu domu a na každé větvi je tento popisovaný problém.

Zkusím to celé vypustit, zahýbat imbusem na zpátečkách radiátorů a znovu napustit vodou.
Pokud to nepomůže, ve vypuštěném stavu pozavírám termostatický hlavice všech radiátorů a začnu napouštět vodou neprůchozí radiátor, u kterého vyměním odvzdušňovací ventil za redukci, na kterou připojím hadici s vodou a zkusím těleso a trubky proplachovat vodou směrem od radiátoru přes trubky dolu ke kotli a doufat, že se vyplaví ucpaná špína.

Ještě zvažuju roztopit kotel a pustit teplou vodu z kotle ze sklepa nahoru a to pouze postupně do nefunkčních těles a budu doufat ...

Díky za trpělivost a snahu poradit/pomoci. Je to drsná škola .... mám tu 13 ˚C.

Každý ventil na topení má dvě regulace. Jedna zjevná, co se otáčí rukama nebo to mačká termohlavice. Když se však sundá ta hlavice, je tam obvykle na nějaký nástroj ještě jedno regulování, spíš přiškrcování. Točí se mezikružím, nastavují dorazy atd. To proto, aby se nastavily tlaky v systému. Když by to tak nebylo, tak čerpadlo prožene horkou vodu cestou nejmenšího odporu a to prvním radiátorem, další budou studené. Tak ten první se musí přiškrtit, aby byl stejný odpor jako v ostatních. Každý radiátor se takto dolaďuje, aby nežral všechnu vodu pro sebe. Též bývá ve zpátečce takový nádor, přikrytý šroubovacím víčkem. Pod ním nalezneme imbusový otvor a tím se též přiškrcuje. Pozor, není kontrola na vyšroubování a když se to příliš povolí, ozve se "Pluffff" a ventil uletí do výše a do xichtu následuje vodotrysk.

Když to nedělá tsssss ani všššššššš, tak to bude někde totál zacpané. Při vypnutém čerpadlu má voda dvě možnosti jak se do radiátoru dostat: Teplou cestou nebo studenou. Nedostane-li se tam nikudy, je to zarostlé. Může též být někde vzduchový pytel na obou trubkách. Pak postupujeme následovně: Všechny radiátory mimo tohoto co nejpevněji zavřeme. Natlakujeme na 2 až 3KPa. Pustíme kotel a čerpadlo, kotel vytopíme na 90°. Ventil otvřít naplno, též zpátečku naplno (bacha na vodotrysk). Otevřeme odvzdušňovák na tom vadném tělese a čekáme. Mělo by se to hnout. Nehne-li se, bude to nutné asi rozebrat.

Může se tak stát po topné sezóně a nečinnosti v létě. Někde se uvolnil kus materiálu (rezu, svinstva) a ucpal to. Ventil je na převlečnou matici, zkusit opatrně (s ohledem na možnou potopu) povolit a zkoumat, je-li voda někde na dohled.

Rce, díky za pečlivé vysvětlení "po lopatě".
Rozhodně se do té druhé regulace vrtat nebudu! Vím, že to tam je a to mi stačí.

Též bývá ve zpátečce takový nádor, přikrytý šroubovacím víčkem. Pod ním nalezneme imbusový otvor a tím se též přiškrcuje.

Tak toto na radiátorových tělesech nikde nemám.

Sláva, zprovoznil jsem to!!!
Napojil jsem horkou vodu z karmy a začal postupně napouštět a proplachovat radiátory, který napustit nešly. Karma jela na max. a tlakem cca 0,25-0,3 MPa jsem to profrknul horkou vodou.
Lítal jsem kolem toho sám jak fretka celý odpoledne a řeknu vám, je to pěkná makačka. Po včerejšku mám v nohách 50 topenářských kilometrů v rámci středně velkýho rodinného domku.
Opravdu to muselo být přicpaný, vyplavil jsem nějaký bordel, ale není tak hrubý konzistence a nemá to podobu nějakých šlemovitých cucků. Vypadá to jako "rezavý písek".

Zdá se tedy, že jsem na dobré cestě.
Budu to ještě proplachovat opačně, tedy od radiátorových odvzdušňovacích ventilů směrem dolu ke kotli. Hezky jedno těleso po druhém. Vždy propláchnout jedno při ostatních uzavřených.

Pokračování zítra ... pokud budu mít síly, ruce a hlava budou vládnout, napíšu ...

Dal jsem si na čas, abych si to jako laik srovnal v hlavě a nepsal sem blbiny. Vezmu to od základu popořádku ... Případně mě opravte nebo doplňte.

1. Pokud nehřeje část radiátoru, je pravděpodobně zavzdušněný.
Nejdříve zkusit odvzdušnit radiátor odvzdušňovacím ventilem. Pokud je radiátor zavzdušněný, musí odejít vzduch a následně vytéká voda.
Do radiátoru může být potřeba dopustit vodu, protože je jí tam málo.
Pokud při odvzdušňování nevyjde vzduch ani voda, je ventil ucpaný (záleží v které části je ucpaný).
Jsou dvě možnosti - vyčistit (v horkým roztoku kyseliny citronový), nebo nejlépe vyměnit za nový.

2. Další možností je, že je "zarostlá" jehlička v termostatické hlavici před radiátorem na přítoku teplé vody do tělesa. Hlavice má převlečnou matici, kterou lze rukou odšroubovat a hlavici poté rukou S CITEM A OPATRNĚ sundat (POZOR - plasty rády praskají!!!). Jehličku opatrně zkusit rozpohybovat pomalým a jemným zatlačováním rukou. Vrací se do horní polohy sama přes pružinu.

3. Pokud ani toto nepomůže, je někde na potrubní cestě ucpáno. Jak jsem trubky a radiátory profrknul horkou vodou jsem popsal výše. Nejlepší je namísto odvzdušňováku do radiátoru natočil vsuvku (dvojnipl) u mě 1/4" a na dvojnipl narazit 3/8" hadici a do tělesa hnát horkou vodu a přes tělesa a trubky to proplachovat směrem dolů ke kotli a vypoustět to další hadicí napojenou u kotle někam do kanálu.
Takhle jsem to propíral vodou všemi směry, radiátor po radiátoru. Vše samozřejmě při otevřeném 4-cestném směšováku za kotlem. Termostatická hlavice byla vždy otevřená u toho tělesa, který jsem proplachoval. Voda si stejně do ostatních radiátorů najde cestu zpátečkou. Vodárna prala vodu špičkovým tlakem 0,35 MPa.

4. Odvzdušňovací ventily:
Tohle je kapilola sama pro sebe. Výše diskutované automatické jsou postupem času problematický jak se "zanesou a zarostou". Jako jednoduché, vhodné a levné řešení jsou manuální odvzdušňováky s plastovým šroubem. Přes počáteční naprostou nedůvěru jsem je nakonec zvolil, protože se přes ně velmi dobře odvzdušňuje a voda nestříká kolem. Nemá se v nich v podstatě co zacpat, vyjma dvou malých dírek, který případně stačí prošťouchnout jehlou. Cenově je ventil do 20 Kč/ks. Automatický je kolem 90 Kč a je to podle naší životnosti odhadem tak na 6 let.
Nedůvěru ve mě stejně pořád budí celoplastový šroub, když by se závit oběhal, stačí ale vyměnit jen ten šroub. Budu však věřit, že to mají v Makarónii dobře vymyšlený (Caleffi).
Zkoušel jsem i mosazný odvzdušňováky, ty jsou věčné, ale při povolení vnitřního šroubku voda stříká všude kolem a je podruhý vymalováno (jsem nešika).
Ptal jsem se, zda motat konopím nebo teflonem. Vyzkoušel jsem obojí, ale nedařilo se mi s konopím. Prostě to nemám v rukách jako profíci. Vždycky se mi konopí po závitu shrnulo pod "hlavu" a těsnilo jen na kraji radiátorovýho tělesa. I když to bylo "přiměřeně akorát" omotaný (máznutý olejem) a nekapalo to, zvolil jsem teflon. U toho jsem se vyřádil, je to zkouška trpělivosti, pečlivosti to rovnoměrně a úhledně namotat. Podařilo se, teflon těsní i v protoru závitu a pod "hlavou" odvzdušňováku je silnější návin, který dobře těsní. Stačilo při navinování 12 mm široký teflon z 1/3 přeložit a dobře to vykrylo šířku závitu.

5. A jdeme do finále - napouštění vody do systému:
Po tom co jsem pročetl kde co, včetně www.tzbinfo.cz, kde se ani "znalci a kapacity" nemůžou shodnout, jak že to vlastně je s vhodností volby vody do topných soustav, jsem pochopil, že naprostá většina topenářských firem napustí obyčejnou pitnou vodou bez přídavku dalších aditiv - inhibitorů na úpravu vody. Přesto, že jsem tu někde psal, že "destilka a Topekor" je OK, rozhodl jsem se zkusit toto. Na jaře po topné sezóně budu vědět víc ...
Voda se během topení za asi 2-3 dny převaří a je třeba radiátory odvzdušnit a vodu do systému ve studeném stavu dopustit.
V mém případě je u kotle uzavřený expanzomat 35 litrů, který jsem před napouštěním vody natlakoval vzduchem na 60 kPa.
Po napuštění vody při všech otevřených termostatických hlavicích do systému, jsem radiátory odvzdušnil a následně odpustil vodu tak, aby byl tlak na kotli 1 bar (to je vlastně tlak vody, která je v radiátorech a trubkách = sloupcích). Ať žije hydrostatika ... Jedná se o středně veliký rodinný domek dvěma radiátory v 1. patře.

6. Čerpadlo a filtr před ním ve zpátečce ke kotli:
Řadu let filtr nikdo nečistil (prý by se to mělo před topnou sezónou). Měl jsem silné nutkání to rozebrat a vyčistit, ale je to starší typ HLINÍKOVÉHO filtru a v čistícím otvoru je přes tmel zatočená ocelová ucpávka. Po tak pečlivým prolévání vodou všemi směry, jsem se na radu instalatéra rozhodnul do toho nešťourat a nečistit to, protože čerpadlo GRUNDFOS dožene teplou vodu i na první rychlostní stupěň do těch nejvzálenějších radiátorů, přitom to tu léta zbytečně jelo na druhý stupeň rychlosti.

7. Čekám na vystavení výučního listu v oboru topenář. :))

------------------------------------------------- ------

Napsal jsem to sem "polopatě", protože jsem k tomu přišel jako zcela neznalý laik, byl problém, měl jsem tu na to 3 různý lidi, jak z topenářských tak instalatérských firem. Když to viděli, asi pochopili, co je tu čeká a uctivě vycouvali se slovy, že dělají jenom s mědí a že to určitě sám zvládnu. Nezbylo tedy než se k tomu po svým postavit, ptát se, číst, studovat, objevovat a makat sám.

Ufff ... byla to pěkná makačka ...
Ještě jednou moc děkuji Rce za jeho rady, pochopení a hlavně trpělivost. Zrovna tak těm, kteří mi pomohli informacemi a radami.
:beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer:

, ale nedařilo se mi s konopím. Prostě to nemám v rukách jako profíci. Vždycky se mi konopí po závitu shrnulo pod "hlavu" a těsnilo jen na kraji radiátorovýho tělesa

Mosaz je hladká. Před natočením konopí se vezme pilka na železo a přejede (škrábne) se několikrát kolmo přes závity. Ono se to zdrsní a koudel se chytne na těch narušených hrankách a pak nesjíždí.

Paráda. Výuční list si právem zasloužíš. Lze doplnit jen drobnosti:

1. Pokud při odvzdušňování nevyjde vzduch ani voda - též může být malý tlak v systému.

2. Jehlička snese i hrubší zacházení. Je-li zatuhlá v zavřené poloze (jehlička zamáčknutá), uvolníme jí poklepem kladívka na bok ventilu, až vyleze, řádně "procvičíme" dokud nejde zhleka. Též možno použít malé kladívko.

4. Když to moc klouže (konopí), správně radí čumil částečnou devastaci závitů pilkou na železo. Ale i malé množství koudele, jestli to neteče, plně postačue.

6. Pozor, některá čerpadla mají "na jedničku" tendenci vibrovat hřídelí, vymelou se pak brzo ložiska, pak dáme vyšší rychlost. Pozorujeme rukou přiloženou na čerpadle a měníme rychlost. Vibrace jsou znatelné.

7. Zkouškou jsi udělal na výbornou.

PS: Není zač, hlavně, že se zadařilo.

Zpět do poradny Nahoru