Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zlomená střelka

Potřebuji poradit postup, jak nejšetrněji otevřít dveře, u kterých došlo ke zlomení střelky zámku a zbytek té západky je tlačen pérem do futer, takže dveře nejdou otevřít. ( Domnívám se že prvotním úkolem bude "vydlachnit" nějakým způsobem to tlačící péro a potom se snažit tu západku dostat zpátky do zámku (mezera mezi dveřmi a zárubní je celkem dostatečná). Myslím si, že by to mohlo jít vyvrtáním díry pod kováním až do zámku a tou potom to péro nějak eliminovat. Nevím ale ve kterém místě a jestli to takhle vůbec půjde. Zjistil jsem, že to vůbec není ojedinělý problém, ale tady v práci je to samá ženská a ty jenom vědí, že se jim to také stalo, někdo ty dveře otevřel, ale nevědí jak. V jednom případě se to řešilo zničením dveří (rozštípáním), ale to bych nechtěl. Tady bylo omluvou, že za těmi dveřmi bylo malé dítě a tak to bylo nejrychlejší řešení. Byl bych rád, kdyby někdo mohl sdělit své zkušenosti a poznatky. Až přijdu domů z práce, zkusím je uplatnit. Díky.
Ještě poznámka - ke dveřím je přístup z obou stran

Velký výběr odkládacích stolků do vašeho obýváku (inzerce) (reklama)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Právě jsem řešil totéž. Prosklené dveře, přístup jen ze strany, kam se zavírají, plechová futra. Po…
Papus 23.03.2016 00:14
Papus
Na tohle vyhmatání střelky mám léééta naohýbanou kávovou lžičku. Kdysi to bylo pomalu na otevření ži… poslední
sHpy00n 23.03.2016 14:03
sHpy00n

Právě jsem řešil totéž. Prosklené dveře, přístup jen ze strany, kam se zavírají, plechová futra. Po dlouhém laborování jsem si naohýbal ocelový drát průměru 3 mm do pravoúhlého Z (délky úseků 25, 60, 60), ten krátký konec na svislo zasunul podél dveří v místě střelky, pak otočil a tlačil s ním do střelky a viklal na všechny strany, až střelka zajela zpět do zámku. Přitom jsem měl sundanou kliku a kování kvůli lepší manipulaci. Když se dveře otevřely, střelka vypadla ven a pružina tam zůstala.
Trvalo to kratší dobu, než tenhle článek. Dveře vypadaly, že doléhají na těsno, ale drát se tam pohodlně vešel a nic nepoškrábal.
Předtím jsem ale hodinu zkoušel odemknout zámek, než mě napadlo starou plastovou kartou (planžetou?) zjistit, že nevisí závora, ale jen střelka a kde přesně je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru