Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škrábaná omítka

Ahoj,
chtěl bych v panelovém bytě zkusit, zatím do jedné místnosti, natáhnout Škrábanou omítku. Ještě jsem to nedělal, takže bych uvítal jakékoliv rady. Zatím mě napadá: Jakou zvolit penetraci, stačí běžná, nebo byste volili profi, dále jak moc musí být zeď připravená, mám jí oškrábanou, ale na zdi jsou nerovnosti a někde velmi tenká a težko škrábatelná původní vrstva nějakého sádrového potěru. Jaký nejlepší nástroj zvolit na samotné natažení a jakou zrnitost(nevím jestli 2, nebo 3mm)? Po jaké době obarvit? Nechtěl bych zeď úplně přebarvit, jen sem tam "ošmouhovat", ale třeba je to blbost.
Dík za všechny připomínky.

Předmět Autor Datum
Nikdo nic??? Ještě uvedu, že omítce se možná správně říká rýhovaná.
Brnys 04.08.2008 14:30
Brnys
Dělal jsem to před dvěma lety, taky poprvé. Použil jsem zrnitost 2 mm, omítka od firmy Salith. Na na…
Jimmy 04.08.2008 17:34
Jimmy
Díky za inspiraci, příští týden se na to vrhnu, ještě bych se zeptal, po jaké době je tedy ještě omí…
Brnys 05.08.2008 08:23
Brnys
To překryješ novým nátěrem. Apropo, omítka tuhne na zdi dost rychle, takže makej, makej.
Jimmy 06.08.2008 15:10
Jimmy
Pozor na tyhle šlechtěné strukturální omítky. Některé umí být pěkně zrádné, že kopírují nerovnosti p…
sHpy00n 07.08.2008 00:43
sHpy00n
Tak zatím díky za odpovědi, chuť, nářadí i materiál už mám (nakonec jsem zvolil produkty fy Weber -…
Brnys 07.08.2008 13:32
Brnys
Bezva, teším se ... ;-)
veckoo 07.08.2008 15:55
veckoo
Ahoj, tak jsem se konečně přinutil k podělení o nabyté zkušenosti. Takže pár mých poznatků: 1) Zeď b…
Brnys 13.09.2008 10:59
Brnys
Jen bych doplnil - ne všechny silikátové omítky jsou dražší než akrylátové - třeba u KABE je rozdíl… poslední
Max 23.10.2008 23:16
Max

Dělal jsem to před dvěma lety, taky poprvé. Použil jsem zrnitost 2 mm, omítka od firmy Salith. Na natažení jsem použil kovový hobl asi 50 cm dlouhý a nanášel jsem vrstvu kolem 2-3 mm. Pak jsem to proběhl vodorovně plastovým hladítkem. Bacha, nenanášej moc velkou plochu, nebo ti to bude přesychat a pak z toho nic nebude, žádné rýhy. Když dáš velkou vrstvu, tak se ti to bude lepit na to plastové hladítko. S tou nerovností ti asi neporadím, já jsem to dával na původní omítku, kde jsem vytmelil šlehaným tmelem z Obi spáry a pak jsem to napenetroval klasickou penetrací, která mi zůstala ze stavby a penetroval jsem s ní Ytong, myslím, že může být jakákoliv. Celé jsem to pak po zaschnutí přemaloval klasickým Primalexem omyvatelným (růžové víko).

Díky za inspiraci, příští týden se na to vrhnu, ještě bych se zeptal, po jaké době je tedy ještě omítka rýhovatelná, také mi přijde, že když udělám na 3mm vrstvě rýhy, nebude prosvítat původní podklad (hnusný šedivý panel)?

Pozor na tyhle šlechtěné strukturální omítky. Některé umí být pěkně zrádné, že kopírují nerovnosti podkladu. Není to potom pěkný pohled. Pokud jsou nerovnosti podkladu velké doporučuji vyrovnat tenkou vrstvou lepidla. Samozřejmě před vyrovnáním penetrovat a před aplikací šlechtěnky opět penetrovat.

Penetrace není ani obyčejná, ani profi. Prostě penetrace. Všichni výrobci stavebních hmot dodávají komplexní produktovou řadu, která obsahuje široké spektrum materiálů pro rozmanité použití v jednoduchých až velmi složitých podmínkách. Proto vždy používejte systémovou penetraci, od stejného výrobce jako šlechtěnku. Omítku nenechávejte po natažení příliš zaschnout. Struktura se musí vytvořit včas, ještě zaživa. Nátěr po dokonalém proschnutí. Pro omítky obecně platí, co 1 mm omítky, to jeden den schnutí. Ošmohuhování nevím. Proti gustu žádný dišputát, ale nejlepší by bylo asi půjčit barvičky dětičkám.. hehe...

Při nákupu se zeptejte na bázi omítky. Do bytu vám stačí akrylátová. Silikátová, nebo silikonová omítka jsou určeny na fasády a pochopitelně příslušně dražší. Doporučil bych nakoupit pastovitou v kyblících.
Zrnitost zvolte podle svého. IMHO do bytu lapač prachu. Sousedi škrabali po třech letech.

pro natažení použijte nerez nářadí - hladítka - 270x130mm, 360x130mm, 480x130mm. na plochu nejlépe nejdelší, na detaily malé
[http://www.kutiltim.cz/products_pictures/hladitko_n erez_hladke_M.jpg][http://www.kutiltim.cz/products_pictures/velke_hald itko_nerez_S.jpg]

na stočení hladítka plastová, malá - 270x130mm
[http://www.kutiltim.cz/products_pictures/halditko_a bs_plast_S.jpg]

Tak zatím díky za odpovědi,
chuť, nářadí i materiál už mám (nakonec jsem zvolil produkty fy Weber - penetrace i rýhovaná omítka, zrnitost 2mm), takže někdy příští týden se na to vrhnu, zkusím nafotit jako inspiraci(?) dalším kutilům...

Ahoj, tak jsem se konečně přinutil k podělení o nabyté zkušenosti.
Takže pár mých poznatků:
1) Zeď by měla být co nejlépe srovnaná, omítka sice zakryje spoustu nerovností, ale pokud někde je hlubší otvor-nutno vyrovnat, omítka se nedá skrábat, když je natažená v silnější vrstvě-na srovnání je úplně ideální akrylátový tmel, ale pozor-nekupovat ten nejlevnější z nějakého hyper...praskají.
2) Po srovnání rozhodně napenetrovat, nejlépe penetrací od stejného výrobce, jako bude budoucí omítka, dokonce se prodávají i penetrace v barevných odstínech, což dost usnadní následné malování.
3) K samotnému natahování omítky je třeba trošku cviku, takže je dobré začít na místě, které nebude moc vidět. Omítku natahovat ve slabé vrstvě, rýhování by mělo vzniknout už samotným natahováním, následně se plastovým hladítkem pouze...rozhladí:-) Tady bych dodal, že celou jednu zeď jsem musel oškrábat a dělat nadvakrát, jelikož jsem si natáhl moc silnou vrstvu a rýhování jsem se snažil dosáhnout následným rozhlazením...výsledek je opravdu hnusný, nemluvě o na.rání člověka, co to dělá. Pozor na přeschnutí omítky, pak už s ní nehnete, já jsem zvolil zahlazování po cca jednom metru natažení omítky, ale když to člověk umí, určitě udělá víc.
4) Obarvení je už jen věc vkusu, ale počítejte s pěknou fuškou se štětcem, když budete chtít celistvý barevný odstín. Já jsem zvolil jen přetažení válečkem, takže je zeď taková strakatá, jak jsem to původně chtěl, ohlasy jsou tak 60 na 40, že se líbí:-)

A ještě dvě fotečky výsledku mého snažení

http://img526.imageshack.us/img526/9179/56222662ya2 .jpg
http://img152.imageshack.us/my.php?image=91425598jc 5.jpg

Jen bych doplnil - ne všechny silikátové omítky jsou dražší než akrylátové - třeba u KABE je rozdíl několik málo korun na kg. Tedy bych volil silikátovou - a už rovnou probarvenou, obsahují i fungicidní přísady proti plísním a UV filtry proti vyšisování sluníčkem. I s probarveou silikátovou penetrací, člověk jasně vidí, kde už penetroval a kdyby náhodou u natahování moc tlačil, nebude prosvítat původní zeď. Probarvená omítka taky ušetří pak spoustu času se složitým přetíráním omítky, protože na té rýhované omítce pak bude i vcelku velká spotřeba barvy, tak minimálně 0,6 kg na oba nátěry, nemluvě o pracnosti.. A jako lapač prachu ;-) na vnitřní stěny postačí i zrnitost 1,5mm, si myslím..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru