Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lednice

No, mohu-li posoudit tak se rozhodně přikláním k názoru strejdybrabence. Ve vašem případě mám vážné pochybnosti o pochopení základních technických a fyzikálních principů.

A na jakém principu chladničky pracují? Celá činnost chladicího zařízení je založena na zvláštní vlastnosti chladiva: To se musí jednak odpařovat při nízkém tlaku a teplotě a odnímat tak svému okolí teplo a jednak musí kondenzovat (zkapalňovat) při vyšším tlaku a teplotě a tak předávat svému okolí teplo. Odpařování při nízké teplotě je právě jádrem chladicích zařízení, naopak kondenzace při vyšší teplotě je zase podstatou tzv. tepelných čerpadel používaných k vytápění.

V kompresorových chladničkách tedy obíhá chladivo tak, že kompresor (to je "to černé vrčivé" vzadu dole) nasává páry chladiva z výparníku (to je ta "skříňka" uvnitř nahoře, kde potraviny zmrznou), stlačuje je a vhání do kondenzátoru (to je to černé "mřížoví" vzadu), kde zkapalní. Pak se chladivo vrací zpět do výparníku. Tam se chladivo teplem odebíraným potravinám odpařuje které tak ochlazuje. Páry opět nasává kompresor a celý cyklus se opakuje, dokud se vnitřek chladničky neochladí na teplotu nastavenou termostatem (to je ten "čudlík" s čísly uvnitř chladničky).
http://www.quido.cz/objevy/chladnicka.htm

Co ale moc nechápu, můžete mi objasnit jak funguje chladnička "na plyn"? Takhle asi nevíte moc dobře oč jde. Jedná se na chladničku, kde se používá PB bomba.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny