Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Čím srovnat venkovní podlahu?

Potřebuji srovnat podlahu na terase a na ní posléze položit dlažbu. Doporučte co by na srovnání bylo vhodné, tloušťka od 5mm do 30mm. Plocha cca. 8 čtverečných metrů. Je tam pouze hrubě rozhrábnutý beton. Bojím se, že když to vyliji pouze betonem, tak to může praskat a na armaturu není místo. Navíc jde o venkovní podlahu, která bude vystavena i mrazu.

Předmět Autor Datum
Dobrý den,když je to takto malá plocha doporučuji flexibilní lepidlo na dlažby,nejdříve nanést menší…
Lubomír 12.06.2008 18:03
Lubomír
Vyrovnat 30 mm samotným lepidlem už je dost. Neříkám že to nejde, ale nemělo by se to dělat. Na vyro…
sHpy00n 12.06.2008 21:05
sHpy00n
Tak odzkoušeno. Nejdřív beton na sucho 3 lopaty písku na potěr a 1 lopata cementu, po promíchání na…
RIVL 11.05.2015 13:49
RIVL
Chci vyrovnávat podlahu od 2 cm do 5 cm, dle tohohle návodu, směsí betonu a flexibilního lepidla. Má…
Karel 1957 08.07.2015 21:48
Karel 1957
Pokud na podlahu bude pražit přímé slunko, nebo budou vysoké teploty jako např. v sobotu, v neděli,…
sHpy00n 08.07.2015 23:44
sHpy00n
Děkuji za odpověď,vyzkouším.
Karel 1957 11.07.2015 11:29
Karel 1957
Dobry den,mohl by jste mi napsat presny postup.jestli betonovy poter jemny v pytlich a flexibilni le…
major 01.08.2015 16:14
major
Určitě použít penetraci a to míchání flexibilního lepidla do betonové směsi používáme také. Je to vy…
Sobtik 23.06.2008 14:26
Sobtik
Zdravím všechny poradce i tazatele..Mám stejný problém s vyrovnáním staré betonové podlahy v bytě (1…
lendak 03.01.2014 22:32
lendak
Pánové, zatím díky. Myslel jsem, že bude existovat něco jako nivelačka "pro venkovní použití". Naivn…
olaf 12.07.2008 22:42
olaf
Ale joo, venkovní samonivelační sěrky pochopitelně existují. Např. BOTACEM® M 51 a dokonce vyrovná i…
sHpy00n 13.07.2008 03:50
sHpy00n
No jak to děláme my: Na čistou (zametenou, vysátou) podlahu nalejeme naředěný Duvilax (l58.htm) Namí…
kmochna 13.07.2008 12:37
kmochna
Přesně ,flexi lepidlo mrazuvzdorné + jemný potěr smíchat jak píše kolega na pytel jednu lopatu lepid…
jardys 05.01.2014 12:47
jardys
můžete poradit i kvalitní spárovací hmotu,v přijatelné cenové rela. která se neolupuje a nešpiní?..d…
lendak 08.01.2014 00:56
lendak
Jardysi prosím Vás..můžete mi popradit...vypadá to,že se vyznáte a jste si v tom jistý....Potřebujem…
jlp 03.02.2014 19:32
jlp
Zdravím, ako dlho je potom potrebné nechať tú zmes flexilepidlo+poter po nanesení zrát, než budem mo…
M.A. 20.05.2014 11:24
M.A.
Dobrý den, mohu poprosit kolik vody do smíchaného potěru s lepidlem děkuji poslední
PavelD30 12.06.2016 11:21
PavelD30

Dobrý den,když je to takto malá plocha doporučuji flexibilní lepidlo na dlažby,nejdříve nanést menší vrstvu a srovnat,nechat zaschnout,nanést další vrstvu a potom lepit dlažbu,předtím doporučuji starý beton důkladně vyčistit a napenetrovat.Nemusíte mít obavy z velké vrstvy lepidla,rekonstruoval jsem starý dům a mám odzkoušeno.Flexibilkou jsem púřed lety přilepil i žulový pomník k základní desce,neboť se to rozpadlo,je tam tenká vrstva lepidla a drží to kolik let i přes mrazy.

Vyrovnat 30 mm samotným lepidlem už je dost. Neříkám že to nejde, ale nemělo by se to dělat. Na vyrovnání takového rozdílu se vyrábí speciální samonivelační stěrky, ale je to poměrně drahá záležitost. Mohu poradit jiné a levnější řešení, ale je to rovněž značně nestandardní, zrovna jako vyrovnávání samotným lepidlem. Kdyby se to dověděli výrobci použitých směsí, asi by je trefilo a určitě by nedali záruku. Používám to ale s úspěchem již slušnou řádku let. V podstaě se jedná o prosté přidání flexibilního lepidla do suché betonové směsi. Na pytel betonu dávám cca lopatu lepidla a míchám vrtačkou v soudku do lehce tekoucí, pastovité konzistence. Vtip je v tom, že samotný zavlhlý beton se špatně vytahuje do vytracena a přiliš ředěný zase pouští na povrch moc vody. Použitím přísady lepidla získá jakousi plasticitu a chová se velmi podobně, jako samonivelační stěrka. Výborně se rozlévá do nuly a ani vrstva 5 cm není problém. Jen se musí opatrněji rovnat nejlépe hliníkovou latí. Ale jak jsem upozornil na začátku, všichni výrobci nedoporučují ne-li zakazují míchaní vlastních směsí s produkty jiných výrobců. Proto je takovéto použití, jakkoli proveřené, na vlastní nebezpečí. Pochopitelně se nesmí podcenit příprava podkladu. Musí se zamést a napenetrovat, nebo nouzově alespoň pořádně vykropit

Tak odzkoušeno. Nejdřív beton na sucho 3 lopaty písku na potěr a 1 lopata cementu, po promíchání na sucho přidáno flexibilní lepidlo C2T S1. Dolita voda a podlaha navýšena o 20 až 30mm, srovnáno hliníkovou latí. Jedinou nevýhodou bylo dlouhé schnutí cca 3 dny. Použito na problematický povrch - na betonu nalitý asfalt. Na asfaltu adhezní můstek, na tom lepidlo s perlinkou a na tom uvedená směs. Chodíme po tom, ani to nepráší jako beton. Takže dobrý, nic nepraská a nedrolí se. Budeme lepit dlažbu zhora uvedeným lepidlem (Flexcleber C2T S1).

Dobry den,mohl by jste mi napsat presny postup.jestli betonovy poter jemny v pytlich a flexibilni lepidlo 1 lopata na pytel a jen voda.tady nekdo pise ze tam pridava jeste pisek tak ted nevim jak to je.a jaky poter je na to dobrej znacku pytle.michate to najednou v michacce nebo postupne.dekuji moc za odpoved.

Zdravím všechny poradce i tazatele..Mám stejný problém s vyrovnáním staré betonové podlahy v bytě (16m2) .¨..Potřebujeme podlahu dorovnat jen o 2cm -3cm...a taky nám bylo doporučeno stavbyvedoucím namíchat beton.potěr s lepidlem....Jak to radíte vy....Jsem ráda,že jsem našla tuto diskuzi a máte tento postup ověřen...Tak snad to bude ok...Na jiné diskuzi mě za to málem ukamenovali...ale tam to bylo myslím víc o EGU než o pomoci..Tak děkuji:)
ps: prosím ještě o radu,čím,kolikrát a v jakých poměrech předtím penetrovat starý betonový podklad...?

Ale joo, venkovní samonivelační sěrky pochopitelně existují. Např. BOTACEM® M 51 a dokonce vyrovná i požadovaných 30 mm. Jenom je naprostý mýtus, blud, nesmyls, no zkrátka kravina myslet si, že se to vyleje a ono se to samo nějak srovná. Sama to neumí ani ta nejdokonalenší stěrka a bez lidské pomoci za požití správných nástrojů bývá výsledek obyčejně kontraprodiktivní, neb kde původně byly hory doly, tam taky zůstanou. A hlavně prosím pozor na dodržení správného množství vody. Jak je napsáno na pytli 4,5 litru na pytel, tak tam dejte 4,5 litru a ani deci navic!! I když se to bude zdát husté.

No jak to děláme my:
Na čistou (zametenou, vysátou) podlahu nalejeme naředěný Duvilax (l58.htm)
Namícháme samonivelačku (přesně podle poměru)- jinak se ti může stát, že budeš kopírovat terén.
Vylejeme na podlahu a jemně hřebínkem rozetřeme.
Pak máme válec na násadě s hroty (to slouží k propichování a likvidaci bublin)- to potřebovat asik nebudeš.
Nivelačka při tvrdnutí může i "nabíhat"- nezapomeň hodně kropit - nesmí se to spálit, jinak ti to popraská.
----
Ten špiónův nápad vypadá taky dobře (přeci jen samonivelačka je drahá jako prase) , jestli se rozhodneš pro vylití betonem, opět bych použil Duvilax a do betonu dal místo armatury(pokud hrozí praskání, to bych ale neviděl tak urgentní) Fibrin, ten teda nevím jestli seženeš pytlík a stejně na to půjde dlažba. A potom kropit, kropit, kropit.
----
Snížit vrstvu můžeš také, pokud nejvyšší hory zbrousíš. Jestli není podlaha spádovaná, vylej na ní přiměřeně vody a "koukající" hrboly zbruš. Jinak použij rovnou lať.

Jardysi prosím Vás..můžete mi popradit...vypadá to,že se vyznáte a jste si v tom jistý....Potřebujeme dorovnat podlahu v bytě(16m2) ale jen o cca 2cm-3cm... také nám poradili smíchat flexi.lepidlo(Unilep) s jemným pískovocementovým potěrem v poměru 1:3 ... Prosím Vás chtěla jsem se zeptat,neznáte někoho kdo tuto metodu provádí v okolí Přerova?..a taky jaká je cenová relace za práci a materiál..v případě místnosti 16m2 a dorovnání o ty max.3cm.....Ptám se aby mě nenatáhli,protože se v tom nevyznám a už jsem touto nevadomostí prodělala strašné peníze bohužel:( děkuji.

Zpět do poradny Nahoru