Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dlažba - prážek a dveře

Cus,
potreboval bych se zeptat:

Nechali jsme si položit dlažbu do chodby (panelak) a v koupelně už dlažba byla. Jenže ta v chodbě byla asi vyšší nebo to nebylo uplne rovny (znate paneláky 3-[) a ted je mezi koupelnou a chodbou zhruba 1 cm do vejsky rozdil. Co s tim ? Myslim nejakej prah tam hodit, ale jakej aby prilehal z obou stran nebo aspon v koupelne, tam je to dulezity, jenze koupelna je prave o ten 1 cm niz. :?: Nenapadlo by nekoho neco?

S tim souvisi druha vec, potrebujeme ubrat dreveny dvere na zachod a do koupelny asi o ten 1 cm, jak nejednoduseji to udelat abych nemusel kupovat nejakej hoblik. (Proste aby to nevyslo draho.)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Čo tak tam dať prechodovú lištu aká sa používa u plávajucej podlahy. Existujú rôzne varianty i pre r… nový
pravy-exolon 06.06.2008 18:45
pravy-exolon
Kup si klasický bukový/dubový práh (cca 100Kč) a v nejbližší truhlárně si nech vyfrézovat potřebný r… nový
Georgij Gadjukin 06.06.2008 19:25
Georgij Gadjukin
Ohledně prahu jsou dvě možnosti. Buď u truhláře nechat vyfrézovat úplně nový práh s osazením na míru… nový
sHpy00n 06.06.2008 23:11
sHpy00n
Práh pak nalepit nejlépe montážním lepidlem 48A SOUDAL, které je na toto určeno. Děkuji za rozšířen… nový
Georgij Gadjukin 07.06.2008 10:04
Georgij Gadjukin
Ale jo. Obecně proti silikonu nic nemám. Také jsme ho dříve používali kdykoli na všechno a všude. Je… nový
sHpy00n 07.06.2008 10:29
sHpy00n
Já prahy a parapety oken lepil nízkoexpanzní pistolovou PU pěnou, drží to jak štolverk. Po připlácnu… nový
Rce 07.06.2008 22:46
Rce
Já mám prahy v bytě taky lepený a dal bych nevím co za to, kdyby byly raději šroubovaný. Sice by byl… poslední
Prasak 08.06.2008 13:08
Prasak

Ohledně prahu jsou dvě možnosti. Buď u truhláře nechat vyfrézovat úplně nový práh s osazením na míru; to je dražší varianta, nebo obyčejný, koupený práh podložit laťkou příslušné tloušťky. Laťku k prahu přiklepnout nejlépe kolářskými hřebíčky. Ty nemají hlavičku placatou, ale válcovitou a celá se zaklepne do materiálu. Práh pak nalepit nejlépe montážním lepidlem 48A SOUDAL, které je na toto určeno. Žádný rádoby všespasitelný silikon.

A teď na dveře. Centimetr se dá i uhoblovat, nebo říznout ruční kotoučovou pilou (maflíkem, kocourem). Dá se u řezat ručně ocaskou (šmitec), jen je to trochu pomalejší a pila musí mít kvalitně broušené zuby, nejlépe teflonový povrch. Pokud se rozhodnete pro mafla, je dobré řez kvůli trhání z obou stran oblepit papírovou páskou. Pak ještě kdo se necítí, že by udržel pilu v řezu, může použít pravítko. Stačí jakákoliv rovná laťka přitažená dvěmi truhlářskými svěrkami. Podle takto upevněného pravítka povedete pilu rovnoměrným tlakem. Těsně před doříznutím přidržíte odřezávanou část, aby neodpadla a nevyštípla co nemá. Po doříznutí sejmem papírovou pásku a řez zabrousíme smirkovým papírem.

Nářadí ať už hoblík, nebo mafl se může půjčit v půjčovně nářadí.
CINK

Práh pak nalepit nejlépe montážním lepidlem 48A SOUDAL, které je na toto určeno.

Děkuji za rozšíření obzoru. Zatím jsem používal silikon (různé typy a barvy) a prahy drží doteď. Dokonce, když jsem jeden musel sundat kvůli prasklé dlaždici a chtěl jsem z něj (prahu) odstranit zbytky silikonu i dlaždic, byla to taková pakárna, že jsem raději koupil práh nový.

Ale jo. Obecně proti silikonu nic nemám. Také jsme ho dříve používali kdykoli na všechno a všude. Jenže se nám často stávalo že nesplnil očekávání. Zkrátka selhal a nás to pak stálo nemálo práce, mnohdy i peněz na ostraňování závad. Proto ta reakce.
Silikon je jistě dobrý materiál, ale opravdu není všespasitelný. Práh s ním jistě přilepit půjde, nicméně mohu-li se přimluvit, používejte jej jen tam, kam je určen.

Já mám prahy v bytě taky lepený a dal bych nevím co za to, kdyby byly raději šroubovaný. Sice by byly vidět hlavičky šroubů, ale zase pokud opravujete špatně položený linoleum, tak se člověk nadře desetinásobně. Měl jsem v chodbě okolo prahů linoleum vydutý (pokladači byli asi magoři) a samozřejmě zpod prahu to nešlo vytáhnout. Musel jsem to opatrně odříznout a přilepil jsem to natvrdo k zemi akrylátem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru