Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak funguje distribuce lahvového plynu?

Ahoj,
jak funguje systém propanbutanových lahví? Potřebuju svařit a přeplátovat poškozenou izolaci a mám půjčený hořák připojitelný na PB bombu, ale tu bombu nemám. Někde jsem četl, že PB bomby jsou vždy ve vlastnictví plynařské společnosti, takže koupením této bomby si v podstatě jen kupujete právo mít ji doma neomezeně dlouhou dobu a zálohovým systémem měnit prázdnou za plnou (a zaplatit náplň). Údržba bomby je tím pádem na plynařské společnosti.
Jak se to má s bombama od jednotlivých firem? Na trhu jich je hafo - Flaga, Linde a další. Jsou spolu bomby vzájemně kompatibilní a můžu si nechat bombu vyměnit/naplnit jak u Flagy, tak i jinde? Mají stejné ventily (v rámci stejně velkých bomb)?

Pokud potřebuju bombu jen na pár dní, tak je možné oproti záloze si ji půjčit a následně po pár dnech vrátit a zálohu dostat zpět?

Díky za jakékoliv zkušenosti!

Předmět Autor Datum
Lahve se kupovaly v normálním železářství, kdysi proti povolení, teď už asi jen tak. Pak se už jen v…
Rce 04.06.2008 11:46
Rce
dík za nabídku, nejsem ani z Phy, ani z okolí. Tak doufám, že mi v plnírně budou ochotní proti záloz… poslední
Moas 04.06.2008 17:40
Moas

Lahve se kupovaly v normálním železářství, kdysi proti povolení, teď už asi jen tak. Pak se už jen vyměňují, třeba u většiny benzínek. Jsi-li z Prahy a okolí, můžu ti jednu láhev na PB zapůjčit. Nebo zkus ukecat někoho známého u benzínky. Linde spíš dělá technické plyny jako kyslík, acetylén atd a tam musíš mít jejich flašky a platit z nich roční nemalé nájemné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru