Předmět Autor Datum
To asi bude starý barák, což? Jak to bylo udělané původně? Naši předkové nebyli žádní tupci a uměli…
čumil 25.05.2008 20:11
čumil
jak se to vezme.....ten dům se začal stavět tak před 15 lety a postavil se do stádia hrubé stavby. N…
lenkab 26.05.2008 20:23
lenkab
vlhký sklep = poklad rodinných domů Pokud jsou suché zdi a jen se tlačí voda spodem, tak vykopat jí…
Moas 26.05.2008 21:17
Moas
Také si myslím že budiž pochválen vlhký sklep se stálou teplotou, neb kde jinde vydrží brambory a ja… poslední
sHpy00n 26.05.2008 22:07
sHpy00n

To asi bude starý barák, což? Jak to bylo udělané původně? Naši předkové nebyli žádní tupci a uměli si poradit. Většinou to zkonili až další majitelé, kteří nerespektovali staré drenáže studánky na stažení vody, nebo odvětrávací průduchy ve zdech. A nedej příroda když chtěli poručit větru dešti.
Není ve sklepě něco takového zasypaného nebo zazděná okénka? Ta voda přibývá po dešti? Pak by to bylo na ošetření u spodku zdi zvenku a to se tu už řešilo.
Jestli se voda "tlačí", tak dokáže divy a boj s ní je velmi drahý. Asi nejjednodušší je ta hlubánka-studánka. Jestli to situace umožní(dům ve svahu) tak z ní udělat přepad ven, event.do kanálu, jestli ne, tak tam strčit čerpadlo, které po dosažení nějaké hladiny sepne a vodu odčerpá. Třeba na zalévání. Nějaké rasantní odvodnění může mít za následek objemovou změnu jílu a hnutí základu, je li mělký. To jsem zažil na vlastní oko.

jak se to vezme.....ten dům se začal stavět tak před 15 lety a postavil se do stádia hrubé stavby. Nevzpomínám si, že by se izolovala betonová deska ( teda pokud tam byla, vzpomínám si jen na izolaci zdí do výšky cca 70cm. Dokonce se v tom sklepě dělaly betony, ale na jaře to spodní voda zvedla a roztrhala. Já řeším, co teď s tím. Vykopala jsem tam díru cca 0,5m, abych zjistila, zda tam nějaká je, ale narazila jsem jen na jíl a díra byla za týden plná vody. Problém je, že mi už nikdo neřekne, co se tam původně dávalo.

Také si myslím že budiž pochválen vlhký sklep se stálou teplotou, neb kde jinde vydrží brambory a jablka stejně dlouho. Jenomže dnes je módou všechno koupit "čerstvé" v marketu, takže skladování jaksi už tolik netáhne. Ba naopak třeba vinotéce přílišná vlhkost neprospívá. Tedy konkrétně korkovým špuntům..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru