Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z čeho stavět - dilema bílé (Ytong ) či červené (Porotherm, Heluz) nebo úplně něco jiného???

Prosím o radu zkušenějších,
rozhoduji se z čeho stavět domek více méně svépomocí + parta zedníků..., tzn. jaké zdivo...
Většinou se u nás (okolí Plzně) všude okolo staví z Ytongu, červené cihly už tolik nejsou vidět, cca 70/30 pro Ytong. Projektant nám navrhl ještě jinou zajímavou alternativu (zatím jsem nikde neviděl v reálu) - tvárnice z Betonových staveb Klatovy - uvnitř tvárnice je polystyren. Tak nevím....

Děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dříve jsem si myslel, že nejlíp vyjde dřevostavba (cenově, prací i provozními náklady), ale dnes byc…
Tono 16.04.2013 09:14
Tono
Vytáhl jsi staré vlákno. A porobetonové tvárnice mám pohozené jako schůdky už pár let a ani neplesni… poslední
kejki 16.04.2013 14:45
kejki

Dříve jsem si myslel, že nejlíp vyjde dřevostavba (cenově, prací i provozními náklady), ale dnes bych nestavěl z ničeho jiného než z betonových skořepinových tvárnic BST)s vnitřním zateplením, ať už se prodávají pod jakýmkoliv obchodním názvem. Nosná obvodová zeď 20 cm asi 350,-/m2 + levný polystyren na pur pěnu kolik kdo chce + levný sádrokarton. Masivní, odolná stavba s teplým povrchem obvodové stěny, co se chová tepelně jako dřevostavba (jedna z mála jejích výhod) - ideální řešení, které ve Francii používají už desítky let. A kdo je jo konzervativní, tak na druhé místo bych dal broušenou cihelnou tvárnici s celoplošným lepidlem, ale jen tl. 25-30 cm s vnějším zateplením šedým polyšem. Žádný měkký porobeton typu Ytong a jiné, co zmokne a rozpadne se nebo zplesniví. Zvlášť v záplavových a seismických oblastech je to velké riziko. Jediná výhoda - lepí se na lepidlo, takže se to zedníkům dobře dělá, ale stejně vám nesleví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru