Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z čeho stavět - dilema bílé (Ytong ) či červené (Porotherm, Heluz) nebo úplně něco jiného???

Myslím, že je to na vlastním rozhodnutí, pochopitelně po zralé úvaze, co nám ten který systém nabízí. Samozřejmě tradice nám káže pálenou cihlu. Klasika je holt klasika, která ovšem s sebou nese jisté potřeby. Ať už je to horší dělění samotných cihel příslušnými prostředky, vyšší podíl pomocné práce a technologické manipulace, myšleno výroba malty a její doprava na místo zpracovaní a pak také kabátek v podobě omítek kde je také slušná spotřeba materiálu a manipulace. Proti tomu stojí Ytong, nebo Hebel, kde se dá obrazně říct, že z pytle lepidla, který se dá namíchat silnější vrtačkou takřka přímo na lešení vyzdíte půl zdi. Navíc tvárnice se velmi snadno dělí katrem na pět stovek, čili manipulace se omezí víceméně jen na přesun tvárnic. Obklady se lepí po napenetrování přímo na holou tvárnici, omítky se provádějí většinou tenkovrstvé, takže stavba má celkově nižší přísun záměsné vody, lépe a rychleji vysychá, čímž v menším měřítku sedá.
Klasika je tedy levnější materiálově a dražší na lidskou práci, Ytong se jeví naopak, kdy má vyšší vstupy materiálové a nížší podíl lidské práce. Dnes obecně platí že je dražší lidská práce, takže v celkovém zhodnocení by měl asi mít navrch Ytong, ale nemám to podložené výpočtem.
Klatovské tvárnice znám též, už jsme s nimi několikrát pracovali, nicméně ve mně nebudí příliš důvěru, proto jsem je do srovnání záměrně pominul. Neřeknu na nějaký poddružný objekt, ale na rodinný domek mi beton prostě pocitově nesedí. To je jako panelák v jiné podobě. A to ani nemluvim jak dobře se v tom dělají instalační drážky pro elektrikáře, vodáky, plynaře, topenáře a ostatní řemesla. Horší už jsou snad jen vápenopískové bloky KM Beta.
Podtrženo, sečteno, osobně bych raději volil pálenou cihlu, peníze by ale pravděpodobně prosadily Ytong a beton maximalně na garáž, nebo kolnu na nářadí.
Ještě bych rád na závěr chtěl připomenout. Sedněte s projektantem a zvažte zeslabení obvodových nosných konstrukcí a jejich zateplení. Cenový rozdíl už jsem zde uváděl v jiném tematu. Jasně vyplynulo že slabší, zateplené zdivo vyjde levněji ačkoli poskytne daleko vyšší izolační schopnost.
CINK

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny