Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prostorový termostat

Trošku bych zde oponoval.
Hysterezní řízení kotle už je minulostí, nastavování velikosti hystereze už není to pravé ořechové. Dnes je nejlepší takzvaná PI regulace. I když moderní inteligentní termostaty dovedou pracovat jak s hysterezí, tak i PI regulací a můžeme si demokraticky vybrat, jakou chceme použít.

Nesmírně důležitý je inteligentní časovač (takzvané Předčasné zapnutí kotle). To znamená, že když chci mít třeba třeba v 16 hodin (když přijdu z práce) 23°C, tak nemusím přemýšlet (spíš zkoušet), že je třeba nastavit aby termostat začal topit v 15:20. Inteligentní časovač si sám zjistí, jaká je kolem zima, jaká je setrvačnost cimry a sám rozhodne, kdy začít topit. Nastavuje se tedy, že chci v 16:00 mít 23°C a ono bude. A co nejefektivněji.
Doporučuji inteligentní prostorový termostat PT30 viz zde, kde je také orientační popis jak PI regulace a inteligentní časovač fungují. Vážnější zájemci si raději stáhnou návod k použití v PDF, kde je PI regulace a předčasné zapnutí topení lépe vysvětleno.
Tento termostat jsem v OBI nebo v Globusu viděla cca za 1200.- a vřele jej doporučuji. Vložená investice (byť i za cenu ve výše uvedeném odkazu) se u plynového kotle vrátí za pár týdnů na ušetřeném palivu.

Pro ideální řízení kotle je ještě k tomuhle vhodné pořídit ekvitermní regulaci teploty otopné vody - elektronický teploměr venku na baráku zajišťuje, že dle mrazu všude kolem se dělá vhodná teplota otopné vody automaticky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny