Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prostorový termostat

Já mám shodou okolností stejnej kotel :-) a k němu termostat AURATON 1500 - dle plynařů, co mě to spouštěli, termostat není to pravý ořechový, že jsou i jednodušší a lepší (termostat jsem nevybíral já, ale dodavatel bytu).

Jen popíšu, co umí, abys věděl, co od něj očekávat, pokud bys na něj padnul:
- nastavení denní a noční teploty po půl stupni
- hystereze 1°C nebo 2°C
- možnost zapnutí prodlevy 5 minut (kotel je spuštěn nejdříve po 5 minutách od posledního vypnutí, aby nespínal ve velmi krátkých intevalech)
- obsahuje 10 pevně definovaných programů + dalších 10 si může uživatel naprogramovat sám, např. já to mám tak, aby kotel topil hodinku ráno, když vystávám, pak celej den je na noční teplotu a pak to sepne na dobu, kdy se vracím z práce. Naprogramování je super věc, ušetří spoustu financí
- možnost ručního přepnutí na druhý režim (v noci si třeba na hodinku nebo i více zapnout topení na denní teplotu, pokud nečekaně ponocujete, nebo naopak přepnout na noční teplotu, pokud jdete přes den na dlouho pryč, nebo když větráte)
- možnost nastavit různé programy pro různé dny (jinej ve všední den, jinej na víked) - tohle je super, nastavíte to a pokud máte pravidelnej pracovní režim, netřeba se o topení jakkoliv starat
- indikace sepnutí kotle, tedy je vidět, že kotel topí


A teď pár nevýhod, co mi trochu vadí:
- změna cílové teploty se provádí jen směrem nahoru, pokud chcete mít v bytě o půl stupně víc, není problém přidat, ale pokud to chcete dát zpět, musí se teplota nastavit "cyklicky", tj. tlačítkem zvedat teplotu až do maxima (32°C) a pak to skočí na nejnižší a vyjet si zase na původní teplotu. Takže pro jednorázové přitopení je to dost krkolomný, večer je člověku subjektivně chladněji, než přes den. Na den mám 22,5°C, ale večer bych ocenil o půl stupně víc. Přestavovat to složitě se mi nechce.
- spínací relé v termostatu dost hlasitě cvaká
- tchýně má stejnej termostat, asi před hodinou jsem byl u ní a musel jsem ho vyresetovat, nějak se zbláznil a furt topil až na 26°C


Co bych tedy od jiného termostatu očekával, tak hlavně možnost jednoduššího nastavování cílové teploty, aby bylo tlačítko nahoru i dolů. Pro jednorázové přitopení mnohem pohodlnější.
Konkrétní model ti neporadím, taky se v tom nevyznám, jen předkládám zkušenosti, co mám - snad ti to pomůže dobře vybrat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny