Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mladí králíci ve více hnízdech

Zkusím netradiční dotaz...

Dlohé roky chovám králíky (na jídlo, ne na parádu ;-)) a dlouhé roky mě trápí jedno králičí dilema. Občas se stane, že samice si udělá dvě/tři hnízda a mladé má rozdělené (někdy rovnoměrně, jindy zcela nerovnoměrně) v nich. Panují u nás (na dědině) dvojí názor: nechat tak vs. předělat všechno do jednoho - obojí verze mají své příznivce i odpůrce, včetně zdůvodnění ("necháš králíčka samotného bokem, zahyne", "sloučíš-li je, samice to nějak pozná a rozháže je všechny"). Někdy nechávám, jindy slučuju (pochopitelně v rukavicích, abych na nich nenechal svoje pachové stopy). Samo, že občas některý mlaďoch nepřežije - ale souvislost s počtem hnízd jsem doposud nenašel. Co je lepší?

Třeba se zde najdou přátelé dobrého jídla a chovatelé v jednom... :puff:

P.S. tenhle thread není míněn jako provokace vůči komukoliv ;-), ale zcela vážně.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, chovám kralíky poprvé.Sice moji rodiče je chovají strašně dlouho,ale chtěla jsem to vysko…
Milada1 22.06.2015 11:07
Milada1
I když se letos chystám s králíkama končit chovám je cca 40 let tak jsem nikdy při přemisťování mlad…
dabac 22.06.2015 12:58
dabac
Ozivovacov sa nikdy nezbavime, suvisi to to asi s Googlom, kde nieco hladaju, vyskoci im poradna oni… nový
fleg 25.06.2015 09:13
fleg
No ono by jich určitě ubylo, kdyby autoři dodělali do poradny jednu kontrolu: když někdo klikne na o… nový
JoDiK 25.06.2015 12:09
JoDiK
V Debatách mají napsané, že to není poradna, před vložením zprávičky vyskočí povídání, že se má ptát… poslední
karel 25.06.2015 16:39
karel

Dobrý den,
chovám kralíky poprvé.Sice moji rodiče je chovají strašně dlouho,ale chtěla jsem to vyskoušet sama.Mam už od jedne samice mladé.Dnes se mi okotila druhá a ma jich 11.Hnízdo si dělala už týden předem a dnes ráno natrhala chlupy.Za hodinu porodila,ale mimo hnízdo.Nevěděla jsem co mam dělat.Skušené chovatele jsem obvolávala a většinou se shodli na tom co jsemse tu dočetla.Že mam v rukavicich skusit prendat kraličky do hnízda.Tak jsem zvědavázda se to povede a nevyhaze je ven.Moc Vám chci všem tady poděkovat.
S pozdravem M.Š.

I když se letos chystám s králíkama končit chovám je cca 40 let tak jsem nikdy při přemisťování mladých rukavice nepoužíval.Ani když jsem přendával od matky mladé do hnízda ,kde jich bylo méně.Za celou dobu se mi nestalo že by je druhá nepřijala.Možná to je tím že se jednalo o sestry které se ale jinak nesnesly.To že si matka připraví několik hnízd bude zřejmě tím že to bude mladá matka prvnička.spíše jsem se setkal s tím že mladé porodila kde ji napadlo a to v před jaří byl někdy problém že než jsem to objevil tak prochladla.Často se mi je ale podařilo oživit v kotelně na kotli.Zase jsem naběhl.Někdo resustitoval vlákno z roku 2008.Taky dobrý.

Ozivovacov sa nikdy nezbavime, suvisi to to asi s Googlom, kde nieco hladaju, vyskoci im poradna oni maju nutkanie prispiet (vacsinou odveci) do niekolko rokov stareho vlakna.
Toto ozivenie aspon nastastie nebolo uplne od veci a pribudli nejake nove informacie, takze ho povazujem skor za uzitocne.

No ono by jich určitě ubylo, kdyby autoři dodělali do poradny jednu kontrolu:
když někdo klikne na odpovědět, tak v případě, že jde o exhumaci víc jak roční mrtvoly, tak se ho nejdřív slušně zeptá, jestli je si jistý, že chce odpovídat na tak staré vlákno. Když klikne na ano, zeptá se ho ještě jednou a bude prohozené ano a ne. Věřím, že se pak množství exhumovaných vláken minimalizuje...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru