Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zahradní zídky -jaký kámen?

Základy se odvinou od toho, jestli bude zídka volně v terénu, nebo budde navazovat na nějakou stávající stavbu. Pokud bude navazovat, nevyhnete se základu 80cm hlubokému, nejméně jako zídka širokému. Pokud bude osazena volně do terénu a nebude vadit že v zimě bude trochu pracovat, spokojil bych se jen se základovým prahem stejné šířky, ale hloubky jen cca 30cm, vyztuženém při spodním i horním líci vždy 6 pruty betonářské oceli ø8mm. Krytí prutů betonem nahoře i dole 30mm. Převedeno do praxe znamená, že do vykopané rýhy rozprostřete beton, mírně uplácáte lopatou aby byla tloušťka vrstvy 30mm, rozložíte pruty, zasypete betonem, udusáte tak, aby vám odshora zbylo 40mm, uložíte znovu pruty, dobetonujete a důkladně udusáte zbytek.
Na takto připraveném základě můžete založit kamenné zdivo. Předpokládám, že bude jednostrannně lícované. Pak může být šířka 30cm. Kdyby mělo být lícovnané z obou stran, je to hodně málo. Při tak slabé tloušťce nedokážete kameny poskládat tak dokonale, aby vytvořily oboustranně lícované zdivo. Leda by kameny byly hodně drobné, a to zase zídka nebude vypadat moc pěkně a předem vás lituju při spárování. Tam je naprosté minimum 40cm a pořád se to děla hodně špatně. Až při 50cm se dá docílit slušného výsledku. Kameny se snažte skládat tak, abyste vznikaly spáry cca 15-25, max 30mm, ale to už jen zřídka. Vniklé větší spáry při zdění proškrabejte a při spárování doštětujte drobnými, nejspíše podlouhlými, placatými kamínky. Při zdění nepospíchejte a práci klidně rozdělte do dvou až tří dnů. Kamen nesaje vodu, beton na který se zdí netáhne příliš rychle a mohlo by se stát, že čerstvý spodek neunese vyždenou hmotu nad sebou a celé dílo se zbortí, nebo částečne zdeformuje. Při 50cm výšky vám toto sice příliš nehrozí, ale jistota je jistota.
Samotné vyzdívání provádějte na beton, spárování hrubou zdící maltou s příměsí 10-15% cementu. Obojí dvojí koupíte hotové v pytlích kdekoli ve stavebninách, OBI, Baumaxu apod.. Kdykoli si pak můžete odsypat a rozmíchat potřebné množtví s garancí stejné kvality.
Na závěr přeju hodně štestí při práci a ať se dílo zdaří. Mám rád holky, který maj pro strach uděláno. ;-)
CINK

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny