Předmět Autor Datum
Zkus Google anebo přímo tenhle odkaz: http://grower.cz/pestovani/marihuana/tema/t-28466.h tml (není…
leo 23.02.2008 19:27
leo
Přesně tak, jak píše kolega "leo" .... není to nic jednoduchého. Zabýval jsem se tím s kolegy ještě…
StanB 24.02.2008 00:38
StanB
já sem ani nepředpokládal že bych tím napájel celou chalupu,jen sem si myslel že by to nemuselo být…
krasty 24.02.2008 12:16
krasty
A to by neslo vzit par vrtuli, treba od starych fenu, spojit je s par alternatory ze starych aut? Tr…
DanD 06.03.2008 12:03
DanD
ANo je v tom hacek a prvy podstatny v tom ze alternetor ma striedavy vystup takze v prvom rade usmer…
Martin z KE 07.03.2008 09:29
Martin z KE
Jako podstatně výhodnější se mi jeví využít energii z blízkého potůčku. Zase tam ale hrozí nebezpečí…
Sobtik 25.02.2008 10:41
Sobtik
No to teda zabrzděte, 5 kW to už je pořádný výkon. Jakýsi návod viz: http://www.elektro-obecnice.cz/…
leo 25.02.2008 19:07
leo
Co tohle: "A Home Power Plant - Wind Power Generator Revised Plans for Building a Wind Power Generat…
Jack 26.02.2008 17:10
Jack
No niesom v tom uplne doma ale predsa: Ano aj mne sa vidi naj problem v tom menici. Kedze vsetky bez…
Martin z KE 05.03.2008 22:21
Martin z KE
No alternátor asi nebude to pravé - potřebuje relativně dost velké otáčky na to aby z něj "něco" lez…
Dingo 30.07.2008 17:17
Dingo
Krasty, musíte začít nejprve s výrobou nebo pořízením vrtule. U ní pak zjistíte účinnost, podle ní s…
Peetr 21.10.2010 10:54
Peetr
Ta skepse za dva roky je na místě. JB
Jabraka 21.10.2010 15:12
Jabraka
Jabraka, skepse je na místě, ala jen protože jste taky nepostupoval správně. Měl byste se proto vyjá…
Peetr 03.12.2010 11:00
Peetr
Skepse je namiste, protoze ten dotaz vznesl pred dvema roky a nikde tu nevidim, ze by za tu dobu cok… poslední
bahno 03.12.2010 12:46
bahno

Přesně tak, jak píše kolega "leo" .... není to nic jednoduchého. Zabýval jsem se tím s kolegy ještě za "hlubokého socíku" a ten problém nebyl v tom JAK to technicky provést, ale JAk tu získanou energii akumulovat. Ono pokud se spokojím s 12 V žárovkou do sklepa, lampičkou na čtení a pod., tak to jde ... a když baterka skončí tak spím ... . Ale v případě potřeby stálejšího příkonu nastává problém, a další problém při potřebné velikosti napětí, .... ono holt slušnou ledničku na chatu na 12 V sehnat snad ani nelze. Teoreticky se to dá řešit měničem 12/220 ale když se to spočítá, tak bys musel mít ve sklepě "baterii baterií", abys nakonec zjistil, že v době pěkného počasí, kdy na chatu jezdíš vlastně VŮBEC nefouká a celý vybudovaný systém je ti k ničemu.
Jako koníček se to určitě provozovat dá, ale pro praktické použití si raději pořiď benzinovou minicentrálu a event. petrolejku, které budeš používat když je momontální potřeba a ten větrník můžeš radostně presentovat s jednou baterií na nouzové osvětlení.
To když není, tak se člověk také obejde.

já sem ani nepředpokládal že bych tím napájel celou chalupu,jen sem si myslel že by to nemuselo být zas tak složité kdyby to třeba pracovalo na stejném principu jako u auta.na chatě mi teče i potok což by asi bylo mnohem efektivnější než se spoléhat na vítr.bohužél nemůžu ale nikde sehnat jednoduchý návod na výrobu.opravdu by mi stačilo i kdybych stím třebas napájel např.nějaké venkovní osvětlení.

Jako podstatně výhodnější se mi jeví využít energii z blízkého potůčku. Zase tam ale hrozí nebezpečí že si ji bude chtít někdo vypůjčit a použít na nějaký jiný blízký potůček...

ještě otázka, z cěho by se musel použít alternátor aby dal alespoň 3-5 KW na vyhřívání akumulační nádrže TUV. A co délka listů vrtule asi tak 1,5m. ??

Dá se sehnat něco polotovárního tak za 100 000 Kč ?

Sob

Co tohle:
"A Home Power Plant - Wind Power Generator Revised
Plans for Building a Wind Power Generator in the form of a Savonius Rotor Windmill. No welding or casting required, however welding is recommended for one part.

1000 Watts Average in 20MPH Wind, your results may vary. Adaptive Design and Document by Brad Hunter - Pittsburg CA - All rights reserved. Please feel free to share this document in its entirety. Contact me directly if you like at: brad@homesopen.com

This document is intended to share the process for building a wind power generating windmill. Specifically, a Savonius rotor."

(zdroj:http://www.instructables.com/id/A-Home-Power-Plant- --Wind-Power-Generator-Revised/)

No niesom v tom uplne doma ale predsa: Ano aj mne sa vidi naj problem v tom menici. Kedze vsetky bezne pristroje su na 230V/50Hz tak je problem len a len tu. S akumulovanim a vytvorenim el. e. podla mna by nemal byt problem. Staci par akumulatorov z auta a ide. A k menicu: No urcite 5 kW menic nenajdete. TEda pochybujem o tom. Ale dalo by sa vyrobit nieco celkom slusneho vykonu. Na http://www.svetelektro.com/clanky/menic-napatia-z-1 2v-na-230v-50hz-az-60hz-210.html je schema ktoru po istej uprave by bolo mozne pouzit. Uprava hlavne trafa na vystupe. Schema je velmi jednoducha takze problem by nemal byt. Daju sa najst aj lepsie schemy ale zas zlozitejsie. A inak ak neste na chate ze uplne vkuse a pozerate Tv a svietite a neviem co tak by mal stacit aj alternator z auta - ale zas zalezi aj od poveternostnych podmienok. Niekde v udoli asi sotva. Inak zaujimava diskusia na: viewtopic.php
Tot moj nazor.
Niesom uplne z oboru tak ma opravte ak som napisal nejaku kravinu.

No alternátor asi nebude to pravé - potřebuje relativně dost velké otáčky na to aby z něj "něco" lezlo.
Mě spíš připadá na takové ty pokusy a případně napojení na nějaké LED diody jako nouzovky světla použití místo altíku použít krokový motor (mám doma nějaký 5V 1A má několik vinutí a připojením malé 6V žárovičky na jedno vinutí není problém rukou a pár otáčkama tuto žárovku rozsvítit).

Krasty, musíte začít nejprve s výrobou nebo pořízením vrtule. U ní pak zjistíte účinnost, podle ní se pak vybere vhodný el. generátor. Jenom takový postup přinese výsledek. Z některých odpovědí (výše) vyplývá sice určitá skepse, ale tím se nedejte odradit, protože málokterá je pravdivá. Budete-li potřebovat poradit, můžete mi napsat na mve(zavináč)volny(tečka)cz a já vám bezplatně pomůžu. Specializuji se ale jen na problematiku výpočtu tvaru listů rotoru (lopatek rotoru), účinnosti a jejího výkonu.

Jabraka, skepse je na místě, ala jen protože jste taky nepostupoval správně. Měl byste se proto vyjádřit, z čeho že vyplývá vaše skepse. Na druhou stranu nemůžete čekat kdovíjaký výsledek, pokud jste nepostupoval s přesností např. modeláře. Zřejmě jste postupoval je metodou pokus omyl. V nejblížší době bude zprovozněný web na windenergy.webnode.cz, který je zaměřený na problematiku domácí větrné elektrárny. Tam jistě najdete uspokojivou odpověd na každou otázku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru