Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová vložka

Ahoj,zajímalo by mě, jak přesně vypočítat Kw krbové vložky.Krb je cca uprostřed baráku a plánujem rozvod teplovodů i do prvního patra.Krbem budeme vytápět cca 180 m2.Dále by mě zajímalo jestli máte někdo zkušenost s krbovými vložkami značky FERLUX a BANADOR.Musíme brát velký ohled na cenu a tyhle značky patří na trhu k těm nejlevnějším.Předem děkuj za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Bohužel bez výpočtu tepelných ztrát budovy , zohlednění jakým způsobem se bude topit (nepřetržitě, j…
leo 17.02.2008 14:50
leo
Hmmm,zkusím to upřesnit,ale nevím jestli to pomůže;-)Tepelné ztráty by měly být minimální(Nové omítk…
Lacka 17.02.2008 17:35
Lacka
Tak minimálně podle projektu se dá vyčíst, jaké tepelné ztráty má dům. My právě také stavíme a náš d…
rokator 17.02.2008 21:44
rokator
Opimálna by mala byt 14-16kW . nový
peterveter 18.02.2008 06:29
peterveter
Topenáři brali v dávných dobách tuším 55w na krychlový metr. Z téhle tabulky bych dostal falešnou bř… nový
čumil 18.02.2008 21:06
čumil
Hou,vždycky jsem si myslela že nejsem blbá,ale toto...Budu se s tím muset nějak poprat...8-) Ale jin… poslední
Lacka 19.02.2008 13:24
Lacka

Bohužel bez výpočtu tepelných ztrát budovy , zohlednění jakým způsobem se bude topit (nepřetržitě, jen přech.období atd.), a jakým způsobem bude rozvedeno topení se nedá výkon stanovit. Obraťte se s důvěrou na stavaře nebo projektanta, prográmky na výpočet mají.
Jinak je to v rovině jedna paní povídala.... Čímž se dá hodně zbytečně protopit, koupit kbovku, která nebude využitá, anebo nebude stačit.

Hmmm,zkusím to upřesnit,ale nevím jestli to pomůže;-)Tepelné ztráty by měly být minimální(Nové omítky,nová zateplená střecha,nová okna,během roku v plánu zateplení venkovních zdí).Topit se bude příležitostně,pouze jako "doplněk" plynového vytápění.No a krb je umístěn cca uprostřed baráku,takže rozvody budou vždy jen "kousek" do vedlejších místností.Asi jako kříž,přičemž krb je střed.Bude dále vyveden do prvního patra kde bude rozveden stejně.Děláme barák svépomocí a projktant je pro nás celkem drahý:-/

Tak minimálně podle projektu se dá vyčíst, jaké tepelné ztráty má dům. My právě také stavíme a náš dům má ztrátu podle projektů 9kW. Ve skutečnosti budou menší, protože máme lepší cihly, oproti projektu navíc zateplení. Tzn. že krbová vložka musí mít výkon minimálně těch 9kW, aby se ztráty vyrovnaly. Jenže výkon krbových vložek je uváděn za optimálních podmínek (suché kvalitní dřevo, správný tah, správný způsob topení atd.) a ty většinou nikdo nedosáhne. Takže krbovou vložku volit s o něco vyšším výkonem. Když zvolíš zbytečně výkonnou vložku, budeš mít problém, co s tím teplem...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru