Předmět Autor Datum
Pokud by to byla stará dobrá kombinace jádro, štuk vše na bázi vápna tak se to bílilo velmi řídkým v…
čumil 02.02.2008 21:08
čumil
Prostě po štuku má (musí) přijít minimálně jeden nátěr vápenným mlékem, tak to mám zafixované. A dův…
StanB 02.02.2008 21:25
StanB
Prostě proběhla reakce: Ca(OH)2 + CO2 --->CaCO3 + H2O Onen uhličitan vápenatý za to může.;-)
Jack 02.02.2008 22:19
Jack
děkuji vám pánové.máte u mě pivo8-)
Lacka 02.02.2008 21:28
Lacka
Jestli je omítka nová, ze suché směsi (např. PII), vápno bych neradil. Jak už bylo zmíněno, dnešní t…
Georgij Gadjukin 02.02.2008 21:58
Georgij Gadjukin
Jestli si to dobře pamatuji od mého zedníka, tak na vápenou omítku musí příjít řídké vápno (vápené m…
Henessy 02.02.2008 22:12
Henessy
No a nasi zednici tvrdili, ze nove omytky naopak nic takoveho jit nema :) Udelali perfektni fajnovou…
VH 03.02.2008 00:43
VH
"pačokování" cerstve omitky velmi ridkym vapnem pred samotnym malovanim bylo drive nezbytne. melo za…
sHpy00n 03.02.2008 13:32
sHpy00n
Já v baráku po hrubé a fajnové omítce všechno 3x líčil vápnem (řídké vápenné mléko). Nové technologi…
L-Core 03.02.2008 14:17
L-Core
u bílé barvy ve všech místnostech zůstáváme už bezmála 20 roků To my zase ne - třeba obývák s propo…
kmochna 03.02.2008 16:03
kmochna
No a kdybych se rozhodla,že se na to vápno vykašlu,tak jakou barvu by jste mi doporučili?Chtěla bych…
Lacka 03.02.2008 18:03
Lacka
Doma jsem použil REMAL - prodávají se už natónované odstíny, které se v daném poměru smíchají s bílo…
host 03.02.2008 18:36
host
A nějaké jiné značky???co třeba primalex,je vhodný??Musím brát ohled na cenu....;-)
Lacka 05.02.2008 09:38
Lacka
Když už Primalex, tak jedině Polar, obyčejný Primalex je hlinka, Polar je akrylátová malba. Obyčejný…
strejdabrabenec 05.02.2008 09:49
strejdabrabenec
děěěkuji za tip;-)
Lacka 05.02.2008 11:20
Lacka
Primalex Plus postaci, nemusi hned kupovat Polar. Standard rozhodne nebrat. souhlasim ze to je seda…
sHpy00n 05.02.2008 12:16
sHpy00n
Musím brát ohled na cenu.... Právě proto - ten Remal vycházel laciněji než Primalex.
host 06.02.2008 13:29
host
Dobrou zkušenost mám i s Calsilitem. Válečkem kryla parádně už první vrstva. Nebo se jako první vrst…
Max 24.10.2008 00:34
Max
A ja myslel ze se jen steny malujou, teda aspon sem to videl kdesi (z rychliku). Moje rada zni: vyka…
virus 04.02.2008 18:00
virus
Taky dobrá rada;-)
Lacka 04.02.2008 19:22
Lacka
Jestli se nechcete nadřít radím Jupol.První vrstvu na čistý štuk (BEZ VÁPNA ! a po nějakém aspoň 2-3…
leo 05.02.2008 19:48
leo
Polar nebrat, pokud máš slunný byt, tvoje oči budou trpět od zářivých barev ;-) Strejda jakožto malí…
Craft_logout 06.02.2008 10:22
Craft_logout
Pokud se jedná o vápenné omítky, je potěr z vápna, či přesněji řečeno, z vápenného mléka správný. Po…
Franta z Poruby 21.07.2009 15:41
Franta z Poruby
Dobry den.z vlastni skusenosti muzu rict ze ma pravdu.je to stary provereny zpusob rika se mu pacok.…
garik 19.02.2014 23:16
garik
velice zajimave tema... a jeste zajimavejsi odpovedi. v prvni rade by ses mel poradit s nejakym zkus… poslední
zemedelec 23.02.2014 21:28
zemedelec

Pokud by to byla stará dobrá kombinace jádro, štuk vše na bázi vápna tak se to bílilo velmi řídkým vápnem, pak hustším a nakonec "normálně hustým" vše nechávat proschnout, v podstatě se týkalo novostavby. Štuk musel být vyzrálý a ne hned na vlhký plácat vápno. Ono když se to nalízlo hned pěkně hutným vápnem tak to mělo snahu se loupat.
V současnosti se užívají i jiné typy omítek (na bázi akrylátu či čeho) a u těch bych se řídil návodem nebo se ptal prodavače.
Já jsem ještě "vápenný." Nic tak pěkně nesežralo ruce jako filcování štuku. To si i těžcí profíci byli ochotni navléknout gumové rukavice.

Prostě po štuku má (musí) přijít minimálně jeden nátěr vápenným mlékem, tak to mám zafixované. A důvod je, že se omítka "zaklopí" (uzavře) a nežere následně vrstvy klasické malby. ..... Chemie je moje "noční můra" takže to odborně nevysvětlím, ale ... je to moje převzatá zkušenost.

Jestli si to dobře pamatuji od mého zedníka, tak na vápenou omítku musí příjít řídké vápno (vápené mléko - pačok) a to nanášené pokud možno za vlhka, aby rychle neschlo, neboť během schnutí dochází k chemické reakci a přeměně vápníku na jeho kysličník,nebo co, který zpevňuje základní omítku, váže se s ní a ještě cosi dělá. Byl li by zájem můžu se ho na to zeptat. Pokud by se nanášela za slunka, tak nebude mít na reakci čas a bude se loupat.

"pačokování" cerstve omitky velmi ridkym vapnem pred samotnym malovanim bylo drive nezbytne. melo za ukol zatahnout povrch cerstve omitky, vyplnit vlasove trhlinky, sjednotit a zmirnit savost nove omitky. pokud nekdo praci odflakl a nenapacokoval, pak se malby skutecne casto loupaly. dalsi duvod pacokovani byl takovy, ze usnadnoval malirum praci. pametnici potvrdi ze se malir na nove omitce pekelne nadrel, nemluve o tom, jak stetka ubyvala. proto se krom pacoku do dalsi vrstvy pridalo štamprdle lnene fermeze, aby stetka lepe klouzala.
dnes uz se pacokovani temer neprovadi i kdyz by melo. skladba materialu se vyrazne zmenila, suche maltove smesi jsou predevsim o chemii v podobe nejruznejsich prisad. zaklad je stale vapenny a vapenocementovy, ale pouzivaji se take slechtene omitky na bazi akrylatove, silikatove a silikonove razeno podle kvality i ceny. a pak, maluje se 99,9% valeckem, takze na to maliri kaslou.
CINK

Já v baráku po hrubé a fajnové omítce všechno 3x líčil vápnem (řídké vápenné mléko). Nové technologie neznám... Dost roků jsme nemalovali jinak, než právě jen vápnem.

Poslední roky využívám služeb známého malíře/natěrače, ten používá Primalex Polar - u bílé barvy ve všech místnostech zůstáváme už bezmála 20 roků.

Když už Primalex, tak jedině Polar, obyčejný Primalex je hlinka, Polar je akrylátová malba. Obyčejný Primalex je šedivý, pokud chceš tónovat tak určitě ne. Dobré zkušenosti mám s malbou Klasik od fy HET, taktéž akrylát. Stěna je bílá jako křída a když se akrylát natónuje, má jasnou barvu. Cenově akrylát vyjde trochu dráž, ale má lepší vlastnosti a výsledek stojí za to.

Dobrou zkušenost mám i s Calsilitem. Válečkem kryla parádně už první vrstva. Nebo se jako první vrstva obarví barvou penetrace cca 1:1 a pak už jen jeden nátěr. Nemusel jsem ani příliš zakrývat - barva ma dobrou konzistenci, tudíž jsem téměř nenacákal na podlahu a těch pár kapek jsem rychle utřel.. A bylo vymalováno.. :-)

Jestli se nechcete nadřít radím Jupol.První vrstvu na čistý štuk (BEZ VÁPNA ! a po nějakém aspoň 2-3 týdenním vyzrání štuku) naředěným Jupolem, aby se to pěkně vcuclo. Pak už normální ředení, po 2 vrstvě to kryje jak od profíka

Polar nebrat, pokud máš slunný byt, tvoje oči budou trpět od zářivých barev ;-) Strejda jakožto malíř živnostník mi radil použít Primalex Bonus, je to prej nějakej novel primalex s odstínem jako primalex plus, ale v matu, což zamaskuje případné nerovnosti, ale nikde jsem na něj v obchodech nenarazil, tak jsem to řešil všechno plusema že ho padlo.
Na barevné stěny mám alergii zvláště barvu broskvovou, meruňkovou a grepovou, to je hnus to zatírat bílou :-)
Jiank dneska už většina nátěrových hmot je stejně na bázi akrylátu, hlavně pro interiéry.

K tomu vápnu, jak už jsem psal v jiném vláknu, já jsem jej na novej štuk použil, ale pouze jednu tenkou vrstvu a to s desinfekčních důvodů. Obecně primalex vytvoří neprodyšnou vrstvu, pokud potřebuješ aby stěna dýchala, použil bych jinou, ale teď si nevzpomenu na značku. S tím vápnem ale optarně, chemicky to má tendenci reagovat s nátěrovou akrylátovou hmotou, např. primalex v podobě fleků na stěnách, což se neprojeví hned.

Craft

Pokud se jedná o vápenné omítky, je potěr z vápna, či přesněji řečeno, z vápenného mléka správný. Pokud již byl na omítce použit kaolinový nátěr, neměl by se použít nátěr vápenným mlékem.

Dobry den.z vlastni skusenosti muzu rict ze ma pravdu.je to stary provereny zpusob rika se mu pacok.ale da se dobre pouzit i penetrace jen uz to neni prirodni.penetrace nebo pacok se dela na nove omitky ne kvuli zpevneni ale kvuli uspore barvy.ja osobne uznavam pacok z vyhaseneho a ulezeneho vapna.je to zaroven i desinfekce a prirodni pprodukt.jen to nesmite namichat moc huste.tak 1 fanku vyhaseneho vapna na 10 litru.at se dilo dari

velice zajimave tema... a jeste zajimavejsi odpovedi. v prvni rade by ses mel poradit s nejakym zkusenym malirem a ne s nejaky sousedem nebo nekym kdo uz to nekdy nejak delal. rady co jsou tady ze by se to melo natrit nejakym vapnem nebo necim me prijdou uplne ujete. nerikam ze to je spatny zpusob, ale v dnesni dobe uz je ponekud zastaraly. na novou omitku bych rozhodne nepatlal zadne vapno. spis. . . na novou omitku bych nepatlal nic. pozval bych si malire at to namaluje. ono, kazdy by mel delat do co umi. a i ten malir vi nejlepe co pouzit. a kdyz uz budes mit tu potrebu si to namalovat sam, tak se nejdriv rozhodni jakou barvou to chces, a pak bez do prodejny a tam ti reknou. tu barvu si muzes vybrat bud obycejnou (Primalex) a nebo akrylatovou (treba Dulux). samozrejme je rodil v cene, ale i v kvalite.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru