Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Staviame búdu svojpomocne III.

Naposledy sme skončili pri dlažbe, ale chýbala nám strecha, nejaké obloženie, dvere a pod.

Strecha

Na začiatku som sa rozhodol pre pultovú strechu z dôvodu jednoduchej konštrukcie bez nutnosti mať nejakú prax, či vedomosti. Napriek tomu som spravil začiatočnícku chybu, ktorú som už spomínal a to fakt, že som nedodržal minimálny sklon strechy, ktoré požadoval výrobca šindlov. Naivne som sa domnieval, že sklon stačí aj parstupňový. Vďaka múdrym hlavičkám na poradni boli moje obzory rozšírené a ja som sa dozvedel niečo aj o podfukovaní vetrom a odporúčaných minimálnych sklonoch.
Materiál na strechu som mal zakúpený už dopredu, bol to šindel kvôli ľahkej manipulácii, hmotnosti a cene.
Základ strechy tvorili foršne o rozmeroch 500x20x5, pre ktoré som vypílil trošku zapílil nech nestoja veľmi na hranách konštrukcie. Trámy som uchytával z oboch bokov L-kami so 4 skrutkami na každé. Medzery medzi trámami neboli predpísané 70cm, ale zakrytú 3m časť som použil 4 a na odkrytú 2m. Vzhľadom na ich širku mi rozostupy ukazovali cca 80cm. Toto drobné porušenie odporúčaných vzdialeností som si obhájil tým, že samotná strecha bude pomerne ľahká.
Na trámy som potom priečne pribíjal dosky o šírke 10cm, ktoré mi nahrádzali strešné laty. Pri otvorenej časti som kraje hlavne tých krivších dosiek okrem klincov podporil ešte aj skrutkami. Predsalen ak by prišiel z tej strany silnejší vietor mohol by sa zospodu do toho opriet a strechu s latami vytrhnúť. Z druhej strany ma búda prirodzenú ochranu susedovým altánkom a navyše vietor sa nemá do čoho oprieť a strechu ako vyvrátiť. Napriek tomu som tam dal tiež pár skrutiek.
Táto časť práce šla od ruky, maličké problémy sem tam robili pokrútene laty, ktoré strávili jednu zimu na zahrade.
Po latách prišla ďaľšia dilema, čo nasadiť ako podkladový materiál pod šindel. Všade sa spomínal kvalitný podkladový materiál, ale nikde nič konkrétne tak som zašiel do stavebnín a vypýtal si niečo pod šindel. Keďže nič iné ako Terový papier nemali zobral som ten.
Názory naň su rozporuplné, ničmenej po pár mesiacoch a prudkých dažďoch môžem povedať, že zatiať drži.
Presah pod jednotlivými pasmi som dával cca 20 percentný, aj ked pri nízkych sklonoch ako mám ja sa odporúčali aj väčšie, niekde dokonca 50 percent. Mal som 2 rolky a minul som skoro obe do tla, takže som dal 20%.
Potom som sa na webe trošku zahĺbil do strechárskej problematiky a zistil, žeby bolo celkom vhodné mať na streche protiveterné štíty, ktoré som pôvodne vôbec neplánoval. Zašiel som teda do miestnej pobočky KJG a obil predok a boky strechy. Dozadu som zase nabil plechový pás, ktorého úloha mi nebola celkom jasné, ale všade ho odporúčali, takže som zbytočne nemudroval a dal ho tam. Čo ma nemilo prekvapilo bola cena týchto doplnkov, kde som sa dostal spolu s 5m okapmi na 150 eur. Materiál bol farebný pozink. Vzhľadom na to, že celá výstavba sa tiahla v duchu nízkych nákladov to bola celkom pekná pálka.
Vo finále prišli šindle. Bohužiaľ z budovania strechy nemám žiadnu fotodokumentáciu, ale návodov na ukladanie šindlov sú na webe desiatky a myslím, že dostatočne jasne vysvetlené a logicky spracované. Práca ma bavila a šlo to od ruky aj v jednočlennom obsadení.
Na záver som sa rozhodol osadiť okapy. Háky som si nechal ohnúť už dopredu, napriek tomu som si jeden musel ešte trošku dohnúť, pravdepodobne som nemal tú strechu v ultrarovine. Nemilo ma prekvapilo, že práca s plechom už taká zábavná nie je a keď človek nemá skúseností nejde ani od ruky. Nasadenie čielka na okapy a jeho nalepenie silikónom vyzerá v mojom podaní hrozne. Podstatné však je, že netečie. Takisto spoje okapov, kde som si vytrvalo pýtal spojky, ale všade ma odmietali, že sú len na objednávku a že je to blbosť, čo časom tečie som musel nahradiť čistým silikónom, keďže nemám doma nitovačku. Radšej som to ani nefotil, pekné to nie je, ale voda odteká tam kam má. Holt okapy asi nie je nič pre mňa.
Bohužiaľ nemám z nepochopiteľných dôvodov žiadne fotografie z tejto fázy budovania strechy, takže fotku strechy dolepím dodatočne ak bude pekné počasie.

Dvere

Dvere som si chcel spraviť sám z napílených dosiek. Zašiel som na miestnu pílu, povedal, čo chcem, vyčislili mi, že to bude stáť asi dvacku a že sa ozvú. Čakal som týždeň, dva a po troch mi dišlo, že sa už neozvú. Rozhodol som sa spraviť si dvere z tatranského profilu, ktorý som doobjednal a tu je výsledok.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3864-buda7-j    pg]
Dvere som robil napilenim profilu na rovnaké kúsky a profil som zozadu vystužil latami do písmena N, aby mi jednotlivé kúský medzi sebou "necestovali". Na jednu časť som ešte priskrutkoval jeden dlhší profil ako stredovú "zarážku". Namontoval som petlicu a ako zámok použil klasickú modrú fabku.

Svetlo

Pôvodne som chcel celú búdu obiť profilom, ale potom sa mi ponúkol kamarát, že má doma nejaký odpad z Lexanu. Takmer presene mi zapasoval, takže na záver som búdu presvetlil "oknami" z lexanových tabúľ, jedna šla zpredu a dve z bokov.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3865-buda8-j    pg]
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3866-buda9-j    pg]

V poslednej časi si ukážeme stavbu interiéru a prípadne chyby, ktorým by bolo dobré sa do budúcnosti vyvarovať.

Předmět Autor Datum
Pěkný článek, hodí se, tak nás něco takového čeká. poslední
satirano 25.09.2016 15:53
satirano

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru