Předmět Autor Datum
Stará dobrá zednická klasika. Kletování je "jednoduchý" způsob jak získat vysoce mechanicky a vodě o…
sHpy00n 28.05.2014 22:24
sHpy00n
Další možností tzv. "gletování" betonu, je potření dosud vlhkého, neznečištěného, čerstvého betonu,…
mirektatra 29.05.2014 10:57
mirektatra
Taková podlaha je nepromokavá, bezprašná, snadno udržovatelná, trvanlivá Naprosto souhlasím. A jen…
Rce 29.05.2014 14:01
Rce
Děkuji za Vaše názory, ale asi mi to nebude nic platné na beton starý 50let a ještě natřený něčím še…
kocour Amadeus 29.05.2014 19:41
kocour Amadeus
Otázka zněla co je to kletování a jestli existuje hotová směs. Nic víc, nic míň. Co je kletování byl…
sHpy00n 29.05.2014 19:50
sHpy00n
Dobrý den. Já sháním informace o tom, jak zrenovovat staré betonové schody. Jelikož mě kletování (ne…
kocour Amadeus 29.05.2014 20:29
kocour Amadeus
Pokud se jedná o renovaci schodů, které jsou pouze betonové, tedy bez další povrchové úpravy třeba e…
mirektatra 29.05.2014 22:37
mirektatra
Díky.
kocour Amadeus 29.05.2014 23:14
kocour Amadeus
Dnes se používají speciální směsi na pohledové betony, betonové stěrky, které vypadají opravdu dobře…
anonym 15.06.2015 13:05
anonym
Zdravím. Přečetl jsem snad celou stránku a říkám si: Takže kletovaný beton je vlastně "leštěný beton…
Marťajs 24.01.2018 23:52
Marťajs
Já si myslím že vzhledem k datu otázky už to tazatel vyřešil. :-)
Cat 24.01.2018 23:57
Cat
Vaše dedukce může ale spíše nemusí být správná. Leštěný beton nemusí být ekvivalentní kletovanému. P… poslední
sHpy00n 25.01.2018 09:15
sHpy00n
Zdar, KOnecne metoda, ako vyrobit na zahradu perfetknu podlahu na verandu za cenu cementu a strku. Z…
Matfej 31.05.2014 08:54
Matfej

Stará dobrá zednická klasika. Kletování je "jednoduchý" způsob jak získat vysoce mechanicky a vodě odolný, hladký, bezprašný povrch na betonu.
Přímo při betonáži se beton strhl latí, lehce přerovnal hoblíkem, pokropit zednickou štětkou, rovnoměrně zaprášit cementem přez sítko (normálně jako když se cukruje koláč), znovu zakropit štětkou a uhladit kulatým ocelovým hladítkem. Zaprášit je možné vícenásobně. Metoda sice jednoduchá ve smyslu materiálové nenáročnosti, ale velmi náročná na kvalitu provedení. V minulosti kdy byly dlaždice takřka jen "na příděl" hojně užívaná, v garážích, společných prádelnách a pod. takřka neodmyslitelná, po revoluci rychle vytlačená dostupností dlažeb všeho druhu. Ve zmíněných prádelnách se totožným způsobem prováděly tzv. pálené omítky. Dnešní řemeslníci pod 45 let už to neznají, pálené omítky možná dokonce až pod 60. Technologie nezapadla, ale v jiném provedení se s ní denně setkáváme dodnes. Průmyslové podlahy jak je známe z nejrůznějších skladových a výrobních hal, logistických center a leckde i marketů není nic jiného než kletovaný beton.

Další možností tzv. "gletování" betonu, je potření dosud vlhkého, neznečištěného, čerstvého betonu, nejvýše 2-3 dny starého, cementovou kašičkou, rozmíchanou do hustoty řídkého tmelu, z kvalitního cementu a vody, případně (dnes již) "plastifikátoru" /Sokrat/. Kašičku roztíráme ocelovým hladítkem na navlhčený beton, v síle kolem 2-3 mm.
Ještě bych chtěl "pochválit" staré řemeslníky, kteří do ještě vlhkého povrchu otiskovali desky s vystupujícími hroty. Docílili tak nesmekavost podlahy a hezký vzhled a lze ji opatřit i ozdobnými vzory. Taková podlaha je nepromokavá, bezprašná, snadno udržovatelná, trvanlivá a nesrovnatelně levnější, než s keramickým, nebo jiným obkladem.

Taková podlaha je nepromokavá, bezprašná, snadno udržovatelná, trvanlivá

Naprosto souhlasím. A jen tak BTW, pokoušel se to někdo vymlátit? Necháte na tom ruce. Jsem potřeboval zasekat ve staré prádelně do toho vodu a odpad. Kango se na tom akorát rozpálí do červena. Sekat to majzlíkem a kladivem bych dal někomu za trest.

Otázka zněla co je to kletování a jestli existuje hotová směs. Nic víc, nic míň. Co je kletování bylo odpovězeno a vysvětleno myslím dostatečně, a že hotová směs není z odpovědí jasně vyplynulo. Nic víc, nic míň. Nejsme jasnovidci takže nedokážeme odpovedět na to co nebylo vyřčeno.

Takže.. chcete ještě něco vědět? Nějaká doplňující otázka?? My odpovíme rádi, ale musíme vědět na co máme odpovídat. (I když myslím že teď vím o co šlo.)

Dobrý den. Já sháním informace o tom, jak zrenovovat staré betonové schody. Jelikož mě kletování (nebo gletování)zaujalo, chtěla jsem o něm vědět více. Teď je mi jasné, že se tato technika používá nebo lépe, používala na čerstvý beton, což není můj případ, takže otázka zní: co by se dalo použít z dnešních výrobků, jestli nějaká stěrka, ale jaká. DĚKUJI.

Pokud se jedná o renovaci schodů, které jsou pouze betonové, tedy bez další povrchové úpravy třeba emailem (ne e-mailem), mám typ pro napojení nového betonu na starý:
1) postaru - důkladně mechanicky očištěný beton, který nesmí být v žádném případě znečištěný tukem, namočíme vodou a pak postříkáme octem. Beton začne šumět, pěnit a jeho povrch se naruší. Asi po pěti minutách působení ocet opakovaně spláchneme vodou a okamžitě začneme napojovat nový beton. Stejně tak by mělo jít opatřit povrch gletovaným potěrem z cementu.
2) ponovu - příprava povrchu dtto, pak použít plastifikátor Sokrat k opakované důkladné penetraci starého betonu. Cementový potěr ke gletování, nebo nový beton, rozmíchat také s přídavkem Sokratu.

Staré sešlapané betonové schody bych takhle asi i opravil, jen bych použil opravdu kvalitní a nepříliš hrubý písek, aby napojení bylo spolehlivé...
Grif: V místě napojení použít řídký beton a dobře jej zapravit do starého, pak pokračovat sušším, který dobře hutnit.

Dnes se používají speciální směsi na pohledové betony, betonové stěrky, které vypadají opravdu dobře, každý výrobce má jinou směs s jinou zrnitostí. Mohou se použít i epoxidové stěrky v designu pohledového betonu, je to pro námáhanější povrchy jako podlahy, koupelny, schodiště. Více info na ...
odstraněna reklama (sHpy00n)

Zdravím.
Přečetl jsem snad celou stránku a říkám si: Takže kletovaný beton je vlastně "leštěný beton", nejlépe použitím rotačních strojních "hladítek". Protože jsem si tuto podlahu nechal udělat firmou v jedné části mojí dílny, která se jim mimochodem nepovedla do roviny, mohu zcela bezpečně říct, že tato podlaha rozhodně není voděodolná! Rozliju-li tam vodu, je to zkrátka stále beton, který vodu nasákne a vytvoří hnusný flek. Sice se dá voda snadno setřít, než se vsákne, ale přesto to "chvíli" trvá, než se zbývající vlhkost odpaří. Jestliže tato "voda" bude špinavá, vytvoří nehezké "mapy" do hloubky, které prostě nemůžete setřít. Jediné, co mi bylo proti nasákavosti doporučeno, je nátěr "vodním sklem" - Litosil. Mám sice zaslaný vzorek, ale zatím jsem to nezkusil = nemohu potvrdit relevantnost tvrzení o nenasákavosti kapalin...
Martin

Vaše dedukce může ale spíše nemusí být správná. Leštěný beton nemusí být ekvivalentní kletovanému. Povrch betonu po dobetonování pouze zahladili a zaleštili, nebo ho nejdříve poctivě sypali vsypem a až pak leštili? V prvním případě je to jen obyčejný beton s pěkným povrchem a je normálně nasákavý. Teprve vsypem a důkladným zahlazení lze docílit odolného povrchu.

Zdar,
KOnecne metoda, ako vyrobit na zahradu perfetknu podlahu na verandu za cenu cementu a strku.
Zaujima ma ale, akym sposobom napojit novu vrstvu betonu na staru, ktora je spinava a naviac bola pomalovana nejakou olejovou farbou.
Taktiez ma zaujima, ci je mozne cement prifarbit farbami a tak to gletovat. Skusal niekto ? Predstava je asi takto :
Zmiesat cement s pigmentom, amiesat beton a potom s tymto zmiesanym cementom posypovat. Slo by to ?
Dakujem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru