Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na protékající wc?

Dobrý den, mám možná trochu blbej dotaz, ale možná mi poradíte. Mám staré splachovací wc s nádržkou nahoře a špagátem. Nyní se stalo, že záchod začal protékat, když spláchnu na max, a to dost hodně. Stačí trochu pošolíchat s tím splachovacím zařízením a přestane to, nicméně někdy to nejde jen tak jednoduše a taky je to samozřejmě dost otravné. Je nějaký způsob jak tomuto zamezit, aniž bych musel sundávat tu nádržku? Jsem sice docela vysoký, ale i když si vezmu schůdky, jen tak tak dám ruku dovnitř, nehledě na to že tam vůbec nevidím (max když si dám do druhé ruky zrcátko, což je dost nepraktické). Dá se to nějak udělat? A ještě jedna věc k tomu - může to být způsobeno např. vodním kamenem? Když se spláchne a celá ta voda z nádrže proteče dolů do wc, ozve se nepříjemný, chrastivý zvuk, jako by tam někde něco drhlo. Může to být vodní kámen? Myslíte, že by pomohlo, kdybych tam nalil sodu nebo ocet? Díky!

Předmět Autor Datum
Já bych udělal pokus, zavřít vodu, spláchnout, nalít Fixinelu 0,2l, slabě spláchnout, opět dolít fi…
milan.cukrar 18.12.2014 09:00
milan.cukrar
Obvykle je to zarostlé vodním kamenem. Záleží na tom, jakou máte vodu. Já to mám tak, že nežli se s…
jirka44 18.12.2014 10:01
jirka44
Když tazatel moc nekomunikuje.. https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/28819-j ak-na-protekajici…
milan.cukrar 18.12.2014 18:23
milan.cukrar
V te druhe debate pise, ze kdyz splachne, tak to hned zacne podtekat a nadrz se nenapusti. Ale jen k…
gilhad 18.12.2014 18:43
gilhad
ok, díky všem za rady, šlo mi hlavně o to, abych to nemusel sundávat, ale jak vidím, tomu se nejspíš…
joe66 18.12.2014 18:53
joe66
Kdyz nepomuze naliti, muzes zkusit jeste zavest to zavazi - to by taky mohlo jit bez sundavani poslední
gilhad 19.12.2014 00:27
gilhad
Tady je dobrá rada drahá. Jde o to, jestli to protéká, že netěsní výpust nebo že se neuzavře napoušt…
Yarda 18.12.2014 23:03
Yarda

Já bych udělal pokus,

zavřít vodu, spláchnout, nalít Fixinelu 0,2l, slabě spláchnout, opět dolít fixinelu a nechat působit do potřeby použití WC.

Pak normálně splachovat. Pokud pokus zapůsobí, alespoň trošku, pak pokus opakovat.

Jinak demontáže a oprava nádobky s tesněním.

Nebo nejrychlejší řešení nákup nové nádobky.

Obvykle je to zarostlé vodním kamenem. Záleží na tom, jakou máte vodu. Já to mám tak, že nežli se s tím bordelem, který se tam usazuje, čistit, tak jednou za cca pět let prostě koupím za sedm set novou nádržku. Druhá možnost je to sundat, vypláchnout octem, rozebrat, vyčistit, složit, zjistit, že to stejně teče a koupit novou. Taky se dá do některých typů koupit i samotný vypouštěcí ventil.

V te druhe debate pise, ze kdyz splachne, tak to hned zacne podtekat a nadrz se nenapusti. Ale jen kdyz splacne poradne, kdyz splachne jen trochu, tak se to nestane.

Tudiz soudim, ze problem se v tom, ze pri poloplne nadrzce na tesneni dole tlaci voda z nadrzky a drzi ho zavrene, pri prazdne nadrzce voda netlaci a tesneni podteka.

Spravne reseni je nadrzku sundat, vyndat tesneni, pokud je zpuchrele tak vymenit, ocistit tesneni a dosedaci plochy, znovu to slozit a vratit zpatky.

Provizorni reseni je na tu splachovaci tyc, co z ni visi veku provazek, tak uvnitr pripevnit zatez - napriklad prilepit tam vekou matku, ci kus manene, at lepidlem ci paskou, nebo tam udelat nahore drobny zarez proti smekani a do nej zavesit nejake zavazi, takze i pri prazdne nadrzi na to tesneni bude tlak, nikoli vody, ale toho zavazi. (Ovsem casem se problem asi bude zhorsovat, takze to nakonec zacne protekat znova)

Tady je dobrá rada drahá. Jde o to, jestli to protéká, že netěsní výpust nebo že se neuzavře napouštěcí ventil. V současné době jsou různé systémy pro napouštění vody a stačí poškození nějakého z mnoha těsnění co jich tam je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru