Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem motor pri volnobehu vibruje - cela karoseria "hopsa"

Ahojte najde sa tu skuseny automechanik, jedna sa o renault laguna2 benzin 1.8 16V rok 2001, problem je ze pri volnobeznych otackach (750ot) napr. ked stojim na krizovatke sa zacne trochu motor cely kyvat a to sa prenasa na karoseriu a ja sa citim jak keby som cvalal na koni, neni to extremne ale dost citelne (citim to hopsanie na zadku, jak keby som bol na koni). Pri akychkolvek inych otackach napr. uz pri 850-900 to prestava a karoseria je v klude, pri normalnom jazdeni nic nehopsa ani nic zvlastne sa nedeje, zacne to len presne pri 750otackach. Tipujem ze to je zrovna rezonancna frekvencia motora so silentblokmi :)

Bola urobena komplet servisna inspekcia - vymena sviecok, vzduchovy filter motora, olej. Zidna zmena.
Otacky ked sli do volnobehu tak najprv na sekundu padli na 500-600 a potom vystupili na 750, to som si nasiel ze to je zasrata skrtiaca klapka tak som odmontoval ten kus so skrtiacou klapkou a vycistil to benzinom a dal nazad, v servise chlapik resetol naucene hodnoty motora aby sa motor naucil nove polohy skrtiacej klapky, po tyzdni sa motor nejak akotak nakalibroval na tu novu klapku a k volnobeznym otackam to teraz ide celkom plynule takze to by som uz neriesil, len to hopsanie ked to dosiahne 750ot. by som rad odstranil :) Hopsanie neni vzdy niekedy to hopsa viac niekedy skoro vobec neviem ci to zavisi od teploty alebo co.

Servis mi zmeral kompresiu valcov, nameral 3x8bar, a v jednom 6bar a tvrdil mi ze to je v riti motor a ze ho moze cely den rozoberat len aby zistil ze co, 500eur len rozobratie, 500 eur zlozenie, plus nahradne diely mozu byt aj 1000eur, to sa neoplati to si kupim nove auto za take palky :D Navyse ja si myslim ze to s tym nema nic, nezere mi to olej nijak drasticky ani chladiacu kvapalinu takze si nemyslim ze by ten motor bol az tak v riti.

Moze za to hopsanie fakt rozdiel kompresie 3valce 8bar a v jednom valci 6bar? (a otazne je aj ze ci ma s tym 6bar neojeboval, ten graf co z toho meracieho zariadenia vyliezol moc doveryhodne nevypadal, taky 3cm stitok so 4ciarkami jedna nedokreslena az po 8, mozno tomu dosiel atrament :D) Nepomozem si len vymenou silentblokov aby sa ta rezonancna frekvencia presunula na ine otacky? :-)

Objednal som si OBD2 kabel k notebooku aby som si live pozeral hodnoty senzorov motora, na hodnotu ktorych senzorov by som sa mal zamerat?

Vdaka za akukolvek radu :)

P.S. este rozmyslam ze ci to neni len tlmicmi prednej napravy ze sa ta karoseria pri tych otackach vlasne rozrezonuje a kyve sa hore dole na rezonancnej frekvencii prednej napravy, netusim len tak uvazujem :)
P.S. este som zabudol napisat - frekvencia hopsania je asi tak 3-4 hopsy za sekundu :)
P.S.3. ja asi ten motor necham rozobrat ked budem v SR (teraz som v D tu si uctuju 100eur/hod za pracu), len hlavne ze ci to vobec moze byt samotnym motorom, ptz 750ot/min je 12ot/sekundu a hopsa to ale len tak 3-4x za sekundu to sa mi zda divne, skor mam pocit ze kvoli nejakemu senzoru elektronika 3x za sekundu pusti do motora kopec benzinu a potom zas sa skroti a tak dookola alebo je to silentblokmi alebo tlmicmi alebo janeviem?

Předmět Autor Datum
este nieco ma napadlo - z okolia remena (//edit:toho na ktorom je alternator atd) sa ozyva taky jemn…
MM.. 22.06.2013 14:33
MM..
.. este teraz rozmyslam ze pri 4takt.motore nastava vybuch pri kazdej druhej otacke hriadele, takze…
MM.. 22.06.2013 15:16
MM..
klidne si pockej, ale podpaleny ventily ti neodhali :)
ms-fiala 22.06.2013 17:42
ms-fiala
tak som to este trochu skumal ona ani tak nevibruje karoseria, ale hlavne moje sedadlo :-) takze to…
MM.. 22.06.2013 22:33
MM..
Nech motor běžet na volnoběh. Vezmi kousek asi 10x 10cm tvrdšího papíru. Drž ho za okraj tak aby moh… poslední
Zerozero 23.06.2013 11:32
Zerozero

este nieco ma napadlo - z okolia remena (//edit:toho na ktorom je alternator atd) sa ozyva taky jemny zvuk prerusovane, akokeby drhlo nejake lozisko mam pocit ze to je tiez tak 3x za sekundu, je mozne ze drhne napr. lozisko alternatora v jednj polohe a kvoli tomu elektronika motora 3x za sekundu pusti viac benzinu a cele sa to kyva? Kolko su otacky alternatora a veci na remeni pri volnobehu? Asi raz zhodim remen a skusim jazdit bez neho chvilu
P.S> hovoril som to chlapikovi v servise nech to skusi bez remena a hovno skusil on by furt len rozoberal motor a neda si to vytlct z hlavy, dement :) hlavna vec ze zinkasoval 130eur za hodinu a pol nejakych pokusov pri ktorych nic nezistil

.. este teraz rozmyslam ze pri 4takt.motore nastava vybuch pri kazdej druhej otacke hriadele, takze ak to 750ot/minutu su otacky hriadele tak vybuch v tom valci nastava 6x za sekundu, je mozne ze aj to hopsanie je 6x za sekundu nemeral som to presne. No jo moze to byt aj motorom, moze to byt uplne cimkolvek :-D Pockam na ten OBD2 kabel a pomeram nejake senzory...

tak som to este trochu skumal ona ani tak nevibruje karoseria, ale hlavne moje sedadlo :-) takze to ide nejak od podlahy. Ale vsimol som si ze vyfuk vyfukuje nejak divne puf-puf-puf asi tak 6x za sekundu dal som ruku a fakt 6x za sekundu vyfukne fakt silno.

Takze je v haji vyfukovy ventil alebo vackovy hriadel a cela explozia v jednom valci ide do vyfuku? Alebo to moze mat iny dovod? Dam to rozobrat v SR (ked tam vobec dojdem :D)

Nech motor běžet na volnoběh. Vezmi kousek asi 10x 10cm tvrdšího papíru. Drž ho za okraj tak aby mohl pružit. Přibližuj zvolna k výfuku. Musí být stále rovnoměrně odtlačovaný proudem výfukových plynů. Pokud se v určité vzdálenosti stane, že se začne rytmicky přisávat na výfuk, asi takhle:
Puf puf puf plesk, puf puf puf plesk:-), je pravděpodobně netěsný výfukový ventil.
Odpovídalo by to i menšímu tlaku v jednom z válců. Při větším výkonu a otáčkách už to není poznat, setrvačník vyrovná nepravidelný chod a vyfiltruje vibrace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru