Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto čistění dlažby

Zdravím,asi před 2 roky jsem položil dlažbu na vnitřní schodiště.Výrobce je Rako a dlažba je hodně porezní jakoby bez glazury a díky tomu na schodech ještě nikdo neuklouznul,což je nejduležitější.Ale údržba je peklo.Jelikož dlažba je světlá, tak se špiní, i když je ve vnitřním prostoru.Na čistění se střídá celá rodina - kartáč + čistič na dlažbu.Na netu jsem sháněl nějaký elektrický rotační kartáč, ale všechno je velký a drahý ( pro profi uklízeče ).Nevíte o nějakém odkazu , kde sehnat rotační kartáč pro domácí použití? Přemýšlel jsem i o parním mopu ,ale nevím ,jestli by to fungovalo.Zatím se nám nepodařilo nikdy dlažbu vyčistit do původní světlé barvy ,špína tam je zažraná až kdoví kam.Máte někdo nějakou zkušenost.Ne prosím ale rady - vybourej dlažbu a dej jinou. Děkuju

Předmět Autor Datum
Dobrý den, řeším úplně stejný problém jako vy. Mám takový pocit, že se jedná i o úplně stejnou dlažb…
Zdena 16.11.2010 11:00
Zdena
Pokud je dlažba protismyková a má hrubý porézní povrch bude zřejmě nákup rotačního kartáče na nic. P…
Zerozero 16.11.2010 11:39
Zerozero
To je zvláštní teorie s tím rotačním kartáčem. Mně se vždycky zdálo, že jedna strana točícího kotouč…
kejki 09.12.2010 14:52
kejki
Dobrý den, řešíme stejný problém, stejná dlažba, stejný výrobce. Je to peklo. Kyselina i impregnace…
Vája 09.12.2010 10:19
Vája
Zkoušeli jste vyžádat vyjádření výrobce?
veckoo 09.12.2010 10:37
veckoo
Ano každý výrobce musí nebo by měl znát také údržbu daného výrobku.A i prodejce...
volvoman 09.12.2010 12:36
volvoman
ovšem, doporučením byla kyselina a impregnace.
vája 26.12.2010 13:51
vája
Zdravím, taky jsem už přemýšlel o vybourání dlažby,ale když jsem si vzpomněl,jakou jsem si dal s tim…
Matyas1 27.12.2010 07:20
Matyas1
No jo, ale být otrokem podlahy a ještě kupovat drahý přípravek, který vnucujou v TV reklamě a vyplac…
delete 27.12.2010 10:29
delete
Je jasné ,že vina je na straně výrobce a cítím se být docela podveden, protože dlažby jsou obecně po…
Matyas1 27.12.2010 12:33
Matyas1
Celá vina nebude na straně RAKO, člověk když tu dlaždičku drží v ruce tak si dokáže přestavit jak se…
manas 27.12.2010 13:20
manas
No, když jsem ji kupoval ,tak byla uvedená jako venkovní mrazuvzdorná,prostě mě nenapadlo, že výrobc…
Matyas1 27.12.2010 13:29
Matyas1
pokud vyrobce u dlazby uvadi ze je na venkovni pouziti, tak ma byt venku a pak se da pohodlne cistit… poslední
tak ne 30.07.2014 11:28
tak ne

Dobrý den, řeším úplně stejný problém jako vy. Mám takový pocit, že se jedná i o úplně stejnou dlažbu od Rako. Dlažbu máme v obývacím pokoji, kuchyni a chodbě cca 70 m2. Máme ji 3 roky a přesně jak píšete, údržba je peklo. Na některých místech mi dokonce zůstaly fleky od zedníků, které nejdou vyčistit, vůbec ničím. Už jsem vyzkoušela snad všechny čistící prostředky. Pořídila jsem si i parní mop, který také neuspěl. Na mop se musí navléci návlek, který je z měkkého savého materiálu. Po vytření mi ale na mopu návlek nezůstal. Dlažba je tak hrubá, že návlek se celý o dlažbu rozedřel a já pak ještě musela vysávat žmolky. O rotačním kartáči jsem také přemýšlela, ale bojím se, aby to nebyli opět vyhozené peníze jako s mopem.

Pokud je dlažba protismyková a má hrubý porézní povrch bude zřejmě nákup rotačního kartáče na nic. Při čištění ručním kartáčem pohybem "sem -tam" se štětiny kartáče alespoň částečně dostanou do pórů dlažby. Ale rotační kartáč se točí jedním směrem a tím poběží jen po povrchu a prohlubně nevyčistí. Možná by bylo účinné použití vapky, ale v interiéru asi problematické. Možná bych zkusil použít některý z ručních vyvíječů páry (parní čistič). Předem bych dlažbu slabě postříkal ručním rozprašovačem nějakým saponátem aby se špína narušila a potom vystříkal párou.
Parní mop z teleshopingu je v tomto případě na nic.

Dobrý den,
řešíme stejný problém, stejná dlažba, stejný výrobce. Je to peklo. Kyselina i impregnace jsou k ničemu. Kdo tuto dlažbu má ví, že použití páry i wapu je naprosto bezpředmětné. Přemýšleli jsme o renovaci vybroušením, případně krycím nátěru. Nikdo z odborníků nám nebyl schopný nic poradit. Bojím se, že opravdu jediným řešením je překrýt jinou dlažbou :-(

Zdravím, taky jsem už přemýšlel o vybourání dlažby,ale když jsem si vzpomněl,jakou jsem si dal s tim práci ( točité schodiště ), tak jsem za tím šel dál a vyřešil to. Jako první jsem použil obyčejné Savo.Šlo to krásně ,ale ten hrozný smrad. Po několoka dalších pokusech jsem začal používat Cillit BANG http://rozvoz-potravin.fakaheda.eu/zbozi/2515-cill it-bang-spina-a-vodni-kamen-750ml/detail .
Přípravek nastříkat na plochu cca 0,3m2 a pomocí jemnějšího kartáče lehce jakoby vetřít do porů dlažby a nechat cca 2-3 minuty působit.Pak už jen setřít hadrou.Dlažbu jsem porovnával s úplně novou dlažbou ( co zbyla po pokládání) a žádný rozdíl tam nebyl.
Jde to fakt bezvadně a výsledek je na 100%. :-)

No jo, ale být otrokem podlahy a ještě kupovat drahý přípravek, který vnucujou v TV reklamě a vyplachujou tím lidem mozky, to je pakárna. Je to sice řešení, ale jádro problému vidím v tom, že výrobce vůbec začal takovou porézní krytinu vyrábět. Zkuste si udělat strovnání více výrobců a věřte, že dobrý je ten, u něhož tenhle nepraktický módní výstřelek neseženete. Tam používají při návrhu a vývoji hlavu.

Je jasné ,že vina je na straně výrobce a cítím se být docela podveden, protože dlažby jsou obecně považovany za snadno udržovatelné. Úplně na začátku jsem psal do nějakého fora na strankach výrobce dotaz na tento problém ,ale žádné odpovědi jsem se nedočkal.Firmu RAKO jsem vždy považoval za seriozní , nyní už ne. No ale: dlážba mě stála cca 14.000Kč + lepidlo, penetrace atd. A to nepočítám práci,kterou jsem si dělal sám. Takže jsem ve finále rád, že to jde takto vyčistit.

Celá vina nebude na straně RAKO, člověk když tu dlaždičku drží v ruce tak si dokáže přestavit jak se na tom bude držet špína a jak se bude čistit. Když jsme si vybírali obklady a dlažby do našeho baráčku tak jsme taky na tuhle porézní dlažbu narazili a hned nám bylo na první pohled jasní že se bude na h@vno udržovat.

No, když jsem ji kupoval ,tak byla uvedená jako venkovní mrazuvzdorná,prostě mě nenapadlo, že výrobce nemá vyřešenou údržbu dlažby, právě proto, že f. Rako jsem považoval za jednu z nejlepších v tomto oboru.Navíc jsem s prodejcem konzultoval jeji použití, a pokud tam je nebezpečí zvýšené špinitelnosti, tak mě na to asi měl upozornit, no nevím. Hlavně že už vím ,jak ji mam vyčistit:-)

pokud vyrobce u dlazby uvadi ze je na venkovni pouziti, tak ma byt venku a pak se da pohodlne cistit tlakovou vodou, jen vul si ji da do interieru
ad. vyrobce -vyrobce vyrabi to co je in a trendy, tedy to, co zrovna leti, protoze ma jistotu ze proda a vydela, byl by hlupak, kdyby vyrabel hladkou dlazbu, ktera zrovna neleti na sklad, jen proto ze je prakticka a cekal, az lidi dostanou rozum, dnes proste chce kazdy mit super trendy bydleni bez ohledu na prakticnost a snadnou udrzbu

Zpět do poradny Nahoru