Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odečty

Ahoj, chci se zeptat, dnes u nás byli na odečty skrze topeni v panelovém bytě (2+1) a paní co prováděla odečet, nám říkala, že máme velice málo protopeno, že nemá cenu šetřit (nešetříme,teplo doma máme,bydlíme v posledním bytě nahoře) v konečném součtu prý zaplatíme tak, nebo tak a máme si dát topení na dvojku a nechat tak po celou zimu. Na každém radiátoru máme "měřič". Něco říkala ve smyslu, že se to stejně bude rozpočítávat na m2, tak pak na co jsou ty "měřiče" na radiátoru a je lepší mít topení na dvojku, nebo netopit, co je úspornější?

Předmět Autor Datum
Tak tedy: od 1.1.2015 platí nová vyhláška na rozúčtování nákladů na topení 269/2015, která ve zkratc…
filuna 05.01.2016 13:22
filuna
Mimochodem, od dříve platící vyhlášky se liší jen poměrem mezi základní a spotřební složkou, limity…
filuna 05.01.2016 13:26
filuna
Jen bych opravil ten termín - tato vyhláška je v platnosti od 16.10.2015, s účinností od 1.1.2016.
Kurt 05.01.2016 17:29
Kurt
Jo, jasně, jsem zas o rok pozadu. Myslel jsem prostě že to platí teď od ledna. Sakra, než si zas zvy… poslední
filuna 06.01.2016 09:42
filuna

Tak tedy:
od 1.1.2015 platí nová vyhláška na rozúčtování nákladů na topení 269/2015, která ve zkratce říká:
1) náklady se rozdělí na základní složku rozdělenou podle m2 a spotřební složku rozdělenou podle náměrů ITN (indikátory topných nákladů - tedy měřiče na radiátorech)
2) základní složka činí 30 - 50% nákladů na otop, její výše se stanoví na schůzi Shromáždění vlastníků a rozděluje se poměrně podle podlahové plochy, čili jednoduše řečeno 30- 50% nákladů jde podle m2, nikoliv podle náměrů na měřičích
3) zbytek se rozdělí podle náměrů na měřičích poměrově, nicméně ještě s dodatečnými úpravami
4) v každém bytě se spočítá průměrná hodnota spotřeby na m2 a dále se spočítá celková průměrná hodnota spotřeby za celý dům
5) v každém bytě je povolená odchylla průměrné hodnoty v daném bytě od celkové průměrné hodnoty 80 - 200%, tedy nesmí být menší než 0.8x celkový průměr a nesmí být větší než 2x celkový průmer
6) tam kde průměrná spotřeba vybočí z povoleného limitu nastaví se spotřeba na limitní hodnotu, tedy šetřím-li hodně a je-li v mém bytě průměrná hodnota 20% celkové průměrné hodnoty, zaplatím 80% průměrné hodnoty, jsem li saunista a v mém bytě mám průměrnou hodnotu rovnou 300% celkové, pak zaplatím jen 200% průměrné
7) tímto způsobem se opraví všechny "vybočující" byty, čímž se změní výsledné číslo celkové spotřeby (někomu jsme to navýšili, někomu možná ponížili), tyto upravené byty se odečtou od celkové spotřeby a zbytek se rozdělí zase poměrově na zbylé byty. A tak pořád dokola až nikdo nevybočuje.

Má to několik důvodů, nejsem toho ani obhájce ani odpůrce, prostě to tak je. Jedním z důvoduů je samozřejmě fakt, že v bytovém domě dochází k prostupu tepla mezi byty a tak i ten, kdo vypne topení úplně má doma často pohodlných 19°, ačkoliv s vyhaslými kamny by v rodinném domě měl třeba nepohodlných -10°. Prostě ho vytopí sousedi a dotyčný de-facto parazituje na druhých (ať už vědomě nebo nevědomě).
Druhá věc je, že je potřeba vytápět dům například i z hygienických důvodů a technických důvodů - pokud klesne teplota zdi pod rosný bod, bude na povrchu stěny docházet ke koncentraci vodních par a vzniku plísní, vlhnutí stěn může mít dopady i na kontrukci, omítky atd.

Takže šetřit má smysl, ale smysluplně. Lepší je určitě mít topení na 2 než netopit ;-)
Filip

Mimochodem, od dříve platící vyhlášky se liší jen poměrem mezi základní a spotřební složkou, limity a pak tím, že v nové vyhlášce je jasně stanovený postup vyrovnání, kdežto v minulé se psalo, že je to potřeba upravit "vyhodnými výpočetními metodami". Logika ale zůstává pořád stejná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru