Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení reproduktorů autorádia

Zdravím,
potřeboval bych poradit jak zapojit reproduktory k rádiu - potřeboval bych vědět, který kabel(jaká barva) je od jakého reproduktoru.
Nějak jsem to propojil, ale rádio hraje špatně - mám to nejspíš přepolované. Věděl by někdo jak to zjistit? Už jsem takhle auto koupil - s ustřiženým konektorem.
Fotka kabelů:
TVFF
URG3

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Značka a typ autorádia? Předpokládám, že hrají všechny reproduktory. Pokud ne tak odpojit kabely rep… nový
Stefran 11.07.2021 19:37
Stefran
To jako že ze skříňky rádia vedou jen dráty? Nebo jsou zapojené v nějakém konektoru. Bohužel jednotn… nový
ml1 12.07.2021 14:07
ml1
To se na dálku nedá přesně určit. Jsou to jen dohady. Je třeba měřit a zkoušet. Jisté je jen to, že… nový
Paron 12.07.2021 18:15
Paron
Tak bohužel i když jsem zapojil kabely správně tak rádio hrálo blbě. Takže tím to nebylo. Nejspíš to… nový
Josef78 20.07.2021 16:47
Josef78
Napíši to takhle: hraji kvalitně autorádia co kdysi stáli i 12ti, a víc. To dnešní autoradia nejsou… poslední
jezekhifi 20.07.2021 17:10
jezekhifi

Značka a typ autorádia?
Předpokládám, že hrají všechny reproduktory. Pokud ne tak odpojit kabely reproduktorů a zjistit 1,5V baterií která dvojice kabelů je kam.
Poté už jen podle barev zjistit + a - výstupů z rádia.
Barvy kabelů nejsou u všech autorádií stejný.
Přepólováním - záměnou + a - je to opravdu divný zvuk.

To jako že ze skříňky rádia vedou jen dráty? Nebo jsou zapojené v nějakém konektoru.
Bohužel jednotné barvy už dneska nejsou ani v elektroinstalaci (i když se ze zvyku drží poslední platné označení, dneska kromě žlutozelené normy nic nepřikazují). Já bych třeba čekal, že stejná barva bude k jednomu reproduktoru a pruh bude značit (+) nebo (-) ale v těch barevných makaronech takovou souvislost nenacházím (červená a modrá by mohla být levá a pravá, zelený pruh by byl minus, ale co ty ostatnní dráty, no nespíš to bude jinak (cvičení hodné IQ testů); navíc ne všude je levice červená ("firemní" barva KSČ byla dobou mnemotechnickou pomůckou), poslední dobou je červená pravice).
Pokud jsou ty repráky zapojené proti zemi, je to jednoduché (zem je jeden pól (čekal bych (-) na reproduktoru) živý vodič je ten druhý), ale to u autorádií často neni (používá se můstkové zapojení pro dosažení většího výkonu při omezeném napětí). Pak jsou ale oba vodiče živé.

Polarita reproduktorů se zjistí třeba pomocí baterky, ale asi ani tam neni jednota, protože si pamatuju, jak audiofilní spolužáci řešili, jestli při správné polaritě (v souladu s označením) jde membrána dovnitř nebo ven (a zdá se, že to různí výrobci reproduktorů značí různě). Dřív platilo, že je to jedno, jen musí být polarita souhlasná u všech reproduktorů (jinak to rozhodí stereo).

Polarite výstupů by se potom dala určit nejsnáz s použitím osciloskopu, bez něj by to bylo složitější (i když ne nemožné).

Nejsnažší by bylo najít k tomu rádiu nějaký manuál - obvykle stačí zadat typové označení a něco se najde, ale předpokládám, že toto selhalo.

Poslední možností by bylo podívat se, kam to vede vevnitř (pokud je použitý nějaký běžný integrovaný zesilovač, nemusel by být problém to rozklíčovat), ale při takovém dotazu pochybuju, že byste toho byl schopný.

Tak bohužel i když jsem zapojil kabely správně tak rádio hrálo blbě. Takže tím to nebylo.
Nejspíš to bude rádiem, vyměnil jsem ho za jiné a to hraje úplně jinak... Krásně!
Akorát je mi ho líto, je to pěkné 2DIN, nějaký android čínský, ale funguje dobře, rychle, má spoustu funkcí, ale ten zvuk je hrůza. Jen mě tak napadlo, nemůže to být slabým kabelem od rádia? Má totiž jiný konektor než to rádio za které jsem to vyměnil. Ale už od pohledu to android rádio má takové "zvonkové" dráty, úplně tenké, ocelové. A to rádio za které jsem to vyměnil má dráty krásně silné a měděné. Nebo je to spíš nějakým slabým zdrojem v tom čínském rádiu?

Napíši to takhle: hraji kvalitně autorádia co kdysi stáli i 12ti, a víc. To dnešní autoradia nejsou za ty love ani schopné kvalitně hrát.
Viz značka Blaupunkt. Starý Blapunkt (ještě kodovaný kartou) co mám v autě hraje opravdu nádherně, steně tak víc jak desel let starý Kenwood kdc 4080r.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru