Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Staviame záhradnú búdu svojpomocne I.

Tento článok je návodom na stavbu búdy na náradie, respektíve väčšieho záhradneho domčeka. Je to návod amatéra , ktorý nemal skúsenosti so stavbou, ale mal by dokázať, že aj zbežne zručný chlap by mal byť schopný takejto stavby. Samozrejme počas stavby som urobil kopec začiatočníckych chýb, pravdepodobne sa nejaké nájdu aj tu, ale práve preto ho sem dávam.

Prečo som sa rozhodol stavať svojpomocne

Všetko to začalo pred vyše rokom, keď som sa presťahoval na dedinu a kúpil dom bez akéhokoľvek príslušenstva. Po čase samozrejme začal chýbať odkladací priestor na náradie, bicykle a pod, čo sa v bežnom bungalove dosť blbo udržiava.
Samozrejme pôvodne som chcel búdu kúpiť. Kvôli cene som sa dosť dlho pozeral po plechových búdach, ktoré imitujú drevo.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3413-21314-3       00-300-true-false-jpg]
Na základe tejto diskusie som však od plechovej varianty ustúpil.
Začal som googliť a obvolal pár predajcov záhradných domčekov. Našiel som síce domčeky, ktoré by mi tvarom aj usporiadaním vyhovovali, bohužial mnou požadované rozmery (4x3m) nikto neponúkal. Pri telefonáte mi už boli ochotní spraviť projekt väčšieho domčeka, bol som ochotný akceptovať aj vyššiu cenu, ale čo ma zarazilo firma mi nechcela dodať návod a trvala na vlastnoručnom postavení. Tam to už začalo zaujímavo naskakovať, doprava, ubytovanie...atď.
A vtedy som sa rozhodol, že si to postavím sám. Skúsil som ešte obrátiť na českých dodávateľov, ktorí zvyknú bývať lacnejší oproti slovenským, ale mnou vybratý domček ma zarazil cenou...110 000 CZK. Uf to je proste moc.
Nie, búdu si postavím sám, doslova a do písmena. Začalo sa to na káve, kde som mi kamarát spravil pár čiar na A4, prepočítal zopár vecí na telefóne a z kávy som odchádzal s rozpisom základného materiálu. Blbé bolo, že som celkom nerozumel čo je čo, čo sa mi neskôr vypomstilo, pretože som musel rezivo ešte dokupovať. Začal som trošku šmejdiť po nete, pretože mi neboli celkom jasné ako mám postupovať. Najviac som sa inšpiroval touto fotkou (pozor to nie je moja búda, len vzor, ktorý ma inšpiroval)[http://www.valtershop.cz/images/products/dum-zahra       da/85422-domek%20na%20nářadí%203x5,5m%20cena%20od%       2095000.JPG] a samozrejme chcem poďakovať aj pánovi Kučerovi, že zverejňuje na svojom webe nákresy svojich výrobkov, konkrétne www.pergolykucera.cz , kde som silne čerpal inšpiráciu.

Voľba typu domčeka, strecha, základy, materiál

Vráťme sa ešte na úplny začiatok. Aký typ domčeka som zvolil? Prvý problém, čo som riešil bola strecha. Samozrejme klasické áčko by bolo fajn, ale volil som z môjho pohľadu najjednoduchšiu cestu a tou bola pultová strecha. Rozmery som stanovil nakoniec na 5x4 m, s odkrytou (2x4m) a zakrytou časťou (3x4m).
Ok mám vybratú strechu, čo na ňu? Väčšina ľudí pri takýchto stavbách siaha po plechovej streche, mne sa plech moc nepáčil, takže som sa rozhodol pre asfaltový šindel. Hlavný dôvod bola manipulácia s ním a jeho jednoduchá montáž. Navyše je to krajšie ako plechové obludy, aj keď moju strechu ocení akurát tak sused ak pôjde kŕmiť psov, inak je neviditeľná.
Strechu som vyriešil pomerne rýchlo. Oveľa väčší problém sa ukázal výber podkladu. Klasika je betónová doska, ničmenej ja betón moc nemusím a tak som silno premýšľal nad zemnými vrutmi. Hoci som im spočiatku veľmi nedôveroval čím viac som sa o túto technológiu zaujímal tým väčší záujem u mňa budila. Nakoniec som ju zamietol z viacerých dôvodov. Prvý bol, že sa mi nechcelo veriť, že vruty dokážu uniesť takú váhu a že si časom do tej zeme kúsok „nesadnú“. Na nete som našiel však kopec fotiek aj väčších a ťažších stavieb ako som mal ja na vrutoch a vyzeralo to nádejne. Druhý dôvod bol závažnejší a to cena. V čase, keď som plánoval túto stavbu boli zemné vruty pomerne drahá záležitosť. Ceny šli za cca rok dosť dole, dnes by tento dôvod nebol už taký vážny. Tretím dôvodom bola technológia zavrtávania vrutov do zeme, kde som si v tej dobe myslel, že bez špeciálneho nástroja ten vrut proste do zeme nenarvem.

Základy

Zvolil som si kompromis, cenovo aj pocitovo a to základy tvorené DT profilmi (šalovačky), ktoré som mal „skladom“, keďže som sa chystal robiť základy na plot. Takže som si vykopal jarok, ktorý som trošku "vystlal" štrkom frakcie 16-32 a začal ukladať jednotlivé šalovačky. Tu sa ako pomerne veľký problém ukázalo držať profily v línii a vo vodováhe. Po mnoho pokusoch som zistil, že centimetrové rozdiely proste vždy budú a so slovami, že ide o búdu na náradie som ich vyplnil do 3/4 betónom. Do rohov a potom cca každý 1m, respktíve 1,5m na druhej strane som vsadil U profil ako základ pre oporné body. Opäť som mal problém udržať U profil vo vodováhe a ešte ich mať v rovine aj medzi sebou. Dodatočne som si uvedomil, že ak bude jeden profil o 1cm vyššie, tak len proste skrátim jeho oporný hranol o 1cm a opäť mám rovinu. Tu sa trošku ukazovali nevýhody ak človek nemá žiadneho pomocníka.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3414-buda1-j     pg]
Šalovačky som ešte pre istotu trošku obhádzal betónom aj zo strán nech sa zväčší ich plocha a na záver do nich vsunul tenkú roxorovu tyč na dodatočné vystuženie.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3415-buda2-j     pg]

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru