Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně topit v kotle ATMOS DC 18 S

Zdravím Vás s konečně jiným dotazem. Známý má asi 1 rok výše uvedený kotel a zdá se mu, že kotel málo vydrží hořet. Např. přes noc, když naloží plný kotel dřeva, tak ráno už nejsou v kotli ani žhavé uhlíky dřeva a musí roztápět znova. My máme kotel VIADRUS Hercules U 26 4článek, když večer naložím plný kotel dřeva, tak ráno stačí trochu přiložit a jedu odznova. Prosím Vás o nějaké tipy (a nastavení kotle), jak správně topit v Atmosu, popř. bych ocenil i nějaký tip k topení ve Viadrusu (rád se něco přiučím). Díky :-D :beer:

Předmět Autor Datum
Prikladať tvrdé, listnaté, suché drevo, uškrtiť na doraz spodnú klapku s prívodom vzduchu. Ako chce…
ahasver.chamachir 31.08.2018 13:56
ahasver.chamachir
Ako chceš inak, po domácky, riešiť technologické, výrobcom otestované, výrobou dané rozmery a nastav…
JanMK 31.08.2018 14:05
JanMK
Vprvé řadě topit tak jak se píše v manuálu.Postupem času praxí přijdeš na vlastní vychytávky jak uše…
kap.dabac 31.08.2018 17:49
kap.dabac
Tento kotel výrobce doporučuje instalovat s akumulačními nádobami protože by kotel měl topit na opti…
Stefran 31.08.2018 18:44
Stefran
Netopím dřevem, ale jednou jsem se s někým bavil o topení dřevem a on dával na noc jeden špalek syro…
nerady 01.09.2018 19:12
nerady
Konkrétně s Atmosem zkušenosti nemám. Ale všeobecně s více jinými kotly, kamny, krby a krbovými kamn…
George63 02.09.2018 11:58
George63
Díky za Vaši odpověd! :-D poslední
JanMK 02.09.2018 13:11
JanMK

Prikladať tvrdé, listnaté, suché drevo, uškrtiť na doraz spodnú klapku s prívodom vzduchu.

Ako chceš inak, po domácky, riešiť technologické, výrobcom otestované, výrobou dané rozmery a nastavenia kotla, aby si sa doma nezadusil spalinami či CO2?

Vprvé řadě topit tak jak se píše v manuálu.Postupem času praxí přijdeš na vlastní vychytávky jak ušetřit na palivu a jak topit úsporně.Ovšem tyto zkušenosti nezískáš za jednu nebo dvě topné sezony.Ono topit pod kotlem správně je v podstatě i druh umění.Nejen aby to dobře a úsporně hřálo ale také nezadehtovat dušením kotle jak vlastní kotel tak komín.Také důležité je pravidelné čištění kotle.Ale jak říkám všechno chce svůj čas.Žádný učený z nebe nespadne.

Tento kotel výrobce doporučuje instalovat s akumulačními nádobami protože by kotel měl topit na optimální teplotu a výkon.
Přebytek tepla se po vyhřátí objektu akumuluje v nádržích a "dotápí" objekt po vyhasnutí kotle.

Učím se topit s kotlem Atmos C 18 S :) S dobrou automatickou regulací co docela jde.

Konkrétně s Atmosem zkušenosti nemám. Ale všeobecně s více jinými kotly, kamny, krby a krbovými kamny, plynovými a dnes už dokonce i s automatickými kamny a kotli na peletky a i s adaptérem na automatické spalování hnědého uhlí (i na tom Viadrusu).
Takže teorie (potvrzená praxí) ;-)
Rychlost, výkon a účinnost hoření závisí na druhu paliva, tahu komína a množství vzduchu jdoucího pod rošt, případně do topeniště. Takže důležité je, aby každé topidlo spalující nějaký produkt (dřevo, brikety, hnědé uhlí, černé uhlí) mělo přiměřený a dostatečný tah komína a dobře uzavíratelná a těsnící dvířka pod rošt, případně pro přídavný vzduch (u krbových kamen). U některých bývá i "komínová klapka", kterou je možno regulovat i tah komína.
Vysoká účinnost kotle (nízká spotřeba paliva při vysokém topném výkonu) bývá dána různým nastavením množství vzduchu pod rošt a případně i do topeniště (viz přídavný vzduch pro krbová kamna). Pokud chceš však dosáhnout prodloužení hoření (viz základní dotaz), pak je nutno co nejvíce "přiškrtit" přívod vzduchu do spalovacího prostoru. Tím však podstatně snižuješ uvedenou účinnost, zvyšuje se kondenzace spalin, jak v topeništi, tak i v kouřovém systému. Topidlo dehtuje (i v závislosti na spalovaném produktu a jeho obsahu vlhkosti) a v komíně se usazují podstatně více saze a je jej nutno častěji čistit a vzhledem k dehtování i občas dehet "vypálit", aby bylo možno komín řádně vyčistit.
Pokud chceš omezit toto dehtování při sníženém přívodu vzduchu, je to možné částečně pouze kvalitním a suchým palivem.
Takže jedno je proti druhému. Pokud chceš topit s vysokou účinností a s dobrým spalováním (a aby topidlo nekouřilo) je nutné kvalitní a suché topivo a přiměřené množství vzduchu.
Pokud chceš, aby oheň v topidle dlouho vydržel, pak je to na úkor kvalitního spalování a účinnosti a je nutno co nejvíce snížit množství vzduchu do topeniště.
A k tomu je nutno, jak už jsem výše uvedl, aby topidlo dobře těsnilo v podroštové části, aby palivo hořelo co nejpomaleji, ale taky i v ostatních částech (topeniště, kouřové roury, komín), aby nemohlo docházet k úniku kouře, nebezpečných spalin a zejména CO2.:x::-D
U těch automatických systémů už to bývá většinou řízeno programově, čidly a automatikou. Ale to už je zase jiná.;-)

"Cílem života je sebezdokonalování a naším posláním je zdokonalovat sami sebe" (případně s tím pomáhat i druhým, pokud mají zájem:-D).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru