Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace kotle na tuhá paliva

Vlastním od společnosti Kovarson automatický kotel Viadrus U26 35kW. Původní připojení přes třícestný ventil jsme teď změnili na čtyřcestný a přidali regulaci s pokojovým termostatem a čidly na výstupu hned u kotle a za ventilem. V malém i velkém okruhu je vždy čerpadlo. Čerpadlo malého okruhu běží trvale, čerpadlo velkého okruhu si řídí regulace. Nastal ale problém. Kotel natopí žádanou teplotu např. 65st, vypne, regulace ale po dosažení "své teploty" ventil zavře a běží jen čerpadlo velkého okruhu. Kotel tak setrvačností dosáhne až 90 stupňů. Poradíte funkční nastavení? Díky. Níže uvádím nastavení, jaké teď mám:
Kotel:
čas podávání - 6s
čas mezi podáváním - 14s
násobek podávání - 4
čas přestávky - 5min
zadaná teplota - 65st.

Regulace:
žádaná teplota - 45
hystereze - 10
dynamika ventilu - 20
teplota spuštění čerpadla - 50
hystereze čerpadla - 4

Předmět Autor Datum
Myslím, že popis nastavení regulace není relevantní, bez údajů o chování topné soustavy. Připomínám,…
mirektatra 20.09.2013 06:07
mirektatra
Litinový kotel bude mít vždy větší tepelnou setrvačnost než plecháč. Pokud Vám to z nějakého důvodu…
Fortys 20.09.2013 13:56
Fortys
Na druhou stranu - výkon kotle (35) je značný, tedy i objekt bude mít asi velkou tepelnou ztrátu. Žá…
mirektatra 20.09.2013 16:22
mirektatra
Mirektatra: Máš pravdu, podle té teploty to bude podlahovka. Toho jsem si nevšiml. Potom platí to co…
Fortys 20.09.2013 19:36
Fortys
Topný systém tvoří 19 plechových radiátorů v domě o ploše 400m2. Rozvody ocelové trubky. Součástí js…
kotloš 20.09.2013 21:06
kotloš
1 - ekvithermní regulace - její problém je netrpělivost, nebo neznalost provozovatele a tím její chy…
mirektatra 20.09.2013 22:07
mirektatra
Momentálně jsme ve fázi "vychytávání" much. Zatím jsme zjistili, že vysoké natápění kotle způsoboval…
kotloš 20.09.2013 22:24
kotloš
Přikládám fotku regulace a náčrtek systému.kotloš [1k66.jpg] [1p61.jpg]
Apophis 20.09.2013 22:58
Apophis
Hmm, takže ten systém je zapojený trochu jinak, než k čemu je /výrobcem/ určený regulátor? Popravdě,…
mirektatra 21.09.2013 04:06
mirektatra
Nechtějte při velkém výkonu kotle, aby regulace byla rychlá Já bych právě potřeboval, aby se ventil…
Apophis 21.09.2013 19:26
Apophis
Předpokládám, že "dynamika" je - čím větší číslo, tím pomalejší chod. Pokud je to opačně, nastavte t…
mirektatra 21.09.2013 20:31
mirektatra
Předpokládám, že "dynamika" je - čím větší číslo, tím pomalejší chod. 3. Dynamika ventilu Vyšší hod…
Apophis 22.09.2013 08:01
Apophis
3- ...pak tedy odvolávám, co jsem psal a je nutné číslo snížit na minimum (zpomalit chod serva) 5-…
mirektatra 22.09.2013 21:37
mirektatra
Aha..., a je nutné, aby se do toho motala ta venkovní teplota?
Apophis 22.09.2013 22:02
Apophis
Není to nutné, ale je to výhodné, protože pak má regulace smysl - je úsporná a bezobslužná. Pokud do…
mirektatra 23.09.2013 15:02
mirektatra
To je jasné. A co názor Fortyse výše ?: Problém je, že v praxi jsem moc dobře fungujících systémů s…
Apophis 23.09.2013 21:00
Apophis
No, je to jen moje osobní zkušenost u několika (4) známých, kteří od ekvitermu upustili protože to n…
Fortys 23.09.2013 23:00
Fortys
Vyměnili jsme servo motůrek za Belimo a teď to vypadá, že to běží pěkně. Jediná kaňka na kráse je, ž…
Apophis 24.09.2013 06:58
Apophis
Ekvitherma je určená tam, kde je soustava natolik rozdílná /rozlehlá/, že není možné určit referenčn…
mirektatra 24.09.2013 12:11
mirektatra
Je fakt, že by to bylo asi lepší, protože termostat máme v nejteplejší a nejfrekventovanější místnos… poslední
Apophis jinde 25.09.2013 09:18
Apophis jinde

Myslím, že popis nastavení regulace není relevantní, bez údajů o chování topné soustavy. Připomínám, že jedinou skutečnou odezvou o jejím stavu, je ve Vašem případě teplota zpátečky topné vody. Jde o to, jestli kotel má dostatečnou technickou možnost skokově snížit svůj výkon až podle hodnoty teploty na primárním/kotlovém okruhu. Pokud se kotel nedokáže tak rychle přizpůsobit, musí se zpomalit rychlost pohybu čtyřcesťáku a oběhovka sekundárního okruhu musí běžet, dokud se 4cesťák nezavře.
- Zkrátka: Při snižování výkonu /dosažení teploty/ bych ovládal pokojovým termostatem 4cestný ventil, oběh v radiátorech běží, dokud se ventil neuzavře. Zvyšování výkonu bude ale podřízené dosažené teplotě v kotlovém okruhu /dokud kotel nedosáhne provozní teploty/.
- Další možností je připojení akumulační nádrže, kam se přebytek výkonu uloží a použije při startu /požadavku/ topné soustavy. Volbou vhodného objemu by se i omezil počet startů kotle, kdy pracuje s horší účinností.

Litinový kotel bude mít vždy větší tepelnou setrvačnost než plecháč. Pokud Vám to z nějakého důvodu nevyhovuje (nevím proč) tak je prostě nutné to zbytkové teplo někam odvést. Jednou z možností je akumulační nádrž jak radil Mirektatra. Mě přijde u automatu akumulační nádrž zbytečná a raději bych tam včlenil kombinovaný bojler. Pokud to nejde nebo nechcete pak se budete muset smířit s tím, že čtyřcestný ventil nemůžetete hned úplně zavřít a oddělit tak oba okruhy. V důsledku toho ale bude referenční místnost kde je termostat přetápěná do doby než teplota v malém okruhu klesne na Vámi vyhovující teplotu.

Na druhou stranu - výkon kotle (35) je značný, tedy i objekt bude mít asi velkou tepelnou ztrátu. Žádaná teplota regulace je 45°C, tedy se jedná nejspíš o podlahové topení, které se vzhledem ke konstrukci podlahy chová dosti "akumulačně". Z toho soudím, že zpomalení překlápění 4cesťáku /který se otvírá jenom tak, aby teplota nepřesáhla 45 a přitom byla zachována provozní teplota kotlového okruhu/ tedy nepovede k výraznému přetápění referenční místnosti - úvaha :?:
Není na tak (předpokládám) velký objekt regulace podle "referenční místnosti" trochu "ubohá" ? Nezasloužilo by si to už "ekvithermu"?

Mirektatra: Máš pravdu, podle té teploty to bude podlahovka. Toho jsem si nevšiml. Potom platí to co jsi napsal v prvním příspěvku a zpomalení překlápění čtyřcestného ventilu by mělo "problém" vyřešit. Ekviterm je teoreticky výborná věc. Problém je, že v praxi jsem moc dobře fungujících systémů s ekvitermní regulací neviděl. Ale nejsem topenář takže nevím co bylo příčinou, že to nechodilo jak má.

Topný systém tvoří 19 plechových radiátorů v domě o ploše 400m2. Rozvody ocelové trubky. Součástí jsou dva kombinované bojlery bohužel napojené na velký okruh. Dům je z konce 19. stol., poctivá práce s metrovými zdmi a úžasnou akumulační schopností.
Problém je, že v momentě, kdy místnost s pokojovým termostatem dosáhne požadované teploty, vypne se čerpadlo a do všech místností v přízemí rázem přestane proudit teplo. Topí jen jedna větev nahoře, zřejmě tlačená čerpadlem malého okruhu (?). Nechápu, proč čerpadlo na velkém okruhu řízené řídící jednotkou neběží pořád a regulaci nezajišťuje jen ventil. Ten také má podle mě zbytečně velké kroky, tzn. že otevírá vždy do plna, čímž poklesne teplota kotle až na 35 st. a pracně to pak dohání. Díky všem za reakce.

1 - ekvithermní regulace - její problém je netrpělivost, nebo neznalost provozovatele a tím její chybné nastavení. Aby fungovala dobře, musí se citlivě nastavit na setrvačnost a tepelné ztráty budovy, což je zdlouhavé a nikdy to neudělá při prvním nastavení instalační firma :-(
2 - regulace, tak, ja ji popisujete, má tolik neřestí a hrubých závad, že bych doporučoval její kontrolu, případně úpravu a nastavení nějakým odborníkem. Není přece možné, aby kotel pracoval v tak nízké teplotě při roztápění - má nehospodárný provoz a ničí se nízkoteplotní korozí, aby se v zápětí přetopil nadbytkem výkonu. To, že část systému běží bez ohledu na regulaci, je další nehospodárnost a vážná chyba.
3 - o "řídící jednotce" nebyla dosud řeč - copak umí a co má za úkoly? Nemůžete sem nakreslit schéma topné soustavy? Někdy se divím, jaké "boty" dokážou udělat i dlouholetí topenáři, když "roubují" nové na staré... :-(

Momentálně jsme ve fázi "vychytávání" much. Zatím jsme zjistili, že vysoké natápění kotle způsobovala kombinace jeho nastavení a špatně fungující klapka u ventilátoru, která propouští vzduch i po přechodu kotle do fáze "dozor", takže uhlí na retortě stále hoří. Již při změně nastavení kotle se "nepřetápí". Teplota spadla pravděpodobně z důvodu, že jsem úmyslně nastavil vysokou žádanou teplotu na pokojovém termostatu, takže spustilo čerpadlo, jež dalo do oběhu všechnu tu neohřátou vodu stojící do té doby v trubkách. Teď pomalu natápí, tak jsem zvědav, co bude, až si kotel natopí celý systém. Řídící jednotka je to tahle: www.top-termostat.cz.

Hmm, takže ten systém je zapojený trochu jinak, než k čemu je /výrobcem/ určený regulátor? Popravdě, jsem zastáncem regulace podle zpátečky, protože jenom ta dává nějakou odezvu toho, co se děje v baráku. Jenomže v tomhle zapojení mi uniká funkce toho regulátoru :-( - tedy pokud to nemá jenom udržovat stálou teplotu topné vody (regulační nesmysl, ale možná jsem něco přehlédl), protože tohle zapojení (dle výrobce regulátoru) by jen udržovalo nepřekročení maximální teploty do podlahovky a ta už potom musí mít svoji regulaci podle stavu místností.
- Ani chybné uživatelské nastavení požadavku teploty nesmí vést k tomu, aby se kotel "vychladil". Proto tam přeci máte kotlový okruh a 4cesťák, ne?! Pokud regulace tuhle funkci nemá (a tahle ji má), lze to obejít tak, že se do vracečky kotlového okruhu dá termostat s nastavenou minimální teplotou provozu a pokud ji kotel nedosahuje /je to kritická chyba/, rozpojí se tím obvod pokojového termostatu (systém si myslí, že je natopeno a začne zavírat směšovák). Teplota sice trochu kolísá - kmitá v závislosti na hysterezi přidaného termostatu a rychlosti směšováku, ale účel - vyloučení nízkoteplotnáho provozu kotle - je dosažen.
- Výše píšete o tom, že část soustavy topí, ikdyž čerpadlo je vypnuté a teplota kotle se tím dostane pod provozní minimum. 4cesťák odděluje oba okruhy hydraulicky, takže kotlové čerpadlo to na svědomí nemá mít. Nežádoucí samotížné cirkulaci (části) topné soustavy se dá zamezit namontováním pružinové zpětné klapky na výstup čerpadla topného systému. Bez toho je regulace jen částečně účinná a tady vidím kámen úrazu :-(.
- Nechtějte při velkém výkonu kotle, aby regujace byla rychlá. Dojde k jejímu rozkmitání do maximálních a minimálních teplot. Píšete, že budova má značnou akumulaci - dlouhou odezvu změny teploty topení na změnu teploty vzduchu. Zpomalením chodu směšováku tedy místnost nepřetopíte, ani nevychladne - využijte toho. S dynamikou ventilu bych začal tak na 50ti a postupně ji snižoval...

Nechtějte při velkém výkonu kotle, aby regulace byla rychlá

Já bych právě potřeboval, aby se ventil pohyboval pomalu a neotvíral během dvou sekund do plna.
Už toho tady bylo napsáno hodně a určitě to budu konzultovat s firmou provádějící montáž, ale z mého laického pohledu by mi stačilo, kdyby prostě čerpadlo topného okruhu běželo pořád nebo v pravidelných intervalech "protáhlo" topný systém a regulace řídila ventil. Vždyť se jedná o dva oddělené okruhy, z nichž jeden připouští teplo do druhého.
Když totiž čerpadlo vypne, a už jsem to tu, myslím, psal, cirkulace v topném okruhu dál běží, ale najde si jen cestu menšího odporu, tudíž topí do větve s menším počtem radiátorů (bohužel termostat je právě v této větvi). Větší větev vychladne a když pak termostat spustí čerpadlo, všechna ta vychlazená voda se dá do pohybu a díky do plna otevřenému čtyřcesťáku prudce ochladí kotlový okruh. Kotel pak dře jak mezek...
Do doby, než mi jiná firma dá do pořádku ventilátorovou klapku, nastavili jsme doraz ventilu tak, aby nemohl úplně zavřít a malý okruh se nepřetápěl. Dynamiku ventilu jsem tedy nastavil na 50 a uvidíme. Každopádně je to celé roze.rané a já jen lituji, že jsem tam nenechal ten původní třícesťák a pěkně si to reguloval růčo... :-D

Předpokládám, že "dynamika" je - čím větší číslo, tím pomalejší chod. Pokud je to opačně, nastavte to na co nejpomalejší chod 4cesťáku. Pokud by to bylo i tak rychle, dá se vřadit do napájení směšováku cyklující relé, které trvalý chod serva "rozseká" na krátké impulsy. To, že část topení cirkuluje samotíží, regulační pochod dost narušuje. Podle mých zkušeností fakt stačí dát na výtlak čerpadla zpětnou klapku s pružinkou - tu samotíž nepřetlačí. Ano, máte pravdu, oběhovka topení může běžet stále a směšovák pak reguluje v malých krocích podle pokojového termostatu. Celá regulace je ale trochu divná - směšovák, tedy citlivé nastavování teploty vody a ovládá se podle pokojového termostatu "ano/ne" :-(. U směšováku bych očekával povely "o hodně víc, o trochu víc, už to bude, malinko ubrat, víc ubrat, honem zavři-je studený kotel" 8-). K tomu by to ale teplotu (v místnosti, nebo venku) mělo měřit, ne pouze říkat "ano/ne".
"Kotel dře jak mezek..." - takhle to chodit nemá, ale takhle:
1- kotlový okruh je natopený, místnost začíná chladnout
2- zapne pokojový termostat, spustí čerpadlo a začne otevírat směšovák, ten začne pouštět teplou z kotlového okruhu
3- kotlový okruh klesne a kotel se roztopí
4- pokud výkon kotle stačí zvýšit teplotu, kotel se utlumí, ale směšovák otevírá a topení stále topí
5- pokud kotel nestíhá, klesne teplota kotlového okruhu pod nastavenou mez, směšovák začne zavírat a kotel se zvedá
5- takhle to topí (nebo kolísá), dokud se teplota v radiátorech nezvedne natolik, že ohřeje místnost a:
6- termostat vypne, směšovák zavírá, kotlový okruh stoupá a kotel se odstaví (nebo cykluje se stále delšími přestávkami) na nejvyšší nastavené teplotě na kotli.

Předpokládám, že "dynamika" je - čím větší číslo, tím pomalejší chod.

3. Dynamika ventilu
Vyšší hodnota parametru způsobí rychlejší reakci ventilu na kolísání teploty
vody. Na druhou stranu však může způsobit větší překmity teploty. Reakce na
náhlý pokles teploty vody při nízké/vysoké hodnotě dynamiky je popsána na
obrázku.(jde o graf, nepřikládám)

U směšováku bych očekával povely "o hodně víc, o trochu víc...

Termostat vysílá právě bohužel povely ANO/NE (spíná, vypíná)

5- pokud kotel nestíhá, klesne teplota kotlového okruhu pod nastavenou mez, směšovák začne zavírat a kotel se zvedá

Vypozoroval jsem, že v této fázi zůstává ventil doširoka otevřený, stojí jen čerpadlo velkého okruhu. Čerpadlo malého okruhu ale tak dokáže protlačit vodu skrz otevřený ventil do velkého okruhu, takže teplota dál roste a kotel dře, aby natopil svůj okruh. Pak teprve se zavře ventil.
Teplota v místnostech s 3,7 m vysokými stropy je velmi stabilní, takže hodně dlouho trvá, než termostat znovu sepne. Mezitím se děje to, co jsem popsal výše (jedna větev chladne, druhá je stále teplá a tím spíš termostat nespíná). Pro ilustraci, včera večer vzrostla teplota v měřené místnosti (45m2) na 23 st a dál rostla (přestože je termostat nastavený na 22)a dva ze tří radiátorů byly zavřené. Venku 14 st. Odstavil jsem kotel a teď ráno po 10 hod je v místnosti stále 22st, čili teplota bez topení klesla jen o stupeň! Barák je nezateplený, jen plastová okna...
Co vyřadit pokojový termostat a ventil řídit jen podle teploty vody na zpátečce? Bude i tak nutné instalovat pružinovou klapku? Nechce se mi zase něco vyřezávat na potrubí :-)

3- ...pak tedy odvolávám, co jsem psal a je nutné číslo snížit na minimum (zpomalit chod serva)

5- ...tak je něco blbě :-(. Když se kotel "podchladí", musí se servo zavřít (zavírat), jinak jasně kotlové čerpadlo protlačí teplo do topení. V tomhle případě není podstatné, zda čerpadlo topení běží, nebo ne. :i: A už vím, co je blbě :-) : tahle regulace je určená pro třícestný směšovák. Tam stačí vypnout oběhovku, páč tam druhá není a případná samotíž systému svojí vlastností "pomalého proudění při malé teplotě" sama vyreguluje nízkou teplotu kotle :-(. Váš čtyřcestný ventil při maximálním otevření propojí oba okruhy a ty pak cirkulují kotlovým čerpadlem. Já vím - blbý :-(.
Já bych nejraději vyřadil celou tuhle slavnou regulaci a pořídil něco, co řídí topnou vodu především podle ekvithermní křivky a teploty zpátečky (s eventuálním dorovnáním podle některé místnosti), co uhlídá teplotu kotle kolem 75 a do baráku pouští jen tak teplou vodu, kolik si odvodí od momentální venkovní teploty. Něco takovýho: http://prudel.eu/eshop/?37,r3v_-akce-regulator-tri -ctyrcestnych-ventilu-verze-2- , ale jsou i levnější.

No, je to jen moje osobní zkušenost u několika (4) známých, kteří od ekvitermu upustili protože to nefungovalo tak, jak mělo a raději se vrátili k regulaci podle pokojového termostatu v referenční místnosti, termostatických hlavic v ostatních místnostech a teploty zpátečky a jsou spokojení. Ale rozhodně bych tento systém regulace šmahem neodsuzoval. Prostě to chce trpělivost a trochu si s tím vyhrát jak psal Mirektatra což se ale nikomu moc nechce.

Vyměnili jsme servo motůrek za Belimo a teď to vypadá, že to běží pěkně. Jediná kaňka na kráse je, že než klesne teplota v referenční místnosti, aby termostat sepnul, ochladí se voda ve zpátečce na nějakých 30st. (při současném počasí). Po sepnutí termostatu pak tato voda ochladí kotlový okruh na 37st. Tohle nevím, jestli je dobře a jak to vyřešit.

Ekvitherma je určená tam, kde je soustava natolik rozdílná /rozlehlá/, že není možné určit referenční místnost, jako relevantní "normál" i pro ostatní místnosti, nebo tam, kde je zájem na co nejnižší teplotě topné vody (úsporný provoz), třeba TČ.
Pokud je problém pouze takový, jak je napsáno v posledním, tak musíte zamezit samocirkulaci, když chce regulace zavírat. Ona si neumí poradit se stavem, kdy ji soustava "neposlouchá", protože u kotle netěsní klapka a topení jde z části na samotíž :-(. Pokud to odstraníte a regulovaná teplota bude překmitávat, musíte regulační pochod zpomalit. To je celý :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru