Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba zahradního krbu s udírnou,poraďtě prosím

Zdravím,stavím pergolu 6x3,5m(zatim je jen hotová základová deska)a chci se poradit jak postavit krb s udírnou,pergola je přilepená na garáž kde je komín-Schiedell,takže kouřovod od krbu asi napojím do komínu v garáži,už jsem jeden zahradní krb stavěl,který funguje parádně:-)ale nevím jak vyřešit udírnu?koukal jsem a některé zahradní krby mají udírnu hnedka nad ohništěm v kouřovodu,ale zase jsme četl zde na stránkách že udírna má být 3m daleko od topeniště.máte prosím nějaký nápad,či nejlépe nějaký nákres jak postavit fungující krb s udírnou?děkuji;-)

Předmět Autor Datum
Udíren je spousty druhů, mnohdy co kus to originál. Přečti si o tom něco, o teorii, jak to funguje a…
Filuta 02.04.2012 00:10
Filuta
Teplota kouře při uzení a doba po kterou se udí se řídí podle toho. za jak dlouho se má výrobek spot…
Matyas xl 02.04.2012 08:19
Matyas xl
super,díky
manaposledni 09.04.2012 21:47
manaposledni
co treba tady krb-s-udirnou poslední
arthas 02.09.2014 18:49
arthas

Udíren je spousty druhů, mnohdy co kus to originál. Přečti si o tom něco, o teorii, jak to funguje a pak si nějaký navrhni na tvoje podmínky a jaký se ti bude líbit a návrh si nech zde v Poradně schválit. Nejde ani tak o vzdálenost 3m ohniště, jako o to, aby se kouřové plyny ochladily. V udírně (jestli tam chceš dělat klobásky nebo douzovat buřty) je třeba teplota kolem 40-50°C. Proto se dělá ohniště dál, kouřovod je nejlépe zakopaný v zemi, aby se to uchladilo. Máš-li jiný nápad jak to ochladit, můžeš udělat ohniště i jinak. Abys skutečně udil a buřty neuvařil, to by bylo špatně.
Kouřovod krbu do komína Schiedell nedoporučuji (bude mít patrně malý průměr, jestli se do komína bude pouštět ještě z jiných kamen, tak už vůbec ne), je lépe udělat samostatný.

Teplota kouře při uzení a doba po kterou se udí se řídí podle toho. za jak dlouho se má výrobek spotřebovat.Pokud by jsi chtěl udit maso nebo klobásy pro okamžitou spotřebu, tak se udí horkým kouřem. Pokud na dlouhodobé uskladnění, tak se udí studeným kouřem - udí se řádově i několik dní. Pěkně to je popsaný tady www.udirny.com
Jinak pokud budeš chtít návod na stavbu udírny, zadej si požadavek do googlu, vyjede ti toho spousta.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru