Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výměna radiátoru v bytě

Dobrý den,prosila bych o radu.Potřebuji vyměnit radiátor v bytě/stávající je litinový,starý asi 27 let,je dlouhý asi 15O cm,široký asi 20 cm/.Kolik by stála výměna za nový radiátor včetně práce/namontování/.Děkuji za odpověd.Majka

Předmět Autor Datum
Zdravím, ten litinový radiátor je špatný? Prasklý, či nějak poškozený? Pokud ne, radím jej demontova…
tr 12.08.2011 16:18
tr
Děkuji za Vaši odpověd,můj litinový radiátor je žebrový a asi v polovině se udělala rezavá jakoby "p…
Bety 12.08.2011 19:49
Bety
Souhlasím s kolegou výše.Pro trochu šikovného instalatéra,který není líný se tahat s pěkně těžkou li…
fafin 13.08.2011 21:31
fafin
Děkuji za Váš názor a radu.Ale kde v dnešní době najít toho "šikovného instalatéra",který by toto pr…
Bety 14.08.2011 02:09
Bety
No, kde sehnat - zaprvé nepíšete, odkud jste a zadruhé existují poptávkové servery. Např.: www.aaapo…
Kurt 14.08.2011 11:13
Kurt
Děkuji za Vaši odpověd a zaslané odkazy.Jinak sděluji,že bydlím v Č.Krumlově.Ale asi to dopadne tak,…
Bety 15.08.2011 11:33
Bety
Doporučil bych spíše hliníkové. Za staré litinové lze rychle a snadno vyměnit (sedí rozteče připojen…
Bong 15.01.2013 11:07
Bong
Drobná rekapitulácia: oprava liatinového radiatoru - výjazd, demontáž, preprava, - rozobratie, čist…
Joseph 13.08.2011 21:57
Joseph
No, no, no. Klíčem s dlouhým dříkem rozšroubovat horní a spodní spojku u poškozeného žebra, nové těs…
albert 17.01.2013 11:55
albert
15 tisíc za jediný radiátor?Škoda že kolega je v Nemecku,to by sa nám oplatilo aj zo Slovenska príst…
Tino 15.01.2013 14:39
Tino
Zdravím, souhlasím s kolegou topenářem. Oprava 27 let starého litiňáku většinou opravdu podstrádá sm…
k radiátoru 22.04.2013 15:23
k radiátoru
Taé zdravím, opravit se dá skoro vše, radiátor bude potřeba rozdělat článek po článku, už z toho dův…
instalatér 08.05.2013 17:42
instalatér
Otevřu staré téma. Řeší se renovace starého radiátoru vs. výměna za deskový radiátor. Proč nikdo nez… poslední
mrsocka 13.08.2014 08:26
mrsocka

Zdravím, ten litinový radiátor je špatný? Prasklý, či nějak poškozený? Pokud ne, radím jej demontovat, vyčistit a obrousit, znovu nastříkat a za radiátor dát folii. Ono starý poctivý litinový radiátor je lepší než ty nové plechové, 5-10 let a je po něm a liťinový bude mít třeba 50 ok.

Hřeje lépe než plechový, ale déle trvá než je nahřeje, ale pak drží hodiny.

Děkuji za Vaši odpověd,můj litinový radiátor je žebrový a asi v polovině se udělala rezavá jakoby "prasklina" nahoře a v té se objevuje rezavá kapka vody,která stéká po radiátoru dolů.Radiátor je starý asi 27 let.Když jsem si pozvala topenáře,aby mi poradil,co s tím,tak řekl,že je třeba radiátor vyměnit,že je špatné těsnění a že by mohlo hrozit,že až začne topná sezona,že narušené těsnění praskne a radiátor mi vytopí místnost.Na můj dotaz,zda by nešel radiátor nějak opravit mi řekl,že kdybych chtěla ten radiátor opravit,že by se musela žebra rozebrat a to ´špatné těsnění vyměnit,ale že by vzhledem ke stáří radiátoru mohlo prasknout těsnění v jiném žebru nebo to nové,že mohlo i nemuselo držet,že by bylo opravdu lepší radiátor vyměnit za nový.Prý by takováto oprava radiátoru byla docela náročná,jak pracně tak i finančně a to už by se prý vyplatilo investovat do radiátoru nového-deskového.Já vím,že by byl litinový radiátor lepší než ty nynější nové, ale opravdu nevím,na koho se obrátit,kdo by mi v tomto nejlépe poradil,event.kdo by takovouto opravu provedl.Ještě jednou Vám moc děkuji.

Souhlasím s kolegou výše.Pro trochu šikovného instalatéra,který není líný se tahat s pěkně těžkou litinou,je to opravdu sranda.Řešil jsem podobný problém a rozhodl jsem se pro litinu.Po obroušení a nastříkání na bílo vypadají radiátory už 12 let jako nové.A to jsem ubíral-přidával žebra,vše svépomocí.

Děkuji za Váš názor a radu.Ale kde v dnešní době najít toho "šikovného instalatéra",který by toto provedl?Když jsem se dotazovala šéfa topenářské firmy,tak ten pravil,že takovouto opravu litinového radiátoru neprovádí,že dělají pouze výměnu -t.j. namontování nového radiátoru a pokud bych někoho sehnala,kdo by toto provedl,tak že by to bylo dosti drahé.V tomto má zase asi pravdu pán,který popisoval práce s opravou litinového radiátoru níže.Tak opravdu nevím,jak se rozhodnout,ale přesto vše děkuji za zaslané názory a rady.

Děkuji za Vaši odpověd a zaslané odkazy.Jinak sděluji,že bydlím v Č.Krumlově.Ale asi to dopadne tak,že ten litinový radiátor/starý,kapající/ nahradím novým-typ KORADO.Přečetla jsem si na netu vyjádření k tomuto výrobku,kde uživatelé tento typ chválili.Ještě jednou moc díky.

Doporučil bych spíše hliníkové. Za staré litinové lze rychle a snadno vyměnit (sedí rozteče připojení). Vypadají krásně, mají výduchy do prostoru. Přijdete domů, otočíte hlavicí a do minuty hřejí. Vyměnili jsme v celém paneláku a prostě paráda... Maximální spokojenost.

Drobná rekapitulácia:

oprava liatinového radiatoru
- výjazd, demontáž, preprava,
- rozobratie, čistenie, pretesnenie, znovu zostavenie, tlaková skúška, event, farbenie
- výjazd, preprava, montáž
... minimálne cca. 12-15 hod práce, rúzne prestoje, občas potrebný 2 ludia + 2 cesty, pod 15 tisíc to nebude, skôr viac, a o dosť ...

nový korado
- výjazd, demontáž, úprava prívodov, montáž

cca 4-5 hod práce, + radiator + doplnkový materiál, max do 10 tisíc, skôr menej,

Tak, a teraz babo raď .. že ???

No, no, no. Klíčem s dlouhým dříkem rozšroubovat horní a spodní spojku u poškozeného žebra, nové těsnění, případně vyhodit článek, je-li poškozený, sešroubovat zpět a je šmytec. Je-li dobrý přístup, nemusí se ani sundávat z uchycení. Vypadá to, že jsou řemeslníci, kteří se škrábou za pravým uchem levou rukou. Hlavně že to zákazník zaplatí.

Zdravím, souhlasím s kolegou topenářem. Oprava 27 let starého litiňáku většinou opravdu podstrádá smysl. Kapání je znak netěsnosti a u tak starého radiátoru by to bylo dost riskantní dále prodlužovat. Pokud byste třeba řešila vzhled nového radiátoru který je sice cenově dostupný ale ne příliš pěkný, pak je možné na něj dát mramorovou polici na radiátor - police-a-policky, nebrání to v pronikání tepla do domáícnosti protože tu desku obchází a navíc se i mramor sám o sobě zahřívá a akumuluje teplo. Docela zajímavá věc a hlavně praktická.

Taé zdravím, opravit se dá skoro vše, radiátor bude potřeba rozdělat článek po článku, už z toho důvodu že se snim bude manipulovat a to pak většinou něco povolí.Opětovně stáhnout a při tom vyměnit těsnění a možná i některé vsuvky, otlakovat a namontovat. o to jsem vynechal nátěr. nebudeto vůbec levná záležitost ale šel bych do toho bude to řešení na dalších min 27 let tj.

Otevřu staré téma. Řeší se renovace starého radiátoru vs. výměna za deskový radiátor. Proč nikdo nezmínil třetí možnost, kterou je výměna starého litinového radiátoru za stejný, ale nový litinový radiátor? Zrovna řeším výměnu radiátoru v obýváku, je zde starý litinový radiátor 900/160 8čl. Ekvivalentní náhrada deskovým radiátorem Korado je typ 33/900/600, cena 3200Kč, životnost max. 15-20 let. Stejný nový litinový radiátor Kalor vyjde na 4800Kč, ale předpokládám, že mě přežije. Vychází mi z toho tedy lépe litina.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru