Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Malta

Zdravím, potřeboval bych poradit, jak namíchat správnou maltu - na zdění a pak na nahazování (omítku). Potřebuji znát +- přesné poměry cementu, písku a vápna. Děkuji všem za odpovědi. Somal.

Předmět Autor Datum
Není snad lepší koupit již hotovou,napytlovanou maltu pro daný učel?
reifik 08.07.2008 20:41
reifik
To bych řekl, že se to prodraží ne?
Somal 08.07.2008 22:15
Somal
Toto je teorie dle wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Malta_(stavebnictv%C3% AD) Praxe co znám…
strejdabrabenec 08.07.2008 22:30
strejdabrabenec
musí se namíchat tak aby držela na zdi ale tak akorát Přesně tak. Já už mám taky v oku, jak má být…
Rce 08.07.2008 23:40
Rce
Super historka. Tlemil jsem se snad 10 minut v kuse. Ač jsme míchali neustále podle stejného recept…
strejdabrabenec 09.07.2008 07:59
strejdabrabenec
švagr od Plzně používá nějaký jejich místní písek-ten stačí smíchat jenom s vodou Tohle u nás v děd…
L-Core 09.07.2008 11:30
L-Core
prasklý bryzolit roh nasává vlhkost jak na to aby to nenarušilo vzhled omítky. €:-) [quote][url][i]…
prosí o radu 31.01.2010 11:42
prosí o radu
opravit? poslední
milan.cukrar 01.02.2010 18:30
milan.cukrar
Pokud se dobře pamatuji, tak jsme dávali 2 lopaty vápna a 2 lopaty cementu na 12-15 lopat písku pro…
sHpy00n 09.07.2008 12:11
sHpy00n
Moc vám děkuji, takto si představuji dobrou a kvalifikovanou odpověď. Ale i tak děkuji všem!
Somal 09.07.2008 21:13
Somal
Dobrá rada nad zlato, ale když stavím pouze garáž, nebo hospodářskou budovu, možná bych byl s naváže…
deleted 08.10.2009 14:02
deleted
Já jsem si všechno míchal sám, beton i maltu. Kdybych si měl kupovat hotovou maltu na nahazování, as…
strejdabrabenec 08.10.2009 15:45
strejdabrabenec
IMHO to je nejlepší vápno. Již ta krásná konzistence, jen mazat na chleba, jak říkal jeden kamarád.…
Rce 08.10.2009 15:57
Rce
Již ta krásná konzistence, jen mazat na chleba Tak tak, vyloženě jsem se v něm rochnil. Stačilo ho…
strejdabrabenec 08.10.2009 17:01
strejdabrabenec
Multibat, podle návodu. A je pokoj.
kejki 08.10.2009 20:08
kejki
08.07.2008 17:56 Už má dávno vyřešeno.…
Kurt 08.10.2009 20:49
Kurt
A sakra, dneska je nějaký den exhumátorů. Dva jsem objevil včas a třetí mi unikl. Dokonce dneska na…
strejdabrabenec 08.10.2009 21:17
strejdabrabenec
strejdo, taky jsem si naběhl, páč nečtu datum
milan.cukrar 08.10.2009 21:40
milan.cukrar
Jéé, já taky ne! Sypu se popelem, roucho jsem si už natrh' dávno.
Rce 08.10.2009 22:51
Rce
Tak jsme si aspoň pokecali o vápně a nějakej puboš z nás má prču:-)
strejdabrabenec 08.10.2009 22:53
strejdabrabenec
Dobrá rada se může připojit kdykoliv. Věčně se tu přece upozorňuje "nejdřív zkus hledat". Takže bych…
rokator 09.10.2009 08:52
rokator
Jindy si všímám, ale dneska se zadařilo.
kejki 08.10.2009 23:30
kejki

Toto je teorie dle wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Malta_(stavebnictv%C3% AD)
Praxe co znám já: musí se namíchat tak aby držela na zdi ale tak akorát, s vápnem to zbytečně nepřehánět, potom omítka praská. Namíchat první míchačku a doladit podle potřeby. Záleží na použitém písku, švagr od Plzně používá nějaký jejich místní písek-ten stačí smíchat jenom s vodou a dá se nahazovat. Cement tam samozřejmě přidává taky, co se cementu týká záleží jak má být omítka tvrdá. Příliš mnoho cementu může zajistit to že se nedá do zdi zatlouct ani hřebíček. Pokud chceš mít jistotu, kup si hotovou maltu v pytli.

musí se namíchat tak aby držela na zdi ale tak akorát

Přesně tak. Já už mám taky v oku, jak má být mastná. Jé to mi připomíná nějakou dávnou akci Zet, kdy jsme přidávali - tuším na stavbě samoobsluhy Jednoty. Mistr zedník na nás řval: "Je to málo mastný". Nehnuli jsme brvou a míchali stejně. Další várka: "Je to moc mastný, míň vápana". Dál jsme pokračovali beze změny technologie. "Je to moc suchý", řval mistr zedník. Aniž jsme změnili poměr, byla další dávka zase moc mokrá. Ač jsme míchali neustále podle stejného receptu, nepodařilo se nám trefit tak, aby bylo vše akorát. Tuším, že nakonec někdo zalil zedníkovi v převlíkárně nové polobotky tou neustále špatnou maltou a ještě tam zatlačil tkaničky.

švagr od Plzně používá nějaký jejich místní písek-ten stačí smíchat jenom s vodou

Tohle u nás v dědině máme taky. Většina starších baráků byla zděna na maltu právě z něj. Pouze hliníkový písek a voda. Hliníkový podle lokality za dědinou, kde se kopal - Hliníky. Obsahuje sám o sobe dostatek vápna/vápence, při kopání se občas narazí na naplaveniny mušlí (kdysi tu bylo moře).

Podobná struktura země je víceméně v celé dědině. Tak 80cm černozem, pak zhruba 20-30cm se to začíná míchat s pískem a cca do 2-4 metrů onen hliníkový písek. A pak slínovica, tedy spisovně asi jíl.

Já ale raději stavěl na normální maltu - do onoho písku jsem přidával vápno a trochu cementu.

Pokud se dobře pamatuji, tak jsme dávali 2 lopaty vápna a 2 lopaty cementu na 12-15 lopat písku pro zdění, nebo 3 lopaty vápna a 1 lopatu cemetu na 12-15 lopat písku pro omítku.

Dejte pozor pri výběru písku. Ne každý je do malty vhodný. Zdící malta sice snese i horší, ale do omítek musí být kvalitní, t.j. čistý, bez jílových, hlinitých, organických, či jakýchkoli jiných příměsí. Příliš jemný a jílovito-hlinitý písek způsobuje právě to nežádoucí praskání omítek. Proto se do něj musí přidávat ještě ostrý betonářský písek. Ale také je to hodně ovlivněné krajem. Třeba plzeňsko, nebo litoměřicko má jeden řekněme univerzální písek, tady na strakonicku rozlišujeme mizernější kopaný do malt a chlumský (z Chlumu u Třeboně) do betonu. Kopaný je velmi jemný, často hodně hlinitý, musí se do něj přidávat chlumák, jinak omítky praskají.

Ale upřimně.. v dnešní době nevidím žádný smysl v domácí přípravě malty. Jednak je nutné zajistit dopravu cementu.. vápna.. písku.. eventuelně ještě dalšího písku.. Příprava malty je složitá, časově náročná, tady musíe takto namíchanou maltu ještě prosypat sítem a oddělit velké jílové hroudy. Když mícháte, musí se načít paleta cementu, paleta vápna, po ukončení zase načaté pytle přikrýt a ochránit před případným deštěm.. no starostí a práce jak na kostele. Navíc co várka, to jiná kvalita, když se k tomu přidá namachrovanej zedník - fiflena s móresama filmový suprstár (viz. přispěvek Rce), tak to za ty nervy opravdu nestojí. Raději zavolám do stavebnin a nechám si od nich dovézt pár palet hotové maltové směsi, nebo si pro pár pytlíků dojedu osobně. A když chcete zdít domeček, stojí také za zvážení objednat si maltu v sile. Ono se řekne že to stojí hromadu peněz, ale není to zase tak divoké. Všechno vám dopraví až na stavbu, navíc třeba když spotřebujete náplň sila do 10 dnů, máte pronájem sila a zařízení zdarma. To se ae liší od firmy. A vůbec nejlepší systém na který jsme teď jako firma částečně najeli je odběr hotové maltové směsi Malmix od TBG, kterou nám na stavbu dováží firma Českomoraský beton. Dodají nám velké zásobní vany, každé ráno nám je zavezou hotovou namíchanou maltou a my už nich jen odebíráme, nebo je celé dopravíme jeřábem. Nepotřebujeme tak eletřinu, vodu, míchačku.. ani dělníka který by míchal. Už sama hotová malta je levnější než pytlovaná, nebo ze sila a když odečtu ještě odpadnuvší náklady na elektro, vodu, dělníka.... co si víc přát.

Dobrá rada nad zlato, ale když stavím pouze garáž, nebo hospodářskou budovu, možná bych byl s naváženou naltou spokojen, ale nemám kde na dvorku umístit ten jeřáb. Rady "jak opravit auto" ať si koupí nové, jsou k ničemu. Ale jak namíchat maltu a hrubou omítku se snad dozvěděl. Kdo stavěl barák a sám si hasil vápno, to byla jiná brnkačka! Klidně se dávalo i více vápna, to se táhlo jako máslo, radost pracovat. S vápaným hydrátem to chce opatrně a nepřehánět to s množstvím. Zkušenosti jsou, že když hotovou směs "pohladím" lžící, musí být bez viditelného zrna a má mít hedvábný lesk. Ale kdo to nikdy nedělal, těžko posoudí. Na čas je míchání horové malty a omítky téměř stejné, pokud míchám sám, jen hotová v pytlích se prodraží. Pokud někdo neplatí náklady na zdění a omítání z vlastní kapsy, radí hovou maltu. Ale to taky na rodinný barák musíte dovést na paletách a po práci denně přikrývat. A navíc hlídat, protože se ráda ztrácí, mrška! U nás stavební firma opravovala komplet celou obrovskou budovu nádraží, také měli všechno hotové směsi, ale ty statisíce jen za maltu zaplatil někdo úplně jiný. A to nemluvím o hotové směsi na hrubou omítku, tam již jedna nula k těm statisícům určitě přibyla. Prostě, pokud někdo nehledí na náklady, za co postaví, je volba hotové směsi dobrou volbou. Pro ta ostatní je tady uvedeno, jak namíchat ručně.

Já jsem si všechno míchal sám, beton i maltu. Kdybych si měl kupovat hotovou maltu na nahazování, asi bych se nedoplatil. Kdo nahazoval hrbaté zdi ve starém baráku, ví kolik tam zahučí míchaček. K tomu vápnu: hydrát mne moc nenadchnul, radši jsem si vápno hasil sám. Z 1,5 pytle nehašeného vápna je 200l hotového vápna, a stačilo ho dát do míchačky menší množství k dosažení té správné konzistence.

IMHO to je nejlepší vápno. Již ta krásná konzistence, jen mazat na chleba, jak říkal jeden kamarád. Je ale třeba dobře vyhasit, když zbyde šutýrek co se nevyhasil, dokáže se hasit v omítce a třeba po roce odskočí koláč.

TO deleted: Ona sice hotová malta je dražší, zase je rychlejší práce a čas jsou také peníze, ušetření dělňasové a přidavači také něco dají. Ale netvrdím, že nemáš pravdu. Záleží na situaci a množství práce, co vyjde levněji a rychleji, to nelze rozhodnout v těchto diskuzích, to musí zkušený stavař vypočíst. Jistě, jsou také firmy, co jedou podle hesla, že z druhého krev neteče a to je pak jiná otázka.

Dobrá rada se může připojit kdykoliv. Věčně se tu přece upozorňuje "nejdřív zkus hledat". Takže bych v tom neviděl žádný problém. A tím oživením se zdejší Mistři můžou vyjádřit i k dotazu, kterého si kdysi nevšimli nebo tu ještě nebyli > a tím zas pomůžou tomu, kdo to bude teprve potřebovat :-)

Zpět do poradny Nahoru