Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dětské hřiště

Zdravím,
chceme pořídit dětem na zahradu dětské hřiště (nějaká věžička se skluzavkou, vedle houpačka....). Když jsem koukal na netu na nějaké hotové od prodejců, bylo to kolem min 10 000kč, když bylo hřiště levnější, tak se mi zdálo takové fórové.
Přemýšlel jsem proto, že bych zkusil nakoupit kulatinu na pile a zkusil postavit sám. Má tady někdo zkušenosti s takovouto stavbou a poradil by (nějaký nákres, na co si dát pozor, kolik to stálo, atd.)?

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
Mam to taky letos v planu, cvrckovy neco takovyho postavit, domecek na muri nozce s houpackou a sklu…
bahno 03.06.2013 12:11
bahno
V první řadě si oběhej ceny potřebného materiálu. Nakoupíš na pile kulatinu. Pak nějaký spojovák (do…
ladaadal 03.06.2013 12:19
ladaadal
Děkuji za rady. Zkusím něco nakreslit. Ještě bych se chtěl zeptat, jaké dřevo na konstrukci použít?
barta 04.06.2013 21:38
barta
Osobně bych použil smrk, bude cenově nejdostupnější, nebo borovici, ta má přirozenou impregnaci. Tvr…
Prasak 04.06.2013 22:07
Prasak
Doteď jsem projížděl net a našel jsem, že se dětské hřiště dělá např. z akátu, tak jsem poptal po ma…
barta 04.06.2013 23:04
barta
20 cm? Chceš stavět katedrálu? Na domeček se skluzavkou ti bude stačit kulatina 8 - 10 cm. Za 20 cm…
Prasak 04.06.2013 23:14
Prasak
Změř si pet lahev a pak přemýšlej co jsi poptal. Kulatinu max do 10cm. Smrk je na to ideální a pro v…
Uroboros 04.06.2013 23:55
Uroboros
Teď jsem se byl podívat na dětské hřiště u nás na městě a tam mají tl.15cm, takže těch 20cm bylo opr…
barta 05.06.2013 08:27
barta
Kazdy drevo v zemi bude hnit a je tezky se tomu branit(extremni reseni jako dubovy piloty a zavodnov…
bahno 05.06.2013 09:04
bahno
Postavil jsem takovy domecek se skluzavkou a vedle jeste tram na dve houpacky asi pred 6 lety a tady…
filuna 05.06.2013 09:18
filuna
Moc pěkný, majstrštyk.
Prasak 05.06.2013 16:18
Prasak
Zdravím, tak až nyní jsem se dokopal k realizaci toho dětského hřiště. Příští víkend jedu s polesným…
barta 09.03.2014 21:01
barta
Dřevo se obvykle natírá lazurou, aby dýl odolalo počasí.
Prasak 09.03.2014 21:56
Prasak
Jasne, zadny betonovani zakladu, nejde o barak. Ja jsem to prdnul rovnou na zem, zakdy patky, zadny…
filuna 10.03.2014 16:32
filuna
Ted koukam, ze jsem ti znou napsal to co pred tim. no jo no... ;-)
filuna 10.03.2014 17:01
filuna
Zdravím, dnes jsem se s tchánem pustil do stavby toho hřiště (než nás vyhnal déšť). Smrkovou kulatin…
barta 17.05.2014 21:50
barta
Tak až dnes jsem se dostal k vyfocení hřiště, posílám na ukázku foto konečné verze.
barta 26.06.2014 21:02
barta
Zdravím, snad bude můžu téma ještě oživit, rád bych postavil na zahradu věž se skluzavkou a od toho…
FJakub 28.03.2017 15:53
FJakub
:-) čím víc, tím líp, jinak budou dvě souběžně se houpající děti lítat do sebe a nebo se otloukat o…
filuna 28.03.2017 17:04
filuna
Super díky, vypadá to dobře na těch nových patkách ;) Jinak chci to dělat asi ze smrkových hranolů…
FJakub 28.03.2017 17:27
FJakub
nee, tam jsou hranoly mensi, stejny jako co vidis zepredu ze drzej zabradli - ale rozmery si nepamat…
filuna 28.03.2017 18:01
filuna
Super, tak to moc děkuji, poprosil bych kdyžtak o nějaké celkové rozměry, výška, jaká je podesta? Př…
FJakub 28.03.2017 18:34
FJakub
ahoj, tak jsem to oměřil a nafotil a všechno, včetně jakýhosi nedokonalýho výkresu, je v tom albu, c…
filuna 03.04.2017 09:11
filuna
ještě jedna věc mě napadla - na nastavování délky závěsů houpačky prodávali za drahej peníz nějakou…
filuna 03.04.2017 09:18
filuna
Super, moc děkuji za snahu je to super ;) Určitě mám dostačující informace. Děkuji ještě jednou :-) poslední
FJakub 03.04.2017 09:18
FJakub

Mam to taky letos v planu, cvrckovy neco takovyho postavit, domecek na muri nozce s houpackou a skluzavkou. Nicmene zatim jsem ve fazi kresleni - stahni si sketch-up a maluj a maluj, az se to bude libit tak stav. Vyhoda sketch-upu je, ze tam jsou preddefinovany postavicky, tak si clovek lip udela obrazek co je maly/ zbytecne velky a tak

V první řadě si oběhej ceny potřebného materiálu. Nakoupíš na pile kulatinu. Pak nějaký spojovák (dost velký na kulatinu), něco, co to ochrání před počasím a zároveň nebude škodlivé pro děti, nějaké nářadí, čistící prostředky a zjistíš, že jsi na tom ztrávil dva tři měsíce a ušetřil pár stovek. Ne všechno vyjde levněji, jak by se na první pohled zdálo. Je pravda, že si to zase uděláš dle svých představ a nebude to žádná sériovka, ale aby ti mezitím děti neodrostly. :-)
Jinak spíš než Sketch Up bych možná použil Room Arranger, ale to už je na tobě.

Změř si pet lahev a pak přemýšlej co jsi poptal. Kulatinu max do 10cm. Smrk je na to ideální a pro výrobu tohoto nejekonomičtější. Navíc smrková kulatina v téhle tlouštce se nechá sehnat absolutně rovná. A když bys poptal u místního lesáka, tak za kačku jako výřez.
Odolnost dřeva nemá smysl řešit, při 10cm kulatině smrku na tom můžou vyvádět ještě vnoučata :-), možná i pravnoučata, když vyřešíš izolaci od zemní vlhkosti a budeš to natírat.

Teď jsem se byl podívat na dětské hřiště u nás na městě a tam mají tl.15cm, takže těch 20cm bylo opravdu předimenzované. Zkusím počkat, co mi nabídnou z poptávek pil a pak se rozhodnu.
Co se týče rovnosti klád, to naše hřiště je z křivých a nevypadá to špatně. A izolovat od země? Jak to myslíte? Ja počítal s tím, že právě dám do země, abych to ukotvil, aby nehrozilo převrácení (když tam děti budou blbnout, houpat se, nebo vítr..)

Děkuji za názory

Kazdy drevo v zemi bude hnit a je tezky se tomu branit(extremni reseni jako dubovy piloty a zavodnovaci system, aby byli furt pod vodou nepocitam). Dobra impregnace dovede prodlouzit interval k uhniti na nejakejch 20 let.
Nicmene beru jako lepsi reseni do zeme nacpat neco jinyho a drevo stavet na to. Moznosti je povicero, betonova patka, zemni vrut, zatloukaci bazmek co nevim jak se menuje(a to jdu touhle cestou)

Postavil jsem takovy domecek se skluzavkou a vedle jeste tram na dve houpacky asi pred 6 lety a tady jsou moje zkusenosti (nerikam, ze to tak mas delat, ale proste ja to tak vidim)
1) nedelal jsem zadny betonovy patky nebo tak neco, proste jsem to postavil primo na zem - za tech 6 let to rozhodne nijak nehnije a myslim ze to v klidu vydrzi i po celou dobu detstvi i naseho druhyho, nyni dvoumesicniho syna - faktem je, ze se to na jednom miste trosku zaborilo (cca 3 - 4 cm), ale vzdyt je to jen pro deti na hrani. nestavim zadny zahradni altanek na 50 let ale hracku pro deti. az vyrostou, tak s tim zatopime a bude ;-)
2) koupil jsem na pile nehoblovany hranoly 10x10 a prejel jsem je hoblikem, bylo to hned, vysledek super a cena na pohodu
3) nejdrazsi byla skluzavka, ktera stala myslim 2300,- kupoval jsem to jeste s nejakejma zemnima kotvama u JungleGym www.junglegym.cz
4) drahy byly myslim i ty haky na houpacky, pac jsem je ja jelito koupil v obi - doporucu vyhout se na hony vsem tehdle obchodum a zkouknout net a nebo nejaka zelezarstvi - v praze napr vj rousek - ceny radove nizsi
5)moje zkusenost je, ze nema smysl se s tim nejak moc prdet, protoze ono je to ted sice desne moderni, kazdej to ma na zahrade a tatinkove se predhaneji kdo udelal propracovanejsi model, ale deti si pak stejne radsi hrajou s klackama pod stromem, nebo na strome, nebo nekde v zakouti pudy a pod. - ale jak rikam, jen moje zkusenost
6) natreli jsme to jen jednou, ale teda poradnym naterem, jak se to sakra... je to nejaky dansky nebo svedsky, pixla asi za 1000,- ale do dneska je v pohode
7) cela stavba trvala jeden vikend, zena to pak jeste nejakou dobu natirala, rel bych ze tak den, rozlozenej do etap
8) cela vec uz prodelala jednu mensi povoden (cca 0.4 metru) a ted se koupe po druhy a rekl bych, ze s tim nic nehne.

cenove to urcite vyslo tak na pulku za jakou bych to koupil hotovy, prace to zas tak hrozna nebyla, takze bych se toho nebal, sel bych do toho, ale moc bych se s tim neprdel.

Zdravím, tak až nyní jsem se dokopal k realizaci toho dětského hřiště. Příští víkend jedu s polesným do lesa pro kulatinu, ještě nevím, zda to bude smrk nebo borovice. Kulatinu zbavím kůry a potřeboval bych poradit, čím dřevo natřít?
Kůly chci dát do země a abych prodloužil životnost dřeva, napadají mě dvě možnosti, jak to dělat. Buď dřevo napatlat nějakým asfaltem nebo opálit. Kterou možnost vybrat? Nebo máte jiné doporučení (nechci nic betonovat)?
Díky za rady

Jasne, zadny betonovani zakladu, nejde o barak. Ja jsem to prdnul rovnou na zem, zakdy patky, zadny zakopavani, zadny velky osetrovani. Postavil jsem to ze smrkovych hranolu 100 x 100 (je to teda zatracene predimenzovany) nehoblovanych, doma jsem je prejel hoblikem, dal jsem pouzil stresni late (taky samodomo hoblovany) a prkna 100 x 20. Pak jsem koupil velkou pixlu myslim DULUXu (ale abych nekecal, obcas se mi ty nazvy pletou - bylo to nejaky dansky nebo svedsky, no proste na drevo na ven), vrazil zenusce do ruky stetku a za par dni bylo tak nejak natreno. Jeden nater a slus. Jak jsem uz psal tehdy, moc bych se s tim neprdel, je to tak max na 15 let a pak to stejne strhnu a zatopim s tim. Ted uz to stoji nejakejch 6 let a porad dobry. V jednom miste se mi to trosku potopilo do zeme, pac jak jsou u nas furt ty povodne, tak to pak stoji vlastne na tvarohu. Tak to asi zvednu a kopnu tam nejakej sutr a bude. A schudky se mi teda trosku rozpadaj, resp. schodnice jsou pridelany na spalickach a ty nejak hnijou (mozna to bude tim ze byly dlouho pod vodou), takze v tomhle detailu mi prijde dobry tam dat misto spalicku hlinikovy uhelniky. ty jsou jistota.

Zdravím,
dnes jsem se s tchánem pustil do stavby toho hřiště (než nás vyhnal déšť). Smrkovou kulatinu (8-10cm) jsem nakonec sehnal zadarmo, zbavil kůry a 2x natřel bochemitem forte (kolega z práce přinesl zdarma). Spojovací materiál (závitová tyč 8mm, matice a podložky) + nopova folie mě stálo 280kč. Část kůlu, co přišla do země, jsem ještě obalil nopovkou a postavil do díry na cihlu.
Na ukázku dávám foto pracovního stavu, až bude hotovo dám finální foto. (není to teda extra hřiště, ale mám dobrý pocit, že jsme to zvládli sami a zatím to stálo pár korun)

Zdravím,
snad bude můžu téma ještě oživit, rád bych postavil na zahradu věž se skluzavkou a od toho ještě rameno na dvě houpačky zakončeno podpěrou.
Aktuálně řeším kolik musím mít místa na ty dvě houpačky, jak udělat dlouhé to rameno?

Díky za vaše zkušenosti.
Případně budu rád i za fotky.

:-) čím víc, tím líp, jinak budou dvě souběžně se houpající děti lítat do sebe a nebo se otloukat o podpěru nebo věžičku, páč ono jim to skoro vždycky za chvíli začne někam vybočovat. my to máme řekl bych tak třeba 3 metry, přesně nevím, kdyžtak to o víkendu změřím, ale třeba tady to mají 225 - ty nohy maj ale dole rozcapený.

jo - musím taky sám sebe opravit - psal jsem tu před lety, že jsem to prdnul rovnou na zem a bylo to v pohodě - to sice dlouho bylo, ale možná i díky povodním a taky díky tomu, že jsem ty nohy při stavbě nenatřel ničím zezdola (sem spěchal no), to přeci jen časem žačalo zdola hnít, resp. se do toho nastěhovali brouci. kupodivu ale nohy tý podpěry houpačky (to áčko na konci) byly v pohodě a taky nebyly ničím natřený. takže jsem to musel před dvěma lety povalit, spodky nohou uříznou a nastavit novým dřevem (co jsem měl z původní stavby na půdě). natřel jsem to pak asfaltovým nátěrem (jen konce nohou) a postavil na patky. protože jsem nechtěl nic betonovat a měl jsem v garáži nějaký starý cihly (takový ty bílý), tak jsem si z nich slepil takový kostky - dvě cihly a na ně dvě napříč, slepeno mamutem lepidlem a ty jsem pak natřel taky asfaltovým lakem, zakopal je do země a na ně to postavil. je to asi stavební turboprasárna, ale účel to plní a využil jsem, co jsem měl ;-) takže doporučuju to minimálně zezpoda něčím aspoň trochu natřít, ty patky ale považuju pořád víceméně za zbytečnost, pokud nejsi jako já v záplavový zóně, páč u nás se po povodni země mění na tvaroh.

fotky od nás najdeš v mým předchozím příspěvku a tady . Od tý doby jsem tam ještě dodělal dole domeček (si to žena přála, no ;-), protože pískovíště máme jinde, ale toho nemám fotky, můžu dodat po víkendu, jestli chceš - zkrátka ten spodek je zavřenej OSB deskama, v jedný straně je zavírací okno s pultíkem, v jedný dveře a ve zbylých dvou jsou náhodně vyřezaný díry, díky nímž se po tom dá šplhat nahoru, lízt dovnitř a tak. po čase se taky rozžvejkali schůdky, takže teď tam má kus starýho žebříku (na fotkách je sundanej)

Takže tak, ať se daří!

ahoj,
tak jsem to oměřil a nafotil a všechno, včetně jakýhosi nedokonalýho výkresu, je v tom albu, co jsem už posílal. Já to tehdy stavěl bez nějakýho plánkuz, prostě jak mi to šlo pod ruku jsem to tak nějak odhadoval
k tomu popis (možná jsem to už tady někde psal, ale tak ať je to pohromadě):
1) stojny: 10 x 10 nehoblovaný hranoly - ohoblovaný mnou elektrickým hoblíkem, takže rozměry cca 9.5 x 9.5, výška 250 cm
2) půdorys (vnější obrys) 120 x 120 cm
3) výška podesty 120 cm
4) na podlahu použitý hoblovaný prkna 100 x 18 mm
5) na zábradlí hoblovaný prkna 120 x 18 (oboje dvoje - jak podlaha, tak zábradlí bylo podle toho co jsem měl, jinak je to pochpitelně úplně jedno)
6) všechny konstrukční hranoly, kromě stojen, jsou původně nehoblované střešní latě 6 x 4, taky jsem je ručně přejel hoblíkem, takže jsou nějakých 3.5 na 5.5
7) na horní stavbu jsem pro změnu použil modul 160 cm (viz výkres)
8) celý je to pospojovaný vrutama, rozměry ti něřeknu, ale prostě aby byly dost velký, ale nevylejzali na druhý straně.
Na všech stranách je přes zábradlí přidaný zavětrování - prvních cca 6 let tam nebylo, ono to celý bylo dost tuhý, ale přeci jen ta houpačka to rozviklá. na to stačí cokoliv.
9) na střeše je IPA, co jsem našel v kůlně, došlo mi dřevo, takže je podložená jen řídce, ale stačí to.
10) spodní desky jsou z OSB 10 mm
11) rozpětí na ty houpačky máme jen 210 cm, ale řekl bych že na dva je to málo. my máme ale kluky dost daleko od sebe a vlastně se oba najednou houpali dost zřídka.

Víc už mě nenapadá, ale když budeš chtít ještě něco vědět, tak se ozvi

ještě jedna věc mě napadla - na nastavování délky závěsů houpačky prodávali za drahej peníz nějakou sponu, ale my tehdy chodili v práci na obědy do jedný zahrádky, kde měli vedle houpačky pro děti a tam jsem okoukal trik s ocelovejma kroužkama. je to tam na fotce a funguje to naprosto perfektně. A je to za pár kaček. trošku jsem se v tom motal, než jsem přišel na to jak to takhle namotat, ale není to nakonec nic těžkýho. tak pokud to neznáš, tak máš aspoň trošku hlavolam ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru