Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Emulze v motorovým oleji

Zdar všem.

Mám Octavii, 1,6l benzín, přestavba na LPG.
V poslední době se mi v motoru tvořila emulze oleje, bylo toho plný celý plnící hrdlo i s víčkem. Jezdím dlouhý trasy (každý den 2x 40km), takže nečekám, že by to byl kondenzát vody ze vzduchu, kterej se dělá při častých krátkých cestách. Voda v chladícím systému též neubývá, takže vadný těsnění pod hlavou vylučuji.

Začalo to však dělat až teď po zimě, možná už během zimy. Teď o víkendu jsem měnil olej, vyčistil plnící hrdlo od toho sajrajtu, takže budu dál sledovat, co se bude dít.
Tak se ptám, z čeho se mi tam ta emulze dělá? Je možný, že to dělá LPG, tedy že by bylo v plynu tolik vody? Má na to vliv zimní/letní směs LPG, nebo mám raději zkusit jinou plnící stanici LPG? Momentálně beru plyn Hungas, především kvůli tomu, že jsou nejblíž. Asi o 3 km mám možnost brát plyn Flaga, údajně je nejlepší.

Díky za rady a postřehy a zkušenosti.

Předmět Autor Datum
V LPG je víc vodíku, takže po spálení i víc vody. Sledoval bych to, zima na to má taky vliv. Měnit č…
Vaclaf 03.04.2012 22:59
Vaclaf
Bych to tesneni(at uz pod hlavou, nebo nedejboze pod vlozkou valce) tak uplne nevylucoval, vono na t…
bahno 04.04.2012 00:22
bahno
Tu zkoušku jak radí Bahno určitě udělat. Na emulzi stačí opravdu jen málo, ale může to být orosením…
ladaadal 04.04.2012 07:04
ladaadal
Už jsem psal v úvodu, jezdím dlouhý trasy, každý den 2x 40km, tedy týdně přes 400km. To se musí spol…
Prasak 04.04.2012 08:00
Prasak
To je samozřejmě možný - ale nemělo by být tak složité to prověřit, ne? Nevím, jak u Octy, ale u mě…
Kurt 04.04.2012 08:54
Kurt
Bohužel, nevím sám, kde to tam je, až tak moc do motoru nelezu. O víkednu se na to mrknu, až budu mě…
Prasak 04.04.2012 09:34
Prasak
Jak bahno radí otevřít vyrovnávací nádržku a sledovat zdali se dělají bublinky mnoho informací nedá,…
corve43 04.04.2012 19:49
corve43
Nejsem sice motorář, ale viděl bych příčinu nejspíš v provozu na LPG. Neexistuje stoprocentní utěsně…
Zerozero 05.04.2012 14:18
Zerozero
Pokud si vezmu jako typicky benzin oktan, tak spalovani probiha: 2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O…
bahno 05.04.2012 19:00
bahno
No nevím, já bych to neřešil. Mám taky Octavku na LPG elpigas a mam tam teďkom přes zimu to samé, hr…
Grre 05.02.2013 16:06
Grre
No po roce můžu říct, že to fakt asi nemá cenu řešit. Najel jsem od té doby pár tisíc km (15 - 20) a…
Prasak 05.02.2013 17:54
Prasak
Ja mám Audi A3 1.6 benzín a mám to same ako vy plné hrdlo toho sajrajtu.. a jazdím do práce každý de…
R.K. 07.03.2017 02:23
R.K.
Stačí drobná trhlina v hlave alebo tesnení pod hlavou pričom sa dostáva chladiaca zmes do mot.oleja.…
Nuda 07.03.2017 05:49
Nuda
No snad to mají hoší za ty 4 roky vyřešený, poslední
dabac 07.03.2017 08:00
dabac

Jak bahno radí otevřít vyrovnávací nádržku a sledovat zdali se dělají bublinky mnoho informací nedá, protože to signalizuje těsnění pod hlavou a tím pádem by se to vařilo. Nejpravděpodobnější se zdá načaté těsnění pod některou vložkou dole. Cesty tak jak popisuješ stačí v zimním období vodní páry sražené v oleji odsáním spálit a co se týká odvzdušnění od klikovky by muselo chladící medium do oleje pěkně téci, aby to pěna ucpala a zkontrolovat to můžeš.

Nejsem sice motorář, ale viděl bych příčinu nejspíš v provozu na LPG. Neexistuje stoprocentní utěsnění pístu ve válci, vždy dochází k malému průniku spalin pod píst. (i proto odvětrání skříně). Zatímco při spalování benzínu jsou spaliny převážně ve formě kysličníku uhličitého (a dalších složek), tak v případě LPG spaliny obsahují velké množství vody. Určité množství vody, které se dostává do klikové skříně průnikem pod písty
se dostává do oleje. Vlivem teploty se však postupně opět odpařuje. Vlivem nižších teplot okolí, vzláště v zimě, však má snahu kondenzovat na chladnějších částech motoru jako je například plnicí hrdlo oleje.
Tam s rozprášeným olejem vytváří pěnovitou sraženinu.
Pokud nedochází k poklesu množství chladicí kapaliny a olej netvoří zjevnou emulzi, předpokládal bych jev výše uvedený. Za pokus by stálo, nějaký čas jezdit jen na benzín. Pokud se jedná o jev který popisuji,
mělo by se tvoření vodní emulze podstatně snížit.

Pokud si vezmu jako typicky benzin oktan, tak spalovani probiha:

2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O

Pokud propan

C3H8 + 5 O2 = 3 CO2 + 4 H2O

Pomer H2O/CO2 je teda 1,125 a 1,333, narust tvorby vodni pary pomerove o 7%. Nutno douvazovat spotrebu, ale ta u LPG je nizsi nez u benzinu(v litrech sice naroste, ale 10l benzinu je 7,3kg, plynu jen 5,5kg).Tim to nejspis nebude.

No nevím, já bych to neřešil. Mám taky Octavku na LPG elpigas a mam tam teďkom přes zimu to samé, hrdlo plné emulze a kapalina neubíhá. Ptal jsem se známého (mechanika) a říkal mě, že plyn to prostě děla, je tam ohřívaní a chlazení plynu, nějak mě to vysvětloval, prostě je to přes zimu normální, spíš bych to řešil přes léto, jak se oteplí tak by to mělo ustat a nebo v menší míře. Já to budu taky řešit až přes léto. Mám dělaný cely nový motor a tomu je rok z5, přebrus hlavy, přetlákování, těsnění pod hlavou, pistni kroužky, žesteni olejove vany, břebrušene pisty, a nezdá se mě žeby těsnení po roku zacalo propoustet vodu

No po roce můžu říct, že to fakt asi nemá cenu řešit. Najel jsem od té doby pár tisíc km (15 - 20) a zatím všechno v pohodě, voda neubývá, při výměně je olej pořád olej a ne jen mastná voda. Takže při dolívání oleja ten sajrajt občas vytřu a dál se tím netrápím.
Mám pocit, že v létě toho humusu tam nebylo tolik, to jo.

Stačí drobná trhlina v hlave alebo tesnení pod hlavou pričom sa dostáva chladiaca zmes do mot.oleja. Jedine voda s nemrznúcou zmesou robí okrovú emulziu s kondenzom na viku oleja. Palivo to v leji nedokáže.

Skontroluj čuchom, či ti voda v expanzke nepáchne po výfukových spalinách. Ak máš natlakované hadice aj po vychladnutí motora, bude vadné tesnenie pod hlavou.

Pri zohriatom motore skontroluj či ti neuniká spod dolievacieho vika oleja transparentný výfukový plyn, motor dýcha, aj to môže byť príznak poškodeného tesnenia, spadnutý, znížený presah vložiek valcov alebo deravej hlavy.

Nalej do expanzky s chladiacom zmesou 0,5dcl (malý panák) prípravok Radiator Stop Leak, cena 3,5€ - lepí prasklinky, Možno to dočasne pomôže, niekedy aj na viac rokov. Neublížiš motoru ani sústave, aspoň otestuješ tesnosť.

https://aditiva.heureka.sk/zollex-utesnovac-chladi ca/#

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru