Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co jako nový povrch zdi, když stará barva "nejde" dolů?

Dobrý den, prosím o radu.

Situace: suchá bytovka 50. léta, příčka 4,15x2,45 m dutá cihla na bok (10 cm), vybouraná futra, díra zazděna pórobetonovou příčkovkou, lepidlo-perlinka-lepidlo, štuk... Povrchové provedení nového štuku mizerné, okolo futer a překladu byla navíc omítka silnější, takže ve výsledku kolem dokola viditelný hrb.

Barvu jsem z celé příčky snadno oškrabal (viz obrázek), loupala se v plátech, až na poslední růžovou vrstvu (viz obrázek), ta drží jak čert. Co teď? Rád bych pohledově akceptovatelný povrch zdi - v zásadě by např. stačilo vymalovat tou barvou, co simuluje hrubý povrch omítky, nebýt vystoupléno zazdění dveří, což jsou 2-3 mm.
Takže lepidlo a štuk, jenže ta barva... Na jedné menší zdi okolo okna, kde s ní byla stejná situace, jsem do barvy špachtlí vyškrabal šikmý rastr 1x1 cm až do omítky, namočil a lepidlo se do toho chytlo v pohodě. Na téhle zdi si to ale v takové ploše neumím představit a ani mi to nepřijde systémové.

Možnosti:
1) pracně oškrabat barvu až na omítku, pak lepidlem dorovnat vrypy a do zazdění dveří + štuk.
2) natřít barvu adhezním můstkem, pak lepidlem dorovnat do zazdění dveří a štuk... Ohledně toho nátěru mám dobrou zkušenost, dával jsem nivelaci na dlažbu v koupelně, můstek k dlaždičkám perfektně přilnul a vytvořil velmi hrubý povrch
3) natřít adhezním můstkem, pak nanést hmotu typu Keraštuk apod. Nemám s tím ale dobré zkušenosti: oproti ujišťování výrobce to chce zvláště ve větší ploše fortel, jinak to rovné a pěkné není, a pak taky to broušení... Ale na druhou stranu tyhle hmoty lepí a drží na všem, v koupelně jsem odvážně nanesl tuhle pastu na latex, co taky nešel zaboha dolů (rekonstrukce koupelny se teprve chystá). A perfektně drží.
4) SDK
5) nevím

Ještě mne napadla možnost nula (0), že existuje něco, co tu růžovou dostane pryč... (namočit vodou nepomáhá)

Kloním se k dvojce, rád si ale nechám poradit. Předem děkuji

PS: na první fotce detail oškrabané zdi, na druhé zazdění dveří, na třetí detail převýšení původní omítky a lepidla

Předmět Autor Datum
Nechápu, co máte pořád s tím lepidlem. To se používá na lepení obkladaček a dlažeb. Dále sice píšete…
leo 19.07.2017 16:21
leo
Vykání není třeba :) ad lepidlo: nejsem z oboru, lepidlo mi bylo doporučeno např. na SDK (lepidlo,…
MaNe 19.07.2017 16:46
MaNe
Tak je to savé. A poměrně hodně hladké.
MaNe 19.07.2017 23:38
MaNe
Sakra člověče, na co perlinku? Víš na co vůbec je perlinka dobrá? Na polyš, aby nepraskaly spáry. Má…
Rce 19.07.2017 23:39
Rce
ale já psal o perlince jen v souvislosti se zazděním dveří a s SDK, takže to rozčilování není na mís…
MaNe 20.07.2017 00:10
MaNe
Souhlas, to je dneska móda, všude nacpat lepidlo, perlinku, penetrovat... Co nejde oškrábat, musí se…
Rce 19.07.2017 23:33
Rce
Ak je to save, nestacilo by rozrobit mazlave myslo (poriadna davka) vo vode a okruhlou maliarskou st…
truhlik 20.07.2017 10:06
truhlik
rád vyzkouším cokoliv před osekáváním :) namočit jen vodou nestačí, ta se sice vpíjí, ale barva je… poslední
MaNe 20.07.2017 10:34
MaNe

Nechápu, co máte pořád s tím lepidlem. To se používá na lepení obkladaček a dlažeb. Dále sice píšete, že barva je růžová, ale ne jestli je to savá barva (hlinka, vápno apod.) nebo nesavá ( fermež, latex, olej). Podle toho bude další postup, pokud je savá, tak pouze oškrabat, co jde, srovnat (osekat, obrousit) případné vystoupliny a vyštukovat nejlépe štukem pro eterier a vymalovat běžnou malířskou barvou (dopor. Jupol). Pokud je to nesavé, pak váš navrhovaný postup ad.2 ale bez toho lepidla, jen kvalitní cementový štuk. Pro masochisty existuje ještě způsob neznámou nesavou barvu obrousit, osekat, odrásat.

Vykání není třeba :)

ad lepidlo: nejsem z oboru, lepidlo mi bylo doporučeno např. na SDK (lepidlo, perlinka, štuk) - asi je to dražší varianta než stěrka (rozhodně práce na více dní kvůli schnutí), ale zase je výrazně méně prachu, protože odpadá broušení... Provedl jsem dle instrukcí, není tomu myslím co vytknout, prostě solidní povrch :)

Ale pokud by na dorovnání těch 3 mm stačil štuk...

Savost růžové barvy neznám a máte/máš pravdu, je rozhodující. Zjistím.

Sakra člověče, na co perlinku? Víš na co vůbec je perlinka dobrá? Na polyš, aby nepraskaly spáry. Máš tam nějaký polystyrén? Nemáš. Tak žádná perlinka. Protě to co nejde oškrábat, omlať zednickým kladívkem a zarovnej vnitřní omítkovou maltou, hezky nahodit a rajblíkem vyrovnat a pak štuk a filcákem hezky spojit s původním. Je to za pár korun a trochu potu z těla. Vyprdni se na veškeré stěrky, lepidla a perlinky.

// Edit: Na 3 mm stačí štuk. Lépe to podhodit trochou vnitřní omítky, líp se bude štuk natahovat, ten je dobrý v tenké vrstvě, ale IMHO 3mm nevadí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru