Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Realizace přívodu vzduchu pro krb.

Zdravím, mám v plánu pod základovou deskou udělat přívod vzduchu pro krbovou vložku KG potrubím pruměr 100mm. Venku bude vyustěna těsně nad terén s mřížkou. Chci udělt na přívod klapku buď s elektronickou nebo manuální regulací. Kam se tato klapka osazuje? některé vložky ji mají integrovanou a pokud nemají tak se vkládá do prostoru obestavby vložky? Díky za rady popř. popis řešení jak to máte vy.

Předmět Autor Datum
Já udělal přívod vzduchu z půdy. Jde o rekonstrukci starého baráku.
Cat 11.06.2017 21:53
Cat
Co mi říkal kominík, žádnou klapku nedoporučuje.Prostě to je jednou daný externí přívod vzduchu a te…
iconek 11.06.2017 22:52
iconek
Funguje. V zimě je na půdě taková kosa že se studený vzduch tlačí dolů.
Cat 12.06.2017 19:49
Cat
Podle mne je zbytečné.Jak často a jak dlouho budeš v krbu,aby se ti přívod z venčí vyplatil topit. Z…
reifik 11.06.2017 23:22
reifik
No jo, ale dnes existují normy, že musíš mít externí přívod vzduchu pro krbová kamna a snad i vložky…
iconek 11.06.2017 23:40
iconek
No, máš-li krbová kamna,tak to je o něčem jiném.Já stavěl klasický krb,spíše pro estetičnost plamene…
reifik 11.06.2017 23:51
reifik
Já budu mít taky ústřední topení přes kondenzační kotel a prisavani je přesně kvůli tomu že domy čím…
Nitram18 12.06.2017 05:45
Nitram18
Přisáváni z venku je velmi dobré řešení,proč jej brát z místnosti a okrádat se o kyslík, pro ty,co n…
E250TD 12.06.2017 10:43
E250TD
Zajímavý názor . Určitě máte pravdu v tom , že čím více kyslíku tím lepší spalování . Jen si nejsem…
jendad 12.06.2017 22:25
jendad
To je samozřejmě dobrý postřeh. Díky sání z místnosti dochází k výměně vzduchu ale.. zase může dochá…
Nitram18 13.06.2017 05:43
Nitram18
Odpověď zní: studený vzduch má větší obsah kyslíku ,než horký .Když mám těsný dům,jak tedy dodáte sp… poslední
E250TD 13.06.2017 07:08
E250TD

Co mi říkal kominík, žádnou klapku nedoporučuje.Prostě to je jednou daný externí přívod vzduchu a ten by se neměl uzavírat.Regulovat až maximálně klapkou v kouřovodu.

Pro

Cat

Hele, jen technický dotaz.A funguje to přisávání externího vzduchu?Jako že nasávám vzduch nahoře na půdě, ten stáhnu dolů do přízemí a pak ho pošlu ven komínem nahoru?

Podle mne je zbytečné.Jak často a jak dlouho budeš v krbu,aby se ti přívod z venčí vyplatil topit.
Z vlastní zkušenosti: Někdy v sedmdesátých letech jsem dělal v obýváku krb."Nastudoval" jsem spoustu věcí o krbech a protože se dělala i podlaha a dům má asi metrovou podezdívky z kamene,položil jsem do podlahy a skrze ty kameny novodurovou trubku,průměr 160 mm,vyvedenou pod krb,pro přisávání vzduchu zvenčí,abych ušetři teplý vzduch v pokoji.Regulace vzduch se dělá spodní klapkou pod krbem,s bočním ovládáním.Mohu tě ubezpečit,že za těch desítky let jsem jí použil jen jednou,kdysi v začátcích.Nenašel jsem pro ní žádné převratné opodstatnění.
Je to skutečně zbytečná investice a spoustu hodin práci na víc a nic.....:-/

No jo, ale dnes existují normy, že musíš mít externí přívod vzduchu pro krbová kamna a snad i vložky.Jde o to, že dnešní novostavby jsou tak utěsněné, že nemáš šanci do baráku čerstvý vzduch dostat (plastová okna, parotěsné folie, tepelné izolace).
Před čtyřiceti lety se neřešilo, kolik protopím.Dneska to je o něčem jiném.Každá netěsnost se řeší.

My vytápíme krbovkama celej dům a někudy se musí do baráku vzduch dostat.Máme novostavbu a podmínkou pro kolaudaci byla revize topeniště.A tam se vyžaduje externí přívod vzduchu mít.Jinak prostě kominík revizi nevydá.
Z vlastní zkušenosti, klapku ano, protože pokud se dotopí a komín má správný tah, dokáže to docela pěkně ochladit místnost.Kam si ji dám a jak ji budu ovládat, to už je věc každého soudruha.
Já již kašlu na vytápění krbem a jdu do klimatizace s tepelným čerpadlem.Krbovky si ponechám na tuhé mrazy společně s akumulační nádrží na teplou vodu.

Já budu mít taky ústřední topení přes kondenzační kotel a prisavani je přesně kvůli tomu že domy čím dál méně dýchají. Nemám pasivní dům stavím nízkoenergetický tak to není s utěsněním ještě tak hrozné ale i tak... S krbem nebudu topit denně jen příležitostně a bude bez teplovodní vložky.

Přisáváni z venku je velmi dobré řešení,proč jej brát z místnosti a okrádat se o kyslík, pro ty,co nevěří,tak se podívejte,odkud si bere vzduch motor .SPALOVACÍ MOTOR JE O SPALOVÁNÍ čím lepší spalování ,tím lépe .obsah vzduchu a kyslíku v něm....

Zajímavý názor . Určitě máte pravdu v tom , že čím více kyslíku tím lepší spalování . Jen si nejsem jistý jak zvýšíte podíl kyslíku ve vzduchu.
Když to vezmu jako laik , tak do kamen nebo krbu je díra a tou jde vzduch . Většina je v něm dusíku , pak cca 20% kyslíku a nějaký kysličník uhličitý . Díra si nevybírá jednotlivé plyny , ale nasává vše . Kyslík hoří , zbývající plyny se ohřejí a vyletí komínem.
Ale pokud máte tak těsný dum s novými okny a dáte to CPV , tak jaký bude vzduch vevnitř domu? No určitě horší než venku , protože nevětráte (dum je zatěsněný) a trávíte se tam nedostatkem kyslíku a vydýchaným kysličníkem. Pokud ale máte klapku s přívodem vzduchu dovnitř místnosti a kamna si berou vnitřní vzduch nebo mikroventilaci , tak dochází k výměně vzduchu za čistý venkovní(špatný vzduch nasají kamna). Toto samozřejmě nemusíte řešit pokud máte rekuperaci nebo netěsná stará okna.

Odpověď zní: studený vzduch má větší obsah kyslíku ,než horký .Když mám těsný dům,jak tedy dodáte spalování potřebné množství vzduchu ?Vznikne podlak ? Ne.v krbu nebude probíhat kvalitní spalování .V místnosti budete mít pocit -vydýchaný vzduch- Mimo jiné tato metoda -nasávání z venku-je dávno známa v severských zemích,kdy sauny vytápěny na dřevo jsou zásobovány vzduchem výhradně z venku !

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru