Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Penetrace, malování - problém

Dobrý den,
prosím o radu, nebo jestli máte nějaké poznatky. Mám sádrovou omítku a před malováním jsem ji napenetroval hloubkovou penetrací NANO od Den Braven. Penetraci jsem nanášel molitanovým válečkem a někde se stalo, že bylo více penetrace která trochu stékala po zdi. Po zaschnutí vše vypadalo OK, ale po vlastním malování se tyto "čůrky" na zdi zvýraznily, viz. obr. Co s tím ? Vypadá to jak by malířská barva nechtěla do toho "čůrku" vůbec chytat, ale okolo něho vše ok.
Stalo se Vám někdy něco takového, případně co s tím?

Předmět Autor Datum
Nemělo se penetrovat vůbec. Penetrace je špatná móda posledních let. To vypadá, že jsou to zbytky st…
Rce 08.06.2017 02:15
Rce
Popsal jste to přesně, jako by malířská barva nechtěla do toho "čůrku" vůbec chytat, a to proto, že…
leo 08.06.2017 08:41
leo
Díky za odpovědi. Jedná se o novou sádrovou omítku a každý s kým jsem hovořil, tak doporučoval penet…
MilP 08.06.2017 09:33
MilP
Nešlo by to prostě jen zbrousit něčím takovým a znovu natřít? Pokud to je sádrová omítka, mohlo by t…
Lukas1982 08.06.2017 09:44
Lukas1982
Tohle jsem již i zkoušel v malé místnosti, ale i když jsem to zbrousil, pořád tam ten "čůrek" byl vi…
MilP 08.06.2017 10:47
MilP
Propánakrále, kdo "všichni" radili tu penetraci? Tak je k tomu za trest odveď ať to obrousí a oškráb…
Rce 09.06.2017 02:15
Rce
Nerozčiluj se, ono je to docela těžké. Já jsem chtěl vymalovat nově seštukovanou zeď. A odborný prod…
rokator 09.06.2017 06:30
rokator
No právě, penetrace slouží k sjednocení savosti a vytvoření adhezního můstku. Takže když mám sádrovo…
MilP 09.06.2017 08:09
MilP
Penetrace je na štuku mrcha, měl jsem stejný problém když mi malíř poradil spenetrovat rohy mezi sad…
Tom009 10.10.2019 23:40
Tom009
Co se má proboha na nové jednolité omítce sjednocovat penetrací? Na to stačí pouze patřičně naředit… poslední
leo 11.10.2019 08:50
leo

Nemělo se penetrovat vůbec. Penetrace je špatná móda posledních let. To vypadá, že jsou to zbytky staré malby (to vystouplé), která se penetrací (blbě použitou) nezodpovědně zpevnila. Ty prohlubně budou kde to povolilo a kde se rozpustil malbyt. Musí se to všechno oškrábat na holou stěnu. To jest pořádně mokrou štětkou nacucat a škrábat a škrábat. Ta dřina bude dostatečným trestem za použití penetrace. Oškrábat, případně omýt mýdlem od mastnot a znovu natřít, NEPENETROVAT. Howgh.

Popsal jste to přesně, jako by malířská barva nechtěla do toho "čůrku" vůbec chytat, a to proto, že penetrace snižuje savost podkladu. Tam, kde je jí hodně,to prosně nenasaje barvu. Pokud je jednolitý podklad (nová omítka, štuk apod.), není vůbec důvod penetraci použít. Stačí udělat první tátěr barvou trochu řidší. Co s tím už zaznělo v předchozí odpovědi...

Díky za odpovědi. Jedná se o novou sádrovou omítku a každý s kým jsem hovořil, tak doporučoval penetraci ať ta barva má na čem držet a sjednotí se savost.
Uvažoval jsem, že buď malbu zkusím namočit a setřít, případně opatrně seškrábat a opětovně napenetruji a natáhnu finální sádrovou stěrku určenou na sádrokartóny. Jiné řešení mě ani nenapadá.

Mám ještě dotaz. Ještě zůstaly některé místnosti, kde jsem nemaloval, ale použil jsem penetraci. Co případně udělat s tím?

Propánakrále, kdo "všichni" radili tu penetraci? Tak je k tomu za trest odveď ať to obrousí a oškrábou, budeš mít asi dost pomocníků. Aby bylo jasno: Penetrace nesjednocuje savost, penetrace má za úkol vytvořit adhezní můstek, když pajcujeme něco, co na něčem jiném obvykle nedrží. Když se použijí malby určené na stěnu a ne nějaké vodovky či barvy na malování obrazů, tak je penetrace k ničemu a obzvlášť na nové stěně!! Hergot chlape, jestli to budeš ještě jednou penetrovat, tak to poděláš ještě víc! Nic nepenetrovat, proč proboha, někde si nastuduj na co penetrace slouží!! Hezky to oškrábej a obruš na původní stěnu. Nic dalšího tam nenatahuj, nepenetruj, nestěrkuj. Dosáhneš jen toho, že se ti to časem sloupne všechno dolů nebo dobrovolně opadá.

Proč jsi u všech rohatých penetroval ostatní místnosti? Nejraději bych ti poradil otlouci omítku až na zdivo a znova nahodit a naštukovat. Těžko poradím, vyfoť to aspoň jak to vypadá.

Nerozčiluj se, ono je to docela těžké. Já jsem chtěl vymalovat nově seštukovanou zeď. A odborný prodejce mi zdůrazňoval, že i nový štuk je potřeba penetrovat. Myslel jsem si své, ale odkývl jsem mu to s tím, že penetraci už mám doma. Všechno je to jenom o kšeftu, kdybych se nechal ukecat, prodal by další pixlu.

Navíc, kdyby v tomto konkrétním případě přišel MilP k prodejci a popsal by mu, že "někde se stalo, že bylo více penetrace která trochu stékala po zdi", tak ten by byl na koni: "Jo, milej pane, to není chyba penetrace, to jste to jen špatně natřel..."

No právě, penetrace slouží k sjednocení savosti a vytvoření adhezního můstku. Takže když mám sádrovou omítku, která je hladká a sádroš, tak na toto přeci musím použít penetraci, aby malba držela. Jenže asi hlavní problém je v použité penetraci (Den Braven NANO), která má v sobě mikrozrnka a trochu jinou konzistenci, která při stékání s mikrozrnky provedla vybroušení sádrové omítky. Proto ten kanálek viz. foto. Pokud jsem třeba zkusil již hloubkovou penetraci určenou na malování, tak ta takovou stékavost vůbec nemá.

Malbu ve třech vrstvách stejně nesundám, protože se navíc jedná o disperzní barvu HET Klasik. To bych sádrovou omítku totálně zničil tím škrábáním, ale použiji opětovně penetraci DEN BRAVEN NANO na malbu a na ni natáhnu finální sádrovou stěrku na SDK. Nějaký jiný přijatelný postup mě nenapadá.
A u sádroše, kde jsem ještě nemaloval, ale mám na ni onu chybnou penetraci přebrousím jemným smirkem se zrnitostí 180, abych vybrousil ty případné kanálky, které penetrace udělala.

Penetrace je na štuku mrcha, měl jsem stejný problém když mi malíř poradil spenetrovat rohy mezi sadrokartonovym stropem a štukovanou stěnou před akrylem. Samozřejmě mi to steklo a malér na světě. Po barvě všechny stékance vylezly a nešly přemalovat ani neředěným primalexem. Zkoušel jsem kde co. Zatupovat to štukem, finiškou,akrylem... Vše bylo vidět.
Že zoufalství jsem měkkou navlhčenou houbu a tu barvu roztočil až na štuk, nádherně se rozlezla a zakryla ty díry. Další vrstva barvy vše sjednotila. Nevím co by udělalo přepenetrovat ty štuky plošně. Ale houba mi s cákancema pomohla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru