Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vrtání do betonu a kachliček

Zdravím,

v první řadě mi je jasné, že jsou na obojí vrtání potřeba různé vrtáky. Spíš si říkám, jestli nebudou potřeba i různé vrtačky. Od kolegy mám půjčenou vrtačku AMItech KPRH1502. Podle něj s tím můžu vrtat i kachličky, ale na to bych si s takovým monstrem netroufnul. Nicméně co mě hlavně zajímá, je to, zda nebude lepší si nejdřív předvrtat díru menším vrtákem (jak u kachliček tak u betonu). Potřebuju 5mm díry, což není nějaká extra šířka.

A druhá věc se vztahuje jen ke kachličkám. Tam mi de o to, zda je lepší (či horší) vrtat do spáry mezi kachličkami. Jestli je v takovém případě riziko prasknutí větší nebo menší.

Předem děkuji za rady, tipy, připomínky.

Předmět Autor Datum
vrtání kachliček je bez problémů, to se dá zvládnout běžným vrtákem do zdi a akuvrtačkou. Důležitý j…
touchwood 02.03.2017 09:24
touchwood
Príklep na vrtačke jemne nakřápne glazúru kachličky čím sa v mieste vrtania drolí a "neodprejskne" g…
Nuda 02.03.2017 09:48
Nuda
Kachličky sú lepené maltou fušermi Tzv obklad na "buchty" dělalo se to tak před 60 lety a ten kdo… poslední
čumil_old 02.03.2017 10:37
čumil_old
Na kachličky se mi nejlépe osvědčil vrták do skla. https://www.google.cz/search?q=vrt%C3%A1k+do+skl…
Slepejš 02.03.2017 09:50
Slepejš
Díky za rady. Přesně to jsem potřeboval vědět :)
oko727 02.03.2017 10:11
oko727

vrtání kachliček je bez problémů, to se dá zvládnout běžným vrtákem do zdi a akuvrtačkou. Důležitý je začátek, kde je třeba udělat vrtákem důlek do glazury (moje osvěčená praxe je pustit na pomalé otáčky a hodně tlačit), pak to jde už samo. Co se týká místa, jednodušší je vrtat uprostřed kachle.

Vrtání betonu je vždy o tom, jaký to je beton. Běžné betony problém nejsou, ale u typických železobetonů už je potřeba vrtací kladivo a kvalitní vrták na beton.

Príklep na vrtačke jemne nakřápne glazúru kachličky čím sa v mieste vrtania drolí a "neodprejskne" glazúra mimo dieru. Ale do kachličky sa dá vrtať aj s bežným vrtákom z nástrojovej ocele, len si ho daj nabrúsiť pod správnymi uhlami. Kachličky sú lepené maltou fušermi v strede, po okrajoch môže chýbať malta a teda pod tlakom praskne roh. Navyše, ak budeš vrtať v spojoch, tak si zničíš až štyri kachličky jednou dierou, čo je v prípade opravy pri jej výmene "práca nad rámec".

Pekný a užitočký xindel na brúsenie vrtákov od 4mm do 10mm priamo pridržaný rukou upínaciu hlavu vrtačky za 5€:
http://www.toolshop.sk/brusne-rezne-naradie/bruska -na-vrtaky/

Betón domácej tvrdosti slušne navrtáš príklepom do 10mm priemeru aj bez vídiovej špice, len klasický vrták zničíš.

Na kachličky se mi nejlépe osvědčil vrták do skla.

https://www.google.cz/search?q=vrt%C3%A1k+do+skla+ 5+mm&biw=1280&bih=891&tbm=isch&tbo=u&source=univ&s a=X&ved=0ahUKEwiAx933trfSAhXIVBQKHbx0DmsQsAQIUw

Ne, že by to běžným vidiovým vrtákem nešlo (vypnout příklep), ale máš menší riziko, že ti praskne, odlomí se (taky záleží na tvrdosti kachle)...To jestli můžeš vrtat tím kladivem co sis půjčil zjistíš až podle toho, jak moc háže. Lepší je imho vrtat do kachle, než do spáry, do spáry se ti lehce odlomí kraj kachle.

Do betonu díru nepředvrtávej, pokud neděláš větší průměry (tak 14+)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru