Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký je maximální rozestup tyček drátěného plotu?

Zdravím. Máme ze tří stran oplocenou zahradu. Podél neoplocené strany vede místní cesta. Mezi cestou a zahradou je příkop. Chtěl bych oplotit zahradu i ze čtvrté strany. 150cm vysoké sloupky pro plot zabetonoval před X lety praděda ale dál nepokračoval. Délka plotu by byla cca 70 metrů, sloupky jsou cca 5 metrů od sebe. A v tom vidím největší problém - je možné aby měl drátěný plot sloupky od sebe vzdálené 5 metrů?

Předmět Autor Datum
To je hodně.Pokud jste v oblasti kde je hodně sněhu tak budete mít pletivo poničené neboť napínací d…
dabac 01.03.2017 14:25
dabac
Děkuji. Právě přidávání tyček jsem se chtěl vyhnout :-) , i kdybych měl dát o napínací drát víc nebo…
Karel__ 01.03.2017 15:03
Karel__
Obecně se doporučuje právě těch 2,5-3m. Ale taky se doporučuje pro tuhle výšku dát ještě jeden drát…
jirka44 01.03.2017 14:38
jirka44
Díky.
Karel__ 01.03.2017 15:04
Karel__
Môžeš mať rozostup s kľudom aj 5bm, len to chce tri napínacie dráty o priemere aspoň 4mm - pozink-po…
Nuda 01.03.2017 16:44
Nuda
Díky. V Harrachově tedy fakt nebydlím :-) , bydlím na střední Moravě.
Karel__ 01.03.2017 17:01
Karel__
Nuda ty už to fakt nehul. Co tvůj příspěvek, to perla :-) Na netu se každej dočte o rozestupu max.…
iconek 01.03.2017 21:35
iconek
Jestli mohu taky něco přidat, tak poplastované pletivo které se běžně prodává je spíš k vzteku, poku…
lk1 02.03.2017 13:37
lk1
Se zahradou sousedí pole a louky, domky jsou ze dvou stran, těch oplocených. Naše zvířata tam nemáme…
Karel__ 02.03.2017 13:57
Karel__
Ono totiz levny poplastovany pletivo neni ocel, ale hlinik. Takze pro psa zadnej problem(a pro nic,…
bahno 03.03.2017 13:08
bahno
bahno, opravdu je to tak? Levnější je hliník jak ocel? Tomu snad nevěří nikdo.
milan.cukrar 03.03.2017 16:55
milan.cukrar
Tak beru zpet, mylil jsem se. Sel jsem to ven overit. Drat vypada hlinikove, takova stribritoseda ba… poslední
bahno 03.03.2017 18:17
bahno
2,5-3 metry je standard, určitě lze i 5 metrů, ale budete mít problém, sehnat tak silný napínací drá…
milan.cukrar 02.03.2017 14:03
milan.cukrar
Děkuji. Síla napínacího drátu je jestli tomu dobře rozumím závislá na vzdálenosti mezi sloupky spíše…
Karel__ 02.03.2017 14:37
Karel__
Vše je o fyzice a výpočtu. Teoreticky můžete dát sloupky od sebe i 15 metrů, ale musíte dát "něco" s…
milan.cukrar 03.03.2017 09:37
milan.cukrar

To je hodně.Pokud jste v oblasti kde je hodně sněhu tak budete mít pletivo poničené neboť napínací dráty i když je na zimu povolíte se budou vytahovat a sníh to všchno časem poničí.Ale těch 5 m.můžete lehce napravit že ještě dodáte sloupky na těch 2,5 m a nebude to nijak vadit.Ono i ty tři metry je mnohdy moc.Přiklávím se k ideální délce těch 2,5 m pokad hrozí že v zimě je hodně sněhu.

Děkuji. Právě přidávání tyček jsem se chtěl vyhnout :-) , i kdybych měl dát o napínací drát víc nebo koupit pevnější pletivo. Ale chápu to. Přiznám se že mne vůbec nenapadlo že s tím pletivem bude cvičit především sníh. Zahrada je pod vrchem kopce, z obou stran plotu je volná plocha (louka + pár trnek, cesta s příkopem).

Môžeš mať rozostup s kľudom aj 5bm, len to chce tri napínacie dráty o priemere aspoň 4mm - pozink-poplastovaný a obojstranné napínáky so závitmi s okami. hfziz

Krajné, hraničiace stĺpy ak je plot v jednej rovine musíš na dvoch miestach fest podšprajcovať (v strede a k vrcholu) hlboko zapustenými a do široka v zemi zabetónovanými rozperami (hrubostennými trubkami), aby ich ťah napínákov so šponovacím drátom nevyklátil smerom dovnútra. Tu, pri hraničných stĺpikoch sa robí chyba, nemajú stabilitu na ťah, po zime sa aj vzpery prepadajú do pôdy. Chce to výkopy cca 120cm hlboké, v zemi, spolu zvarené k sebe navzájom roxormi a zaliate, ako kompakt betónom.

Pletivo, ak je poplastované, na sebe neudrží sneh, namrznutú vodu ani nie je prekážkou víchrice v našich zemepisných podmienkach. Možno kdesi hore na Harachove.

Jestli mohu taky něco přidat, tak poplastované pletivo které se běžně prodává je spíš k vzteku, pokud máte psa, a to v podstatě jakékoli velikosti. Každý běžný pes v něm dokáže rozmotat díru, a ne jednu. I po zapředení majitelem a zmlácení psa pes udělá vedle přes noc nebo přes den bez dozoru další. A pak další, atd. Za několik měsíců je ten plot "velice hezký", když pominu že psi pochodují dovnitř i ven dle libosti.
Poplastované pletivo už nikdy!

Se zahradou sousedí pole a louky, domky jsou ze dvou stran, těch oplocených. Naše zvířata tam nemáme, jen divoké zajíce, srnky, kdysi i divoké prasata. Co jsem si všiml tak běžné, levnější poplastované pletivo má menší tloušťku samotného drátu, průměr poplastovaného je stejný jako běžného nepoplastovaného. Proto je to poplastované měkčí. Ale dá se vybrat i silnější poplastované. Takové jsem chtěl abych nemusel dávat další sloupky.

Ono totiz levny poplastovany pletivo neni ocel, ale hlinik. Takze pro psa zadnej problem(a pro nic, co se skutecne rozhodne to rozebrat). A taky proto i "fungujou" ty petimetrovy rozestupy(pokud jsou dobre udelany krajni sloupky), hlinik a plast ty draty proste nezatezuje tolik jako poctiva ocel a tech 5m se skutecne da - z vlasni zkusenosti. Ale je to takovej plot pro plot, ze by to realne neco zadrzelo nebo to nekomu ci necemu zabranilo ve vlezeni dovnitr, to ne, divocaci a pak i srnky si s tim poradi.

Děkuji. Síla napínacího drátu je jestli tomu dobře rozumím závislá na vzdálenosti mezi sloupky spíše než na celkové délce plotu? Protože těch 70 metrů nebude "vcelku" - cca 10m od rohu zahrady bude dlouhá jedna část, zakončení bude vjezdovou branou. Pak 55m další pletivo a opět brána. Je to prosím úplně jedno, nebo plotu "pomůžu" když dám pletivo s větším průměrem drátu a více (4?) napínací dráty při výšce pletiva do 150 cm? Síla sloupků je větší než standard, přirovnal bych to k "lešeňovým" trubkám jen ještě o 2cm větší průměr a 1mm síla trubek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru