Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak si poradit s plisni v zateplenem panelaku?

Zdar,

vysvetlim situaci:

Pred cca. 7 lety zateplila firma panelak, nejdriv teklo strechou lidem v poslednim patre, jak to udelali blbe, s firmou probehl nejakej soud, protoze se k naprave nemeli, pak jina firma strechu predelala a od te doby uz nezateka.

Jenze sousedi z posledniho patra co maji okna na sever, tak se jim od te doby kdy se zateplilo dela v pokoji na severni zdi plisen. Steny maji nahozene, zadna tapeta. Pouzili ruzne prostredky k odstranovani plisni, shodili na te zdi i tu "omitku" a vystukovali to znova. Plisen je tam zase a je to az tak, ze od plisne chytne i zadni stena skrine, ktera je i trochu odsunuta od zdi, neda se v panelaku to odsunout pul metru, neni prostor. Rikala sousedka, ze i hodne vetraji, v zime maji porad pustene topeni a vetraji a plisen na chvili mirne ustoupi, ale pak se objevi znova. Treba je blby, ze se jim od te doby i hodne rosi okna.

Nevi si s tim rady.

Ptal jsem se na to jednoho znameho stavare a ten tvrdil, ze je spatne prilepene zatepleni a ze bez predelani zatepleni se s tim nic neda. Jenze jak rikam, firma co zateplovala je davno pryc a predelavani zatepleni kvuli jedne partaji v poslednim patre na jedne stene, to SVJ nepripusti kvuli penezum co by to stalo.

Nevedel by nahodou nekdo jeste neco, co by jim mohlo pomoci?

Předmět Autor Datum
Po zateplení tam zůstal tepelný most, a ten je potřeba odstranit. A jediná rozumná cesta je zvenčí,…
Kachlík 27.01.2017 10:39
Kachlík
jasny, zjistuju moznosti. treba to nekdo taky resil. ja mel za to, ze po oprave strechy je po probl…
Redmarx N 27.01.2017 11:18
Redmarx N
Panely sú na tepelné mosty sviňa, vodivý betón v ňom železná armatúra, môže viesť chlad až z vnútorn…
Nuda 27.01.2017 12:24
Nuda
pokud je stav tak špatný, tak družstvo je POVINNO to řešit, protože se jedná o stav ohrožující zdrav…
touchwood 27.01.2017 13:33
touchwood
Dobrej napad, termokameru hned zminim. Zkusim to pristi tyden zminit sousedce, aby zasli aspon za pr…
Redmarx N 27.01.2017 13:47
Redmarx N
A jak daleko mají ty skříně ode zdi.Není rozumné k venkovní zdi dávat jakýkoliv nábytek.Když už opra…
dabac 27.01.2017 16:24
dabac
Jako že se jim dělá plíseň až POTÉ, co jiná firma opravila střechu? Pak odpadá myšlenka známého stav…
sHpy00n 27.01.2017 19:09
sHpy00n
Ohledne toho zatepleni, bylo mysleno zatepleni z boku, ktere delala ta puvodni firma, strecha je ted…
RedMaX 27.01.2017 22:27
RedMaX
Já bych se prvně zeptal jakou vlhkost mají a na jakou teplotu topí. Třeba známý má také problémy s v…
jendad 28.01.2017 09:49
jendad
Ještě doplním , že před časem bylo v receptáři taky o plísních a používali tam chytré houby co se ži…
jendad 28.01.2017 09:51
jendad
Takže severovýchod. Co severní strana bytu č. 1? Tam nic? Jestli mají plíseň celoročně, a jen tato…
sHpy00n 30.01.2017 22:47
sHpy00n
Vyhodit vsechen nabytek od venkovnich sten, natoz severnich venkovnich sten. Koho to mohlo napadnou…
lk1 28.01.2017 15:58
lk1
Zdravím. Máme samostatný malý zateplený domek. Dali jsme plastová okna a pak se začala ukazovat v j…
kocoour 30.01.2017 12:50
kocoour
kocoure, srovnáváte nesrovnatelné. Čímpak babička topila? Čím topíte Vy?
milan.cukrar 30.01.2017 17:57
milan.cukrar
Zdravím, Babička topila v kaborkách "skolkama" a do toho lopátku uhlí. Já topím dřevem v krbových k…
kocoour 02.02.2017 11:07
kocoour
Ked maju zarosene okna zvnutra tak tam musia mat v byte vlhkost (vetraju blbo?) vetrat sa ma otvoren…
MM.. 30.01.2017 15:36
MM..
...nebo tam suší prádlo, což hodně lidi dělají, ale neřeknou to. Pak si jen stěžujou, že tam mají pl…
ccc 30.01.2017 18:56
ccc
Předpokládám, že mne někteří přispívající "odborníci" ukamenují, ale aťsi. Leta jsem řešil plíseň v…
albert 31.01.2017 11:14
albert
Plíseň nezmizela, ale zůstala za kazetami. Nevede za tou zdí svod dešťové vody? Není tam někde poruš…
uličník 31.01.2017 23:57
uličník
A jak asi - jsou celoplošně přilepené a drží. To by je snad ta plíseň odlepila ne?
albert 15.02.2017 14:31
albert
Doplnit informace o fyzice a budete vědět, proč to je. poslední
milan.cukrar 20.02.2017 06:48
milan.cukrar
Meli jsme problem s plisni v loznici - hlavne rohy a jejich okoli. Poridil jsem si kvalitni vlhkomer…
MartinHL 01.02.2017 06:44
MartinHL
kazdy den vlhkost nad 80%...vlhkost mezi 55-60 % to je ta hlavní příčina, proč to je OK. Páč fyzika…
milan.cukrar 01.02.2017 07:22
milan.cukrar

Po zateplení tam zůstal tepelný most, a ten je potřeba odstranit. A jediná rozumná cesta je zvenčí, opravou toho odfláknutého kusu. A pokud to není půl paneláku, tak by snad ani SVJ nemuselo porazit (co se zkusit zeptat, co by jednotliví vlastníci dělali, kdyby to bylo u nich?).

jasny, zjistuju moznosti.

treba to nekdo taky resil. ja mel za to, ze po oprave strechy je po problemu, ale ted jsem se nahodou od sousedky dozvedel, ze neni, ze je to u nich porad. Taky uplne nerozumim tomu, ze to uz nejak neresili s druzstvem, ikdyz to stopro nevim, treba je odbyli.

Me jde hlavne o to, jake jsou moznosti po technicke strance, protoze jestli se ukaze, ze to proste musi byt problem v zatepleni, tak s tim pujdu na SVJ sam, ze mame jako barak tenhle problem a je nutny ho resit. To ze je nutne spatny zatepleni a nejaky jiny problem to bejt nemuze, vim jen odo toho znameho stavare, takze i to potrebuju potvrdit, abych se nekde neangazoval a pak treba bylo zatepleni OK, nevim prave.

Dobrej napad, termokameru hned zminim. Zkusim to pristi tyden zminit sousedce, aby zasli aspon za predsedou SVJ a aby na to u nich kouknul, ze proste je nutne to resit.

Kdyby mel nekdo dalsi takovej napad, jako ta termokamera, tak urcite uvitam, dekuju.

A jak daleko mají ty skříně ode zdi.Není rozumné k venkovní zdi dávat jakýkoliv nábytek.Když už opravdu jiná možnost není tak zachovat co možná největší mezeru aby při větrání průvanem se vzduch vyměnil i za skříněma.Také není dobré větrat dlouho ale krátce aby se stěny v bytě zbytečně neochlazovaly.A tím nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti.Také je možné že pokud to je byt pod střechou domu tak může nepozorovaně do stěny zatékat oplechováním atiky aniž je to pozorovatelné. změřil bych danou stěnu vlhkoměrem teď v zimě a následně v létě.Pokud se vlhkost nebude výrazně měnit tak s největší pravděpodobností bude do stěny zatékat.

Jako že se jim dělá plíseň až POTÉ, co jiná firma opravila střechu? Pak odpadá myšlenka známého stavaře že by snad bylo špatně přilepené zateplení. Ostatně to byla stejně celkem blbost. Plíseň je celoroční záležitostí, nebo jen v zimním období? Pokud jen zímní záležitostí, když se začne tvořit, kde začne a odkud kam postupuje? Nebo snad celá stěna naráz? Jsou tito sousedé jediní, kdo má stěnu na sever? Plíseň se jim tvoří ve všech místnostech po celé délce severní stěny nebo jen jeden pokoj? Okna se rosí v celém bytě nebo jen v tom pokoji? Hodně větrají, jak?

Pro začátek bych rozmístil tabletové odvlhčovače od Ceresitu, ať to nežere elektřinu, topit a větrat. Větrat okny otevřenými dokořán, krátce, 3 - 5 minut, několikrát denně. Vzduch se rychle vymění a rychle se znovu ohřeje. Trvalé větrání ventilačkou nedoporučuji, mikroventilace je vyložené zlo. Je možné použít i ventilátory řízené spínačkami pro zajištění cirkulace a rychlejší vysoušení napadené stěny.
Pakliže by se přeci jen potvrdila porucha v zateplení, opravit lze lokálně, jen jedno patro.

Ohledne toho zatepleni, bylo mysleno zatepleni z boku, ktere delala ta puvodni firma, strecha je ted po oprave jinou firmou OK. Plisen se zacala tvorit od zatepleni baraku, chvili trvalo nez si toho vsimli, protoze to zacalo za skrini, tak to hned nevideli.

Plisen je celorocne, kdyz se opravdu hodne vetra, coz je nejvic v lete v teplych dnech, tak plisen ustoupi a pak na podzim a v zime, kdy je vic vlhko se zase zacne sirit, ale v urcite mire je trvala.

Barak ma pet bytu asi takto

1 V S 2
   H
3  5  4

V je vytah
S je schodiste
H je hala uprostred.

Sousedi s plisni jsou 2.

Na zbytek odpoved neznam, jsem o vikendech pryc, tak se nemuzu ani zeptat, ale pristi tyden se poptam a napisu.

Já bych se prvně zeptal jakou vlhkost mají a na jakou teplotu topí. Třeba známý má také problémy s vlhkostí a tak namontoval na větrák čidlo a podle vlhkosti se zapíná. Vaření , sušení prádla , sprchování .To jsou největší zdroje vlhka. Musí se větrat a u dnes dobře zateplených domu je to více než potřeba.
Já mám třeba chalouku a i když se tam topí nárazově a teploty tam klesají k nule , tak žádná plísen není . Spíše je problém se suchým vzduchem - topím kamny na dřevo.

Takže severovýchod. Co severní strana bytu č. 1? Tam nic?

Jestli mají plíseň celoročně, a jen tato partaj, nikdo jiný, mají problém s vlhkostí v bytě. Vaření, sušení prádla, nevětraná koupelna, botanická zahrada, terária, akvária, neumí správně větrat.. Obvykle spolupůsobí více příčin dohromady. Rozhodně to nebude vadou zateplení. Tedy leda by byla hrubě podseknutá síla izolantu ale to snad měli projektem spočítané, ne?

Hele ale to není panelák, že? Nějaká stará zděná bytovka? Jak stará? Nebyla to svépomoc?

Zdravím.

Máme samostatný malý zateplený domek. Dali jsme plastová okna a pak se začala ukazovat v jednom rohu plíseň. Tu jsem odstranil savem, což není trvalé řešení. Byt musí mít přirozené větrání!!!! Mám v kuchyni el. větrák a k tomu ještě v rohu 15x15 větrák se žaluzií. Naše babička měla v rohu kuchyně zazděnou drenážní trubku, ve které měla noviny a občas je vytáhla... Ti staří lidé nebyli blbí a věděli proč to dělají. Ještě jsem odtáhnul sedačku kus od zdi, aby mohl cirkulovat vzduch. Od úprav nemám tři roky žádnou plíseň !!

Předpokládám, že mne někteří přispívající "odborníci" ukamenují, ale aťsi. Leta jsem řešil plíseň v kuchyňské skříni na potraviny (známá "špajz" - konstrukce s dveřmi v rohu kuchyně). Nakonec jsem na omítku nalepil obyčejné stropní polystyrenové kazety a je po plísni. To samé jsem realizoval ve vestavěné skříni, jejíž zadní stěna je rovněž venkovní zeď a plíseň také zmizela. Ve skříni mám navíc tabletové pohlcovače vlhkosti a když je zapomenu vyměnit, po polystyrenových tabletách doslova stéká voda. Poslední využití kazet mám v obývacím pokoji, kde od venkovní zdi v zimě když promrzla prachsprostě táhlo po nohách. Pokrytí stěny zmíněnými kazetami to definitivně odstranilo.

Meli jsme problem s plisni v loznici - hlavne rohy a jejich okoli. Poridil jsem si kvalitni vlhkomer - kazdy den vlhkost nad 80% ! Bylo v planu malovani - nastrikal jsem plisen Savem. Posleze jsem pouzil protiplisnovou penetraci. Nasledne jsem do bileho Primalexu primichaval ve spravnych pomerech aditivum proti plisni. Malovani na dve vrstvy. Pote jsme si poridili elektricky odvlhcovac - investice sice cca 5000 Kc , ale vyplaci se. Kazdy den odvlhcovac jel par hodin. Prumerna vlhkost postupne klesala a nyni po 3 mesicich od porizeni odvlhcovace se prumerna vlhkost snizila o vice jak 20% a nyni mame v loznici vlhkost mezi 55-60 %. Od malovani uplynulo uz vice nez pul roku, a v loznici ani naznaky plisne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru