Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce elektro v RD

Zdravím,
potřeboval bych poradit. Nastěhoval jsem se do domu, kde z jednogeneračního děláme dům dvougenerační. Přízemí bylo vyřešeno, natáhl se nový rozvod a udělal nový rozdavěč... Jenže první patro je po rekonstrukci, bohužel bez rekonstrukce elektřiny :-/

Stav je následující: Rozvod je v mědi (1,5), dva vodiče, v zásuvkách spojen nulák a zem. Staré zásuvky (šrouby). Hlavní rozvaděč, patronové pojistky, rodělen na několik okruhů (dva pro světla vždy několik pokojů), několik pro zásuvky v pokojích. Kuchyně je ale před rekonstukcí, zde uděláme nový rozvod.

Co ale se zbytkem? Měnit úplně vše? Nebo jen např. vyměnit zásuvky za nové (bezšroubové)? Do budoucna chci vyměnit rozvaděč (čti "nechat vyměnit") za nový.

Děkuji předem za odpověď. V případě potřeby doplním informace.

Předmět Autor Datum
na to se nedá odpovědět jinak než zadat projektantovi, nevíme co máte za typ sítě a nevíte to ani vy…
paul 27.11.2016 17:03
paul
Ak by bolo v inštalačných trubkách,tak by stačilo staré drôty vytiahnúť a nové za nimi hneď natiahnú…
Slavco31 27.11.2016 23:25
Slavco31
Netvrdte to s tekou istotou. Niekedy vyhovie aj 1,5tka na 16A zasuvkove rozvody. To ze je nieco zauz…
Matfej 28.11.2016 06:43
Matfej
To je sice pravda, norma to povoluje, ale pouze pro zazděné kabely kvůli chlazení - pokud jsou v tru…
Kachlík 28.11.2016 09:27
Kachlík
Já to nevidím, jak je vše uděláno, ale pokud je "Rozvod je v mědi (1,5), dva vodiče, v zásuvkách spo…
milan.cukrar 28.11.2016 06:36
milan.cukrar
já to vidím docela jasně, hodlají to dokurvit...část 2 vodiče , jiná část 3 vodiče atp. proto jsem t… poslední
paul 28.11.2016 14:04
paul

na to se nedá odpovědět jinak než zadat projektantovi, nevíme co máte za typ sítě a nevíte to ani vy jinak by jste ji pojmenoval....to chce vidět na mástě a naprojektovat, každopádně doporučuji z jedné vody na čist, nadvakrát se to prodraží, navíc rekonstrukce se dělají podle stávajících norem, takže žádné fušování podle toho jak to je doposud...

Ak by bolo v inštalačných trubkách,tak by stačilo staré drôty vytiahnúť a nové za nimi hneď natiahnúť.Čo sa týka prierezu drôtov,tak 1,5 mm2 je len na rozvod svetla.Na zásuvky potrebujete 2,5 mm2 v medi.Prierez a priemer nie je jedno a to isté.To iste viete.

To je sice pravda, norma to povoluje, ale pouze pro zazděné kabely kvůli chlazení - pokud jsou v trubkách, tak nevyhoví, respektive mohou začít hořet. Pro klid duše bych respektoval starší normu, a na zásuvky dal bez diskuze 3x2,5 - je to dražší, ale je to jistota, a revizák to určitě neshodí (což by se u té 1,5 mohlo stát).

já to vidím docela jasně, hodlají to dokurvit...část 2 vodiče , jiná část 3 vodiče atp. proto jsem to smetl ze stolu hned první odpovědí..."Matfej" neznáš-li normu neraď , neb radíš laicky a blbě..
pak si vzpomenou že chtějí elektrickou plotnu a trou což bude tak na 2 nebo 3 fáze a budou se divit, že jim lítá jistič nebo že to nejde vlastně ani připojit. Nemají naplánováno a nemají jasno kolik jakých spotřebičů potřebují zapojit, neo v budoucnu hodlají pořídit a snaží se to ušít levně a horkou jehlou a pokud možno svépomocí...což je ta nejhorší varianta...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru