Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrokotel Protherm Reynok- havárie.

Dobrý den. Mám tento elektrokotel a včera se mi stalo, že když pokojový termostat kotel vypnul jako obyčejně, najednou jsem slyšela divné syčení a když jsem se šla podívat, viděla jsem, že kotel jakoby nahřívá dál samovolně a teplota v expanzní nádobě rychle stoupala. Za dvě minuty byla na 90°C a kotel se hodil do havárie a vyskočilo tepelné čidlo a svítí výstražná kontrolka. Nevím co se mohlo stát a jak je možné, že kotel nahříval i když byl termostatem vypnutý. Stalo se mi to včera večer, tak jsem kotel nechala vychladnout až do rána a před chvílí ho znova zapnula a stalo se jedno a to samé. Kotel je natlakován normálně, voda se ohřívá normálně, radiátory hřejí a v momentě, kdy pokojový termostat vypne kotel, po dvou minutách to v něm začne syčet, ručička teploměru rychle stoupá i když úplně vypnu pokojový termostat.Tak jsem raději vyhodila jistič kotle a je mimo provoz, nejde do něj proud a jedině tak jsem to mohla zastavit.Mohl by mi někdo Z vás poradit? Mockrát děkuji předem.

Předmět Autor Datum
Z mého pohledu vaše reakce velmi dobrá .Nyní je třeba sehnat odborníka,který závadu odstraní.
E250TD 22.10.2016 09:51
E250TD
Naprosto běžná závada těchto kotlů.Zůstane slepené jedno z relátek, které spínají topné spirály. Tak…
iconek 22.10.2016 12:09
iconek
Ano, na to přesně jsem myslela. A hlavně děkuji za odpověď. Už se ozval i někdo jiíný a má stejnou r…
dagmon 22.10.2016 12:48
dagmon
Jsem rád, že sem pomohl. Na tu výměnu potřebujete někoho, kdo má pájku a odsávačku cínu.Ty relátka j…
iconek 22.10.2016 13:01
iconek
Děkuji moc. Relátka objednám a budu čekat až přijede můj kamarád.Díky a přeji hezký víkend. Dagmon
dagmon 22.10.2016 16:59
dagmon
Nemáte zač.Vám taky hezký víkend. poslední
iconek 23.10.2016 00:57
iconek
Ne před tou havarií, ale právě jak se ta havarie stala, tak prostě teplota vůbec neklesala a expanzn…
dagmon 22.10.2016 12:59
dagmon

Naprosto běžná závada těchto kotlů.Zůstane slepené jedno z relátek, které spínají topné spirály.
Takže jedna stále topí, čerpadlo se netočí a horká natlakovaná voda způsobí reakci tepelné ochrany kotle.
Těchto kotlů jsem opravil mraky.Jedno relátko v GM stojí kolem 120 korun.

EDIT: Je to tohle relátko https://www.gme.cz/rele-s-dc-civkou-48v-finder-45- 71-7-048-0310.
Doporučuji vyměnit všechny, protože většinou jedno vyměníte a za dva dny se slepí další.

Ano, na to přesně jsem myslela. A hlavně děkuji za odpověď. Už se ozval i někdo jiíný a má stejnou radu jako Vy. Takže to určitě bude v těch relátkách. Já jsem je všechna proklepala a a znova pustila kotel a asi to pomohlo, protože teplota okamžitě klesla na těch 30°C tak jak to pracovalo předtím. Když mi HDO vyplo proud na hodinu, tak teplota v kotli klesla za tu hodinu a když se opět sepnul, pokaždé to skočilo na teplotu 30 stupňů. A to se před tou havárií nedělo. Na stupnici bylo tři hodiny pořád 70°C a klesalo to strašně pomalu. Momentálně se nahřívá a já to hlídám co se bude dít, až to nahřeje na těch obvyklých 60°C a termostat to vypne, jestli se nebude opakovat stejný problém. Ta relátka objednám a ráda bych se zeptala, jestli bych je dokázala vyměnit sama při vypnutém kotli ze sítě. Zdá se mi, že stačí je vytáhnout z té dírky a zasunout jiná. Pokud se to musí pájet, tak to musím čekat na jednoho šikovného kamaráda.Pošlu fotku toho mého kotle.
Iconek, ještě jednou mockrát děkuji, hodně jste mi pomohl. Dag. Tak mi s tou fotkou nějak nejde, nevím jak se v této poradně přikládají obrázky.

Jsem rád, že sem pomohl.
Na tu výměnu potřebujete někoho, kdo má pájku a odsávačku cínu.Ty relátka jsou pájená na základovou desku.
Občas poklepání pomůže, ale jen na chvilku.Na kontaktu se napeče pecka, která se zase přilepí.Všechny tyhle kotle tím trpěly.
Hodně zdaru a brzké topení přeji.

Ne před tou havarií, ale právě jak se ta havarie stala, tak prostě teplota vůbec neklesala a expanzní nádoba byla hodně teplá po několik dlouhých hodin. Nechala jsem to přes noc vychladnout a stalo se to samé.Teď to sleduji a jestli se to opět stane, raději nebudu topit a počkám na ta relátka abych kotel nezničila úplně. Děkuji za odkaz relátek já jich tam mám pět nahoře a pak ještě tři trochu níž. Tak je nechám vyměnit raději všechny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru