Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem JAWA 21 - nejde nastartovat

Zdravím, zkoušel jsem nastartovat pionýra, ale bohužel se mi to nedaří. Svíčka jiskru dává, karburátor i trysky jsou vyčištěny, předstih a odtrh nastaven. Zkoušel jsem i vyměnit karburátor z jiného pionýra, který je seřízen správně. Divné ale je, že po protočení motorem zůstane svíčka suchá, i v případě, že dám prst před otvor na svíčku, což by mohla být příčina.

Prosím o rady, co s tím.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A co takhle komprese? A pístní kroužky? Ten problém se stal najednou nebo po delším odstavení stroje…
Yarda 20.09.2016 10:55
Yarda
Pístní kroužky jsem měnil za úplně nové, pionýra jsem koupil jako nepojízdného, delší dobu odstavené…
Petr.Pa 20.09.2016 17:06
Petr.Pa
PETŘE -Začni znova od začátku,jinak je to debata "jedna paní povídala".ODŠROUBOVAT VÝFUK!-OTEVŘÍT ŠO…
E250TD 21.09.2016 08:39
E250TD
Tak jsem toto všchno vyzkoušel, ale bohužel stále nechytá. Preventivně jsem vyměnil všechna gufera.…
Petr.Pa 25.09.2016 12:13
Petr.Pa
Když jsi přesvědčen,že to nemá kompresi,je potřeba proměřit a najít řešení . .Pohledej..watch
E250TD 25.09.2016 15:19
E250TD
Ok, čím by bylo nejlepší to změřit?
Petr.Pa 25.09.2016 15:49
Petr.Pa
Napríklad -
E250TD 25.09.2016 17:23
E250TD
"Šupitem" to nepůjde ! d
miroslav 25.09.2016 20:13
miroslav
miroslave-pouč mne ,co dělám špatně? Ve spodní části,kde nejezdí kruhy nastavím nulu ,najedu na výbě… nový
E250TD 26.09.2016 06:28
E250TD
Dobrý den,na stodváce a pinckovi jsem používal vlastní přípravek,manometr upravený přes šroubení na… nový
Lubomír 26.09.2016 12:47
Lubomír
Lubomíre,asi se na to díváš stejně,že dnes se nehledá problém s maximálním nasazení,hlavou a rukama… nový
E250TD 26.09.2016 13:45
E250TD
Malou kompresí bych se zatím nezabýval. Po výměně kroužků, to vždy netěsní až do doby, než se zajedo… nový
Zerozero 26.09.2016 15:05
Zerozero
Dle mého, vše co udělal, kroužky, gufero atd.sice dobrý, ale nic z toho neřeší to, že je suchá svíčk… nový
Aaaa 26.09.2016 15:24
Aaaa
Děkuji všem za vyčerpávající informace. Zkoušel jsem snad vše tady popsané, ještě můžu zkusit vyměni… nový
Petr.Pa 26.09.2016 21:17
Petr.Pa
To se mi zdá už fakt nějak neuvěřitelný. Jednodušší karburátor než je u pincka byl snad jen u mopeda… nový
Zerozero 27.09.2016 23:30
Zerozero
Ještě znovu svíčku, i nová někdy nefunguje pod tlakem. Venku jiskři jak blbá a ve válci nic. Na klad… nový
Aaaa 28.09.2016 20:00
Aaaa
Tak jsem dal motor známému, který se v nich vyzná na opravu. Podle něj bude zapotřebí nový píst, mož… poslední
Petr.Pa 02.10.2016 17:55
Petr.Pa

Pístní kroužky jsem měnil za úplně nové, pionýra jsem koupil jako nepojízdného, delší dobu odstaveného. Benzin vytéká z karburátoru dírkou zespoda na válec a tvoří se tam louže, ale svíčka je prostě suchá. Karburátor jsem čistil v technickém benzinu, trysky jsem čistil, svíček jsem zkoušel více, jiskra je. Ještě mě napadlo vyměnit gufera, jestli by to mohla být příčina problému.

Díky

PETŘE -Začni znova od začátku,jinak je to debata "jedna paní povídala".ODŠROUBOVAT VÝFUK!-OTEVŘÍT ŠOUPÁTKO ,VSTŘÍKNOUT BENZIN-PROŠLÁPNOUT -BLAFLO TO ? KONTROLA SVÍCE, JINÁ SVÍCE,CÍVKA,KONTROLA NASTAVENÍ,ZAPALOVÁNÍ -KLADÍVKA,ODTRH-ZAPOJENÍ NA BATERII,TEDY MIMO MAGNETO,ŠLÁPNU S NASAZENOU VYŠROUBOVANOU SVÍCÍ,MLASKNE PŘI HORNÍ ÚVRATI ?

Dobrý den,na stodváce a pinckovi jsem používal vlastní přípravek,manometr upravený přes šroubení na starou uraženou a provrtanou svíčku,ke které to bylo mosazí připájeno,našroubovat do hlavy, zatočit motorem a hned bylo vidět,která bije.Uvnitř byl ventilek s kuličkou,aby nepadala ručička,pak se to vypustilo šroubkem z boku.Možná bych to ještě někde našel,dnešní generace již tato udělátka neuznává.:-)

Malou kompresí bych se zatím nezabýval. Po výměně kroužků, to vždy netěsní až do doby, než se zajedou. Nižší komprese na nastartování nemá podstatný vliv, snad jen kdyby tam kroužky nebyly vůbec, nebo byl děravý píst. -- karburátor: pokud jde benzín do plovákové komory, plovák ho udržuje ve správné výšce, benzín samovolně nepřetéká, jsou čisté kanálky ke tryskám a čisté trysky, volnoběžná i hlavní, závadu v karburátoru bych nehledal. Snad jen ještě, zdali není spadlá jehla šoupátka. Pokud je vše v pořádku, motor musí nasát. Na nové nebo dokonale očištěné svíčce nemusí být benzín ani vidět. To je lépe vidět na staré svíčce. Ani na prstu to nemusí být výrazné, benzínu je malé množství. Čekal bych spíš, že je motor pokusy, zvlášť vstřikováním benzínu do válce nebo málo účinným zapalováním "uchlastaný" V tom případě vyndat svíčku a bez přidání plynu to kousek tlačit. Pokud to nepomůže, hledal bych v zapalování.
Odtrh, asi půl milimetru. Do otvoru pro svíčku zasunout hloubkoměr posuvného měřítka (v nouzi poslouží i špejle) a motorem pomalu otáčet ve správném směru. Asi 1,6 mm (?) před horní úvratí by mělo dojít k odtrhu kontaktů. Pro vlastní nastartování nemá velká přesnost vliv. Tím je základní nastavení v pořádku. Motor musí chytit. Stále nechytá? Tedy: Kondenzátor, kontrola v domácích podmínkách je nejitá, raději vyměnit. Zapalovací cívka: I když hází jiskru, neznamená to ještě, že je dobrá. Vyzkoušet třeba s vypůjčenou a dobrou od kamaráda. Hází jiskru s jinou cívkou a nechytá? Už to začíná být divné, asi špatná konstelace hvězd :-).
Můžeme jít ještě dál, i když už do nepravděpodobností. Cívka napájející zapalování může mít závitový zkrat. Potom může sice zdánlivě zapalování fungovat, ale jiskra nemá dostatečnou energii. Izolace kladívka může být nedostatečná, také slabá jiskra. Špatné zoxidované, vodivé spoje. Jestli si to dobře pamatuju, tak: Rotor magneta je orientován do správné polohy ke klice pomocí klínku. Vačka je zajištěna vůči rotoru výstupkem a zářezem. (nebo tak nějak, už jsem to dlouho neviděl). Setkal jsem se kdysi u známého, že klínek nebyl na svém místě a rotor byl vůči klice pootočený. Ale současně byla pootočená vačka vůči rotoru, původní majitel se asi snažil závadu vykompenzovat vytvořením nové. Tím byl zajištěn odtrh ve správném čase, ale magnety v rotoru nebyly ve správné poloze vzhledem k cívce. Jiskra sice byla, ale neměla dostatečnou energii. To už je extrém, ale kdo ví... Pokud se ti ani tak nepodaří fichtla rozpohybovat, tak ho zahoď, napíšu kam ho máš vyhodit.:-D8-)

Dle mého, vše co udělal, kroužky, gufero atd.sice dobrý, ale nic z toho neřeší to, že je suchá svíčka. Prostě tam nejde benzín. Proto znovu,blafne, když dáš benzín pod svíčku? Pokud ano, jdi po karburátoru. Pincek chytne i když fouká mezi kartery, chytne, ale nejede.Nema výkon.u dvoutaktu jsou zkrátka dvě závady. Buď není co zapálit, nebo není čím.

Děkuji všem za vyčerpávající informace. Zkoušel jsem snad vše tady popsané, ještě můžu zkusit vyměnit ten kondenzátor. Zkoušel jsem vyměnit i celý karburátor a indukční cívku. Kdyby alespoň trochu "blafl", ale stále nic, i když stříknu benzin do válce.

To se mi zdá už fakt nějak neuvěřitelný. Jednodušší karburátor než je u pincka byl snad jen u mopeda stadion a to jen myslím, že tam nebyla volnoběžná tryska. Pokud je karburátor v pořádku a motor nenasaje žádný benzín, tak to by tam snad nebyl píst nebo co. :-) I kdyby tam třeba chybělo gufero, tak motor alespoň něco pobere a škytne. No nevím..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru